לעזור במטלות הבית לפי הגיל

מטלות הבית כחינוך לאחריות וסובלנות

אני שומעת הורים רבים מתלוננים על כך שהילדים לא עוזרים במטלות הבית. אני רואה הורים מסדרים אחרי הילדים שלהם כל הזמן. גם אני לפעמים מסדרת אחריהם, אבל רוב הזמן אני משתדלת לחנך את הילדים שלי להיות חלק מהבית, כי הם באמת חלק מהבית, בכך שאני מחנכת אותם לעזור לי בכל מטלות הבית כמעט. אני גם מקלה על עצמי כמובן, אך גם מלמדת אותם לקחת אחריות ולהיות עצמאיים. זה מאוד פשוט ומאוד חשוב בו זמנית.

מה ששמתי לב ומאוד חשוב בעיניי, הוא לא לתת להם הוראות. בדיוק כמונו, הם שונאים שאומרים להם מה לעשות, מה להרים ואיפה לשים, והתשובה יכולה להיות: “למה אני?”, “למה לא עוזרים לי?” ועוד תשובות אחרות שכאשר תחשבו עליהן הן אכן די הגיוניות. מה שחשוב זה להסביר להם, להסביר למה הם צריכים לסדר את החדר, מדוע הם צריכים לאסוף את הצעצועים… לבקש את העזרה שלהם כי הם יכולים, ולהעצים אותם בכך שאנו זקוקים לעזרתם ולא להעמיס עליהם משימות לא נחמדות כסוג של “הוראה מלמעלה”. כך שיתוף הפעולה יהיה הרבה יותר קל ונעים לשני הצדדים.

עוד דבר חשוב זה לתת משימות בהתאם לגיל של הילדים ובהתאם ליכולתם. אם הילד יכול ויודע להתלבש לבד, אז אין סיבה לעזור לו בבוקר (מדי פעם הוא יכול להתפנק, אבל לא כל בוקר). הוא יכול להתארגן בעצמו וגם להתארגן לבד לשינה – להתפשט ולהחליף לפיג’מה. כל פעולה שהם יכולים לעשות לבד בעצמם ויכולה לעזור, רצוי שיעשו אותה בעצמם – להסתרק, לצחצח שיניים, להתקלח… כמובן שיש לפקח ולוודא שכל דבר נעשה כמו שצריך, ויש לתת להם את ההרגשה של “כל הכבוד” על כך שהם עושים זאת בעצמם לבד.

 

יתרונות ביצוע מטלות הבית עם הילדים

לעזור במטלות הבית לפי הגיל

לעזור במטלות הבית לפי הגיל

תוך כדי עזרה במטלות הבית אפשר להפוך את המשימות למשחק או אפילו לתחרות מסוג “בואו נראה כמה זמן לוקח לסדר את החדר?” או “נראה מי מכניס יותר צעצועים לקופסה?”. ככה הילדים שוכחים שמדובר במטלה שהיא סוג של חובה ומשהו שהם לא רצו לעשות ומתחילים לשחק ב”משחק הסדר”. והם, כמובן, רוצים לשחק. לסדר את המשחק בסיומו ולאסוף אחריהם, ולא להתחיל משחק חדש עד שאספו את הקודם, זה משהו שמקפידים עליו מאוד במסגרת הלימודית ואין סיבה שלא יקפידו עליו בבית. זה מלמד אותם סדר וארגון וגם סבלנות.

בארוחת הערב אפשר לשלב אותם בכל המשימות וזה יכול להפוך לזמן איכות משפחתי נהדר. ניתן לחלק תפקידים ולהחליט מי עורך את השולחן, מי מפנה את הכלים, מי עוזר לחתוך את הירקות ומי מוציא את האוכל מהמקרר. אפשר לבשל ביחד, ממש כמו תוכנית בישול לקטנטנים, ולתת להם לבצע פעולות פשוטות. שוב, בהתאם לגיל וליכולת שלהם!

פעילויות נוספות שיכולות ללמד אותן אחריות היא לטפל בחיות הבית, במידה ויש, ולהשקות עציצים. אם צריך לתת אוכל לדג, לטייל עם הכלב (לטייל אתכם והם יחזיקו את הרצועה) או אפילו להחליף את החול של החתול ולהשקות את העציצים – כל אלו פעולות שאפשר לעשות יחד, כאשר לכל ילד אחריות משלו. ניתן לעשות את הפעולות הללו יחד עם הילד בתחילה, כדי שהילד ילמד כיצד לבצע כל פעולה באופן נכון, ואז אפשר לתת לילד לחזור על הפעולה, כאשר ההורה משגיח בלבד והילד עושה הכל בעצמו.

חשוב לקבוע חוקים מראש ולא לוותר על מה שחשוב. אם לא תקפידו בגילאים צעירים, אז ככל שהילדים יתבגרו כך זה יהיה קשה יותר. אם לא אוכלים בסלון – הקפידו על כך. אם צריך לפנות את הכלים לכיור אחרי כל ארוחה – הקפידו על כך. ככל שהילד יגדל עם האחריות ועם המשימות, כך הוא יעשה אותן תוך כדי וכבר ימשיך איתן במהלך חייו, ובכל שנה נוספת יוכל לקבל אחריות נוספת.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!