את יושבת על הספה, שותה קפה להנאתך וקוראת ספר, ופתאום יש לך גל כזה בבטן. מישהו בועט בך מבפנים. את כל כך רוצה לדעת מה עובר על העובר בתוך הרחם באותו הרגע. אך את מניחה את היד על הבטן, מלטפת את העובר שלך מבחוץ וממשיכה לקרוא את הספר. כן, כל עוד הוא בפנים את עוד יכולה…
זה סוג של תחושה ממכרת. הגלים הקטנים האלה, התזוזות החמודות מבפנים, בתוך הבטן שלך… אפילו כשהן הופכות לבעיטות ומרפקים ומפריעות לך לישון בלילה, זו עדיין אחת התחושות המיוחדות ביותר שתחווי במהלך ההריון, אלו התזוזות של התינוק שלך שם בפנים. פתאום זה מכה בך ואת קולטת שיש שם תינוק קטן ושאת מגדלת בן אדם בתוכך! כבר בבטן הוא זז, טועם, ישן, מחייך, מוצץ אצבע ואפילו מגהק (וגם את זה כמובן שאת מרגישה היטב). עם התפתחות הטכנולוגיה והמחקרים הרפואיים הרבים, ניתן כיום לעקוב אחר העוברים בשלבים שונים של ההריון ולגלות מה הם בעצם עושים שם בפנים במשך כל הזמן הזה. ככה את יכולה לדעת בדיוק מה עובר על העובר בתוך הרחם שלך.
מה עובר על העובר שלך במהלך ההריון?
להלן מספר עובדות מעניינות ביותר על מה שעובר על העובר בתוך הרחם:
-
מה עובר על העובר ברחם אמו?
הוא זז והרבה. את זה את יכולה להרגיש. אבל עוד לפני שאת מתחילה להרגיש את התנועות שלו (בסביבות שבוע 20 להריון), כבר במהלך שבוע 14 של ההריון התינוק מתחיל להרים רגליים, לדחוף את דפנות הרחם, להתגלגל ולהסתובב. עד שיגמר לו המקום ואת תרגישי ותראי את הידיים כמעט יוצאות החוצה, הוא לא יפסיק להשתולל שם בפנים.
- הוא ישן. אחרי כל ההשתוללות הזו הוא עייף… האמת היא שהוא רוב הזמן ישן, יותר מ90% מהזמן ברחם הוא בעצם ישן. רק לך זה מרגיש כאילו הוא כל הזמן ער ובועט בך. יש לו שלבים של שינה יותר עמוקה ושלבים של שינה יותר קלה. וממש כמו תינוק שכבר נולד, הוא יתעורר מרעש חזק או מגע חזק, אבל שלא כמו תינוק מחוץ לרחם, הוא יירדם בקלות חזרה. הפיהוק שלעיתים יוצא לנו לראות באולטרה-סאונד הוא לא בטוח פיהוק, יכול להיות שהעובר פשוט בולע מי שפיר. כך או כך זה מתוק להפליא.
- הוא מקשיב. כן, כן. הוא מכיר את הקול שלך היטב, אבל הוא מקשיב לקולות אחרים וגם מגיב להם. קולות חזקים יקפיצו אותו, קולות רגועים ומונוטוניים כמו מוזיקה או צלילים כלשהם ירגיעו אותו. לרוב, העובר גם יזכור לאחר הלידה את אותם השירים שהושמעו לו כאשר היה בבטן, והוא גם יזהה את קולה של אמא שלו. בגלל זה כל כך נח לתינוקות בני יומם במנשא, הם שומעים את הלב פועם, את הנשימות, את כל מה שהיו רגילים לשמוע מבפנים, רק שעכשיו זה מבחוץ.
- הוא מסתכל. קצת מלחיץ, אבל נכון. אמנם זהו החוש האחרון שמתפתח אצל העובר, ואי אפשר לבדוק אותו בוודאות בתוך הרחם, אך בדיקות שנעשו על פגים שנולדו טרם הזמן, הראו נתונים מדהימים. הוכח שהחל משבוע 28 העובר כבר עוקב עם הראייה, ומשבוע 34 הוא מתבונן ממש. ובכל זאת לאחר שהם נולדים הם בוהים בעולם ללא פוקוס, במשך שלושת השבועות הראשונים, עד שהם ממקדים את המבט ומגלים עולם.
- הוא טועם. מה שאת אוכלת גם הוא אוכל, ומה שאת שותה גם העובר שלך שותה. הוא אוהב מתוק (לא מפתיע אה?!) ומשבוע 15 חוש הטעם כבר מוכן ומפותח לגמרי. העובר מזהה את הריח והטעם של חלב האם שלך עוד מהרחם, וגם ריחות וטעמים של מאכלים שאכלת הרבה או שבישלת הרבה במהלך ההריון. מטורף, נכון?!
- כואב לו. במקרים בהם העובר עבר פגיעה כלשהי, ניתן לראות עליה משמעותית ברמת האנדורפינים בדמו אשר אחראים להפחית את הכאב. אותם אנדורפינים מופרשים ממערכת העצבים של האם ומועברים לעובר. בנוסף, במקרים של בדיקות דם או ניתוחים תוך רחמיים, ניתן לראות בבירור שהעובר מגיב לדקירה של המחט, ולכן ניתן להסיק שהוא מרגיש את הכאב של הדקירה.
אז בזמן שאת לוקחת עוד שלוק מהקפה ומעבירה דף בספר, יש סיכוי מאוד גדול שהעובר נהנה יחד איתך מהקפה וגם קורא יחד איתך את הסיפור. תיהני עכשיו, כי כשהוא יהיה בחוץ הוא לא ייתן לך לקרוא ולשתות קפה בשקט יותר מדי פעמים…