לאחרונה נתקלתי בכתבה שקצת הלחיצה אותי, כשגיליתי שהלחות של הבגדים בתוך הבית יכולה לייצר בית גידול לנבגי עובש ולהוות נזק בריאותי שעלול לגרור אספרגילוזיס ריאתי. אחד הדברים שאני הכי אוהבת זה לתלות את הבגדים הקטנים והמתוקים האלה ואת ריח הכביסה של הקטנטנים. בגלל שאין לי מייבש כביסה אני תולה את הבגדים בבית, ככה שהם לא חשופים לתנאי מזג האוויר ולאבק שיש בחוץ וגם יש לחות בבית וריח נהדר. אחרי שהבנתי שזה אולי לא רעיון טוב כל כך, החלטתי להתעמק בנושא לפני שאני ממשיכה לתלות את הכביסה בתוך הבית.
מהו אספרגילוזיס ריאתי?
מדובר בזיהום ריאתי שנגרם על ידי פטרייה. אותה פטרייה נמצאת באוויר וגומרת להיווצרות נבגי עובש, שיכולים לגרום לקשיי נשימה וגם למחלת ריאה חמורה. אותה פטרייה נפוצה בעיקר בסביבה של ירקות רקובים, חומרי בידוד, מזגנים ואבק. בנוסף, כאשר תולים כביסה בחדר סגור ויש בו רדיאטור, הלחות עולה ביותר מ-30% באותו החדר ומייצרת בית גידול לאותם נבגים. אותו זיהום פטרייתי יכול לגרום למחלות שונות, בניהם מחלות ריאות שמשפיעות על הנשימה. האספרגילוזיס (Aspergillosis) יכול להתפתח די מהר לזיהום בריאה ולהיות מסוכן במידה ואינו מאובחן ומטופל בהקדם וכראוי. הזיהום יפגע בהתחלה בסינוסים, באף ובשמיעה, משם יתפתח לריאות ועלול להגיע לכבד, לכליות וכן הלאה.
אבחון מאבחנים אספרגילוזיס ריאתי

תליית כביסה בחוץ למניעת מחלות
האבחנה נעשית על ידי תרבית רוק. אם התרבית חיובית לרוב מדובר על חשיפה לפטרייה, אך בגלל שהיא נפוצה מאוד בסביבה לא תמיד מדובר במצב בו האדם שיצאה לו תרבית רוק חיובית נדבק במחלה ויש לעקוב אחר שאר התסמינים הנפוצים.
באותה כתבה שקראתי, סיפר אבא לשלושה ילדים, שנהג לתלות את הבגדים בתוך חדר סגור ולחמם אותו על ידי רדיאטור על מנת לייבש את הבגדים וכמובן לייצר לחות בחדר, לחות שבדרך כלל מקלה על דרכי הנשימה ועוזרת לתינוקות לנשום טוב יותר. במקרה של הילד שלו, הוא החל לסבול משיעולים וקשיי נשימה. בדיקה הראתה שהתפתחו אצלו בריאות נבגי עובש, שמקורם בייבוש הבגדים בחדר עם הרדיאטור, דבר שהעלה את רמת הלחות בחדר בצורה כזו שייצרה נבגי עובש וגרמה להיווצרות בעיות נשימה חמורות.
סיבות להתפתחות המחלה
כאשר אנו מכבסים את הבגדים של הקטנטנים, בכל מכונת כביסה יש לפחות 2 ליטר של מים. אותם מים משתחררים בחלל החדר ומעלים את רמת הלחות לרמה שיכולה להיות בית גידול נהדר לחיידקים ונבגי עובש. רובנו לא נרגיש בכך, מכיוון שאנו מחוסנים מפני אותם זיהומים ופטריות שמתפתחים בתנאים רטובים ולחים, או לחילופין ייתכן והגוף שלנו נלחם בזיהום למרות שלא נרגיש בו. אך אנשים יותר רגישים, כאלה עם בעיות נשימה, מערכת חיסונית חלשה וחולי אסתמה יכולים לפתח במהירות קשיי נשימה, שיעול כרוני ואפילו להידבק בזיהומים קשים מאותה פטרייה, מה שעלול בסופו של דבר להוביל לאספרגילוזיס ריאתי.
במצב כזה לרוב מטפלים בתרופות אנטי דלקתיות שנלחמות בפטריות ובזיהומים ולעיתים מגיעים למצב של טיפול בסטרואידים. כאשר אותו אדם, בעל מערכת חיסונית חלשה במיוחד או שסובל ממחלה אוטואימונית, לא תמיד יהיה מסוגל להילחם בזיהום, תתכן החמרה עד כדי מחלות ריאה קשות וזיהומים נוספים שעלולים להתפתח.
מניעת אספרגילוזיס ריאתי
מומלץ מאוד לא לתלות את הכביסה בחדר סגור ליד רדיאטור או עם מזגן. האופציה הטובה ביותר היא לייבש את הבגדים במייבש כביסה ואם אין, אז לייבש בחוץ. במידה ולא ניתן לייבש את הכביסה בחוץ רצוי לייבש את הבגדים ליד חלון פתוח ומאוורר, ולא בחדר השינה או בסלון ליד תינוקות.