כאשר כל הפוקוס הוא על האם ועל התינוק, האבא לעיתים עלול להרגיש לבד ולסבול גם הוא מדיכאון שלאחר לידה. כן, יש כה דבר – דיכאון לאחר לידה אצל גברים. כאשר אנחנו נתקלים במושג “דיכאון לאחר לידה“, אנחנו ברוב המקרים נייחס את המושג לנשים לאחר לידה. לאחר שהאישה היא זו שסוחבת את ההריון ויולדת, השינויים הנפשיים והפיזיים שהיא עוברת גורמים לה להרגיש לעיתים לא מאוזנת לאחר הלידה, לכן היא עלולה לסבול מדיכאון לאחר לידה. מה שכן, לא תמיד לוקחים בחשבון שברגע שנולד תינוק ונולדת אמא, גם נולד אבא. אותו אבא אמנם פיזית לא עבר הריון וילד את התינוק, אבל הוא עובר תהליך חדש ומרגש ואינו יודע לקראת מה הוא הולך.
המחקרים האחרונים שבוצעו בנושא מצביעים על כך שכמעט 10% מהאבות החדשים חווים סוג כלשהו של דיכאון לאחר לידה. לעיתים מדובר באבות שנכנסים למצב של דיכאון בעקבות האם שסובלת מדיכאון לאחר לידה, אך יכול להיות מצב בו הגבר הוא היחיד שנמצא במצב של דיכאון לאחר לידה, ללא קשר למצבה הנפשי של האם לאחר הלידה.
נתון נוסף מראה שדיכאון לאחר לידה אצל גברים, שלא כמו אצל נשים, אינו מתחיל לאחר לידת התינוק אלא כבר לפני הלידה, כשהם מתחילים להבין את מהות השינויים הצפויים. אותו דיכאון מתגבר בעיקר בשבועות שלאחר הלידה, בעיקר אצל גברים שנשותיהם מניקות, ואז הם מרגישים לא קשורים ולא שותפים לחוויה הראשונית של התינוק.
סיבות עיקריות לדיכאון לאחר לידה אצל גברים
שלא כמו אצל נשים, שעוברות את ההריון ויולדות פיזית את התינוק, הגבר אינו שותף פיזית להריון ולכן הסיבות לדיכאון לאחר לידה אצלו הן בעיקר רגשות ותחושות שעולים בו בעקבות הלידה המתקרבת או מיד לאחריה:
- חוסר תשומת לב או פחות תשומת לב. ברגע שנולד תינוק כולם מתייחסים אליו, בעיקר האישה.
- חשש מכך שהם עכשיו אבות ועליהם לדאוג למשפחה ולפרנס אותה, יש עליהם יותר אחריות ויותר לחץ.
- קושי בתפקוד לעבוד בבוקר, לטפל בתינוק בערב וגם להתמודד עם אישה לאחר לידה.
- חשש מלהיות אבא וכיצד לעשות זאת בצורה הטובה ביותר.
- הרגשה של חוסר שיתוף. גברים אינם לוקחים חלק בחוויה הראשונית של ההנקה והטיפול בתינוק ולכן הם מרגישים בחוץ.
אבחון דיכאון לאחר לידה אצל גברים

גבר הסובל מדיכאון לאחר לידה
בשונה מדיכאון לאחר לידה אצל נשים, שהינו הורמונלי ומתבטא בעיקר בשינויי מצבי רוח, אצל גברים הסיבות הן לרוב פיזיות, אי לכך גם הביטוי והסימנים לדיכאון יהיו פיזיים יותר אצל הגברים:
- עייפות וקושי להירדם.
- עצבנות וחרדה ללא סיבה.
- תיאבון דל וחוסר חשק לאכול.
- אי חשק מיני.
- חוסר יכולת לתפקד בשגרה הרגילה, אם זה בבית עם התינוק החדש ואם זה במסגרת המוכרת של העבודה.
- התרחקות ממשפחה וחברים וחוסר שיתוף.
- חוסר שמחה והתלהבות מהילד שרק נולד.
- עבודה במשך שעות מרובות מהרגיל, על מנת לא להימצא בבית והתרחקות מהאישה ומהתינוק.
לעיתים גברים יכולים להתרחק לגמרי מהמשפחה ולהראות חוסר אכפתיות כלפי האישה והתינוק החדש כתוצאה מהדיכאון או להיכנס למצב של התנהגות לא רגילה ואף קיצונית – לקחת סיכונים, ליצור משברים מתוכננים מראש ולהתנהל ללא כל חשיבה מוקדמת.
טיפול בגבר הסובל מדיכאון לאחר לידה
כאשר אחד או יותר מהתסמינים מופיע אצל אותו גבר לאחר הלידה, או שמשהו משתנה בהתנהגות שלו, או אם הוא עצמו מרגיש שעליו לקבל טיפול והוא צריך עזרה, יש לפנות לטיפול פסיכולוגי ובמידת הצורך ליטול תרופות נוגדות דיכאון וחרדה כדי לטפל בתופעה ובהרגשה בתקופה שלאחר הלידה. כמו כן, יש לשתף את בת הזוג ובמקרה הצורך להיעזר במשפחה וחברים על מנת לטפל בתינוק ולעבור את התקופה הקשה. דיכאון לאחר לידה אינו מחלה, זו תקופה שעוברת. נשים רבות סובלות מדיכאון שלאחר הלידה ובעזרת טיפול נכון אפשר לעבור את התקופה הזו ביתר קלות. אמנם גברים סובלים מתופעת הדכאון פחות, אך אין סיבה להתבייש וכדאי לפנות לעזרה בעת הצורך.