נושא השינה אצל תינוקות הינו נושא אשר מעסיק הורים רבים. הקושי מתחיל מיד עם לידת התינוק הקטנטן והמתוק וממשיך גם בגילאים מאוחרים יותר. לכל גיל יש את הסיבות שלו לבעיות בשינה ואת דרכי ההתמודדות המתאימות לו. אי אפשר לתת את אותו “מרשם לשינה” לכל תינוק. צריך לדעת לזהות למה כל תינוק זקוק, ולהתייחס בהתאם לכך.
שינה נעימה לתינוק – טיפים מעשיים

תינוק ישן
לפניכם כמה טיפים כללים שיעזרו לכם, ההורים העייפים, לספק שינה נעימה לתינוק ובכך גם לכם:
גילאי 0-3 חודשים
- שימוש בתנועה – תינוק רגיל מהרחם להיות בתנועה, לכן חשוב לנוע עם התינוק. התנועה צריכה לבוא דרך הברכיים שלנו (לא להניע מהידיים – זו תנועה שאינה נעימה לתינוק). כדי לספק לתינוק תנועה, תוך כדי שאנו יושבים, ניתן להשתמש בכדור פיזיו.
- שימוש בקול שלנו – שימוש בהברות מונוטוניות החוזרות על עצמן, כמו “ש… ש… ש…”. התינוק רגיל לצלילים מונוטוניים עוד מהרחם וזה מאד מרגיע אותו.
- שימוש במגע – סוג המגע צריך להיות ברור ונוכח. ניתן להשתמש בטפיחות קלות, שפשופים, וליטופים עם כל כף היד למגע עמוק.
- שימוש במנשא – מנשא המאפשר נשיאת התינוק בתנוחת ערסול, בשילוב מגע ותנועה, יחזיר את התינוק לתנאים שהכי דומים לאלו שחווה ברחם.
- השכבה בעריסה – תינוק שרק נולד, אוהב להיות במקום קטן יחסית. לכן מומלץ להשכיבו בעריסה ולא ישירות במיטה הגדולה ובנוסף כדאי לרפד את הדפנות בשמיכה נוספת.
- השכבה על הבטן – היות ובימיו הראשונים התינוק מבלה את רוב זמנו בשינה, יש להרגילו להיות על הבטן. לצורך כך וכדי לעמוד בהוראות משרד הבריאות, יש מקום לשהות ליד הילד בזמן שהוא ישן על הבטן, ובכך לאפשר לו לחוות את החוויה. השכבת התינוק על הבטן כבר מגיל צעיר, חשובה ביותר להתפתחותו המוטורית.
גילאי 3-6 חודשים
- מגע עמוק – טופחים קלות על התינוק באזור בית החזה, הגב, השכמות, הידיים והרגליים, עם כל כף היד כשהיא סגורה. הטפיחות מהדהדות בתוך הגוף ומרפות את השרירים.
- השכבה בתוך פוף – כל הגוף נתמך ומאפשר לשרירים להרפות.
- הפרדה בין אוכל לשינה – כאשר נוצר הרגל של הירדמות בעזרת גירוי אוראלי. זוהי התניה מאד חזקה, אשר בהמשך יוצרת תלות כזו גם בתור מבוגרים, כלומר אנו נרגעים רק באמצעות גירוי אוראלי, למשל על ידי כסיסת ציפורניים, עישון או אכילת יתר. ברגע שנצליח להפריד בין ההירדמות לאוכל, נוכל לבטל התניה זו אצל התינוק.
- מעבר בין יום ללילה – לאחר המקלחת, כדאי לתת לתינוק אווירת לילה. כלומר, אורות עמומים, מוזיקה שקטה, בלי גירויים מיותרים כמו טלוויזיה. בנוסף על כך, מומלץ להרגיל את התינוק לישון בחדר קבוע. ניתן לשלב תהליך של טפיחות בזמן שכיבה על הבטן במיטה או עלינו. חשוב לגוון בין אפשרויות השינה השונות, כדי שלא ייווצר הרגל שלאחר מכן יהיה קשה לשנות.
- צמצום של ארוחות הלילה – כך קל יותר לילד לקבל את המסר של “זמן ערות” לעומת “זמן שינה”.
- שינה משותפת – להרדים את התינוק לידכם מגיל צעיר יגרום לו לתחושת בטחון. אך מומלץ לעשות זאת במידה ולא תמיד, ואפשר להרדימו על מזרן לידכם ולא ממש איתכם באותה המיטה.
גילאי 10 חודשים ומעלה
- הפרדה מוחלטת בין היום לבין הלילה – היום מתחבר באופן טבעי לעשייה ולפעילות, לעומת הלילה שבו יש חושך, שקט ומנוחה, בשעות הלילה הבית נכנס למימד אחר. חשוב שהמעבר יהיה הדרגתי מחד, אך מאידך יש לנצל את מוטיב העשייה והפעילות ולהביא את התינוק למצב של “התעייפות” מפעילות היום. אצל רוב המשפחות האבא מגיע מאוחר ולעיתים מבחינתו “מתחיל היום”. חשוב מאד שתהיה הסכמה על סדר היום ושיתוף מלא של סביבת התינוק על מנת שיורגל להבדל בין יום ללילה.
- שינה משותפת – לא תשמעו המלצות גורפות לגבי “האם כדאי לישון עם התינוק?” ו”האם לאפשר לו להגיע אליכם למיטה או לא?”, אך חשוב להבין ולזהות מדוע לתינוק קיים הצורך לכך. אם הצורך נובע מתוך הרגל, אפשר לאט לאט לנסות לגמול אותו מההרגל הזה. אך אם הילד חושש, מפחד, ובאופן וודאי ישן יותר טוב במיטתכם אז חשוב לאפשר לו את זה ולדחות את תקופת “הגמילה” לגיל מאוחר יותר.
- יש לעשות הפרדה בין האוכל לשינה. חשוב לא לאכול סמוך להשכבה, על מנת שהתינוק לא יגיע למצב של הירדמות מתוך קיבה מלאה.
- סיפור לפני השינה – הקראת הסיפור צריכה להיות מרדימה ובאינטונציה הנכונה. יש לבחור את הסיפור המתאים או לבחור שיר ערש. לא כדאי לבחור סיפור מעורר שדורש תגובה מהילד או שיתוף פעולה שלו.
- במידה והתינוק מתעורר באמצע הלילה, מומלץ לא להרים אותו ולא להדליק אור. אין לעשות שום פעולה שתפריע לשינה. חשוב לומר לתינוק שאמא או אבא נמצאים איתו ולתת את הביטחון הדרוש לו, אך בו בזמן לשמור על טונים נמוכים.
נכתב ע”י רונית מידן, מדריכה בכירה להתפתחות תינוקות במרכז “פעימות”, קיבוץ נחל עוז.