ניטור עוברי בשיטת דופלר

מוניטור – ניטור עוברי

כל אישה שהגיעה לבדיקה במהלך ההריון, בקופת חולים או במיון, יודעת מה זה מוניטור. מכשיר המוניטור נועד כדי לבצע ניטור עוברי, כלומר, לעקוב אחר פעימות הלב של העובר על מנת לוודא שיש דופק. בזמן ההריון האישה מרגישה את העובר זז בתוכה, כאשר במהלך כל שעה היא אמורה להרגיש בין שלוש תנועות לעשר תנועות. אם יש מיעוט תנועות או ריבוי תנועות, הדבר עלול להצביע על מצוקה עוברית והאישה צריכה לבצע ניטור עוברי כדי לבדוק את מצב העובר.

 

מתי מבצעים בדיקה באמצעות מוניטור?

  1. כאשר אישה חשה ריבוי תנועות או מיעוט תנועות של העובר, המוניטור יבדוק שיש דופק ושהוא תקין.
  2. על כל אישה הריונית שמגיעה לבדיקה במיון או קופת חולים עקב כאבים, דימום, או לקראת לידה, לעבור ניטור עוברי כדי לבדוק את שלום העובר.
  3. נשים בהריון בסיכון, אשר מאושפזות, יעברו מוניטור אחד לפחות בכל יום על מנת לבדוק את מצב העובר ברחם.
  4. לקראת הלידה, ברוב הלידות, האישה שוכבת על גבה ומחוברת למוניטור עד רגע הלידה.
ניטור עוברי בשיטת דופלר

ניטור עוברי בשיטת דופלר

על ידי מוניטור ניתן לבדוק את פעימות הלב של העובר ויחד עם זאת גם את התנועות שלו. מכשיר המוניטור בודק אם האישה חווה צירים וצירונים. במידה ויש האטה בקצב פעימות הלב של העובר (בדרך כלל כאשר יש ציר) או כאשר ישנו דופק מהיר, צריך לבדוק ולעקוב כדי לראות אם זה חוזר על עצמו ומהי הסיבה לכך.

רוב המוניטורים אורכים כחצי שעה, אלא אם כן יש ממצא חריג שצריך לבדוק, או כאשר צריך לבדוק לאורך זמן את תנועות העובר או כשנעלם הדופק של העובר בגלל תזוזות. כמו כן, ברגע שמחברים אישה למוניטור לפני הלידה לא ינתקו אותו עד הלידה עצמה. בלידה עצמה הצוות הרפואי מסתמך בעיקר על המוניטור על מנת לדעת מהו מצב העובר ואם הוא במצוקה וחלילה צריך ליילד את התינוק מוקדם מן הצפוי.

 

ניטור עוברי בשיטות שונות

מכיוון שלשכב על הגב ולבצע ניטור זו לא תמיד התנוחה הנוחה ביותר (לעיתים כשלא ניתן למצוא בקלות את הדופק תתבקשי לשכב על אחד הצדדים), לכן מעבר לניטור עוברי רגיל יש כמה שיטות נוספות לבצע ניטור:

ניטור עוברי אלקטרוני

זהו הניטור שכולן מכירות. המכשיר שעוקב אחר פעימות הלב של העובר ולעיתים גם אחר פעימות הלב של האם, אם יש בכך צורך. במקביל המכשיר עוקב אחר הצירים ובודק אם יש קשר בין דפיקות הלב של העובר למצב הנוכחי של הצירים או כל מצב אחר. המכשיר בודק אף אם העובר משדר אותות מצוקה.

ניטור עוברי ידני

טכניקת ניטור זו ידועה גם בתור שיטת דופלר. מדובר במכשיר ידני בו ניתן להשתמש לאחר שבוע 12 של ההריון, ניתן לחבר אוזניות על הבטן ולשמוע את דפיקות הלב של העובר. מכשיר זה מאפשר תנועה וניתן לשימוש בקלות, אך אינו מחליף את מכשיר המוניטור האלקטרוני לפני הלידה ובמקרים של הריון בסיכון גבוה.

ניטור עוברי פנימי

במצבים קיצוניים ובעייתיים במיוחד בזמן הלידה, ניתן להצמיד את האלקטרודה אשר מודדת את הצירים ואת דופק העובר ישירות לראש העובר בעודו ברחם. מדובר בשיטה המדויקת ביותר לניטור עוברי ונעשה בה שימוש בלידות בסיכון גבוה בלבד, שכן היא עלולה לפגוע בראש התינוק ולגרום לזיהום לאם וגם לעובר. כמו כן שיטת ניטור זו מחייבת פקיעה של מי השפיר על מנת שניתן יהיה לבצע אותה.

ניטור על ידי פטוסקופ

מכשיר מיוחד (סוג של סטטוסקופ) הניתן לשימוש ידני משבוע 18 והלאה. מדובר במכשיר קל לשימוש ללא חדירה פולשנית. האישה ההריונית יכולה לנוע ולהסתובב תוך כדי הניטור העוברי. מכשיר זה אינו מחליף את השימוש במוניטור אלקטרוני בעת הצורך ובמצב של הריון בסיכון או בזמן הלידה.

ניטור עוברי על ידי טלמטריה

מדובר בשיטה החדשה ביותר שנכנסה לשימוש לאחרונה. בשיטה זו הניטור נעשה על ידי גלי רדיו הקשורים למשדר והם מועברים לתחנת האחיות, שם הן יכולות לעקוב ולנטר אחד מצב הלב של העובר. בשיטת ניטור זו היולדת לא צריכה להיות מרותקת למיטה עד ללידה.

גם בניטור קבוע, אלא אם כן היולדת קיבלה אפידורל או כל הוראה רפואית אחרת, היא יכולה לבקש לקראת הלידה להוריד את המוניטור וללדת בלעדיו. מה גם שכאשר מתחילים צירי הלחץ אין צורך בניטור העוברי יותר. כשהריון הוא הריון בסיכון, או כאשר יש חשש להתקדמות הלידה, חשוב ביותר שהעובר יהיה תחת ניטור קבוע.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!