הרבה פעמים כשאנחנו נתקלים בשטח אדום ומגורה על גופו של הילד, אנחנו נלחצים משום שייתכן שזו פטרת. חשוב לדעת שלא כל נגע בעור הוא פטרייה, אך במקביל חשוב מאוד לאבחן, שכן אם אכן מדובר בפטרייה יש לטפל במהירות וביעילות. פטרייה יכולה לפגוע בעור, בציפורניים וגם בשיער והיא מאוד מדבקת מאדם לאדם. פטרת יכולה לעבור למקומות אחרים בגוף או להדביק ילדים אחרים וגם מבוגרים. לכן, חשוב לטפל בפטרת באמצעות מריחת תכשיר מקומי למריחה על הפטרייה או באמצעות תכשיר לבליעה לטיפול כללי.
אני דואגת אחרי כל מקלחת לבדוק היטב את הילדים שלי, אני בודקת שאין עליהם סימני מכות או כל מיני שריטות שדורשות חיטוי, שאין שערות או לכלוך שפספסתי וגם שאין כל פטרת או נגעים בעור. לעיתים אני רואה אצל הילדים פריחה ולרוב מדובר בתגובה אלרגית מקומית או עקיצה שהם גירדו ואני רק מנקה ועוקבת, אך לפעמים אני נתקלת בנגע עורי אדום שמגרד להם נורא ואני לוקחת לרופא לבדוק ולוודא שלא מדובר בפטרייה.
פטריות יכולות להופיע אצל כל הילדים, ללא קשר ישיר למקור מסוים שגורם להופעת הפטרייה. ברוב המקרים הפטרייה תופיע אצל ילדים רגישים יותר, בעלי תגובות אלרגיות, או כאלה שנדבקו מילדים אחרים או מחיות בית, במקרה שיש כאלה. ישנה חשיבות רבה לטיפול במהירות וביעילות בפטרייה משום שברגע שאובחנה פטרת ולא מטפלים בה בזמן, או שמטפלים בצורה לא נכונה על ידי תרופה שלא מתאימה, היא עלולה להתפשט וגם להזדהם ולאחר שהיא תעבור היא תשאיר צלקות במקום. בנוסף על כך, מדובר במצב מאוד לא נעים של גירוד והרגשה לא נעימה במקום בו מופיעה הפטרייה. לכן, גם אם יש לכם משחה בבית נגד פטריות, יש לקחת את הילד לרופא על מנת לאבחן את הנגע ,לבדוק אם מדובר בפטרייה ולקבל טיפול נכון.
זיהוי פטרת אצל ילדים ותינוקות
- פטרייה שמופיעה על גבי העור – האזור יהיה אדום בצורה של טבעת עם מעט קשקשים. השוליים יהיו ברורים ומעט יותר עבים והאזור ומסביב לו יגרדו לילד.
- בין האצבעות של הרגליים או של הידיים – בין האצבעות ברגליים או בידיים הפטריות תהיינה אדומות ולעיתים תיראנה כמו קילוף או אפילו שלפוחיות קטנות. הן תגרדנה מאוד.
- בציפורניים של אצבעות הרגלים או אצבעות הידיים – מאוד קל לזהות פטרייה בציפורני הרגליים, החלק עם הפטרייה יהיה חום או צהוב והקצה של הציפורן יהיה אכול.
- בשיער ובקרקפת – סביב הזקיקים של השיערות יהיה ניתן לראות קשקשים או דלקת מקומית. לעיתים הקרקפת תהיה אדומה ומגורה וגם יופיעו קילופים וקשקשים.
טיפול נגד פטרת

לבדוק שאין פטרת בין האצבעות
ברוב המקרים הרופא ייתן מרשם לרכישת תכשיר מקומי למריחה על האזור הנגוע. לרוב, יהיה מדובר במשחות המכילות גם אנטי היסטמינים לצורך הקלה על תחושת הגרד. ישנן משחות שניתנות לטיפול ארוך ובשנים האחרונות הוכנסו לשוק התרופות של המשחות נגד פטרת, משחות חדשות לטיפול קצר יותר. בסופו של דבר שימוש בסוג זה או אחר של תרופה או משחה תלוי בחומרת הפטרייה, בגיל הילד ויש לבדוק עם הרופא המטפל האם ניתן להשתמש במשחה או תרופה אחרת המתאימה לילד. במקרים בהם הפטרייה חמורה יותר או שהטיפול המקומי של המשחה לא מספיק, יש ליטול בנוסף תרופה באופן אוראלי, דרך הפה. בחלק מהמקרים הטיפול יהיה משולב, משחה למריחה מקומית וטיפול דרך הפה.
איך אפשר למנוע הדבקות בפטרת?
קודם כל חשוב לשמור על היגיינה ולוודא שגם במסגרת של הילד, גן או בית ספר, שומרים על היגיינה, שכן פטריות מאוד מדבקות. חשוב לנקות היטב ולבדוק אחרי כל מקלחת אם לילד יש נגע בעור שנראה פטרייתי ולגשת לאבחן בהקדם על מנת לקבל טיפול. אם יש חיות מחמד בבית, חשוב לוודא שהם מחוסנים ובריאים ולא מעבירים פטריות או מחלות אחרות, שיכולות להיות מאוד מדבקות ומסוכנות לילדים קטנים. אם הילד סובל, אפשר לתת לו אנטי היסטמינים באופן קבוע על מנת להקל על תחושת הגרד, וכמו כן לדאוג להשלים את כל הטיפול שהומלץ על ידי הרופא. יש לעדכן את הרופא במידה והטיפול לא עוזר או שהפטרת מחמירה או מתפשטת, על מנת שהוא יוכל לתת המשך טיפול מתאים.