על פי הגדרת המילון, שעלת הינה מחלה זיהומית, המוגדרת כאחת מעשר המחלות הקטלניות בעולם. החיידק שגורם למחלה דוגר בגוף בין שבוע לשלושה שבועות. תחילה תורגשנה הפרשות מוגברות מהעיניים ונזלת רבה. בהמשך יופיעו התקפי שיעול פתאומיים וארוכים במיוחד ושאיפה של אוויר תלווה במין שריקה בסוף כל התקף. כמו כן, התקפי השיעול יכולים להביא להקאות. במאה הקודמת היתה מחלת השעלת אחד הגורמים העיקריים בתמותה בקרב תינוקות. לאחר שהחלו לחסן תינוקות מתחת לגיל שנה נגד שעלת, אחוזי ההידבקות במחלה והתמותה ממנה ירדו משמעותית.
חזרתה של מחלת השעלת

לאבחן שעלת בזמן
בשנים האחרונות חלק מההורים החליטו לא לחסן את ילדיהם נגד כל מחלות הילדות, או לחסן חלקית. כך קורה שחלק מהמחלות, שכביכול היו צריכות לעבור כבר מן העולם, חוזרות כמחלות ילדות ויתרה מכך אף פוגעות גם במבוגרים העלולים לחלות במחלה בצורה קשה יותר. ברגע שרוב הילדים מחוסנים נגד מחלה מסוימת ורק אחוז קטן לא מחוסן נגד אותה המחלה, אותו ילד יכול לחלות במחלה בצורה קשה יותר מאחרים ולהדביק גם ילדים מחוסנים, שאמנם יחלו במחלה בצורה קלה יותר ממנו, אך עדיין הם עלולים להידבק ולחלות. כמו כן, הילד הלא מחוסן משמר את הנגיף אשר עקב כך ימשיך להתקיים ולעבור לאנשים נוספים. תוך כדי כך הנגיף עלול לפתח עמידות מול סוגי האנטיביוטיקה השונים הקיימים כיום ולהפוך לחיידק אלים יותר, במקום שיעבור מן העולם לגמרי.
מכיוון שהחיסון תקף רק לכמה שנים וחלה עלייה בחולים המבוגרים שחולים בשעלת, הוסיפו לאחרונה במשרד הבריאות חיסון דחף בכיתות ב’. חיסון דחף זו בעצם עוד מנת חיסון נגד המחלה, כתוספת חמישית לארבעת החיסונים הראשונים שיקבל הילד בחמשת שנות חייו הראשונות נגד שעלת. מחלת השעלת תוקפת בעיקר בחורף והיא מאוד מדבקת. חשוב מאוד לא להיבהל, ואם אתם חושדים שמישהו חולה בשעלת יש לפנות לייעוץ רפואי. הרופא ייקח דגימת ריר מהלוע (משטח לוע), יעשה תרבית ויבדוק גם נוגדנים בבדיקת דם פשוטה. לאחר הבדיקה יאבחן הרופא האם אכן מדובר בשעלת.
החיידק עובר באוויר בקלות רבה, בכל מגע ידיים, שיעול או התעטשות, לכן יש לשמור היטב על היגיינה כאשר מישהו חולה (ובכלל) ולהיזהר לא להידבק, בעיקר כשמדובר באוכלוסיה שנמצאת בסיכון כמו ילדים, תינוקות, אנשים מבוגרים ונשים בהריון. חולה שאובחן כחולה בשעלת יקבל טיפול אנטיביוטי והוא נחשב כמדבק במחלה עד חמישה ימים לאחר סיום הטיפול.
אמנם אין מה להיכנס להיסטריה, אבל חשוב לעקוב אחר התסמינים ולוודא שאינם מחריפים. תינוקות נמצאים בקבוצת סיכון ועלולים להגיע למצב של אשפוז, לכן אם אובחן התינוק כחולה בשעלת, עקבו אחר הוראות הרופא עד החלמה מוחלטת.
מהו הטיפול המומלץ נגד שעלת?
- אנטיביוטיקה במשך 14 יום. אומנם האנטיביוטיקה אינה מקצרת את זמן המחלה או מקלה עליה, אך היא מונעת הידבקות.
- הקפדה על שתייה מרובה.
- מנות קטנות של אוכל ואוכל קל לעיכול (יש להיזהר עקב ההקאות).
- שהייה בחדר מאוורר היטב.
- בהתקפי שיעול קשים, החולה יצטרך ליטול תרופות עם סטרואידים במרשם רופא.
אם אחד מהילדים או מהמבוגרים בבית אובחן כחולה בשעלת, לרוב גם מי שב עמו במגע יקבל טיפול אנטיביוטי, על מנת למנוע הידבקות במחלה. במקרה של קוצר נשימה עקב שיעול או חום גבוה וחולשה קיצונית, יש להגיע לאשפוז באופן מיידי.