לא מזמן אושר חוק שאומר שביטוח לאומי לא יוכל לקחת חזרה דמי לידה מאישה שילדה שהיא אמא עצמאית, חמש שנים אחרי הלידה. זה בטח נשמע מאוד מוזר למי שלא בקיא בנושא ומבין מה זאת אומרת לקחת חזרה דמי לידה… הרי היא ילדה ומגיע לה, נכון? אז בגדול נכון, אלא שאצל נשים עצמאיות החישוב נעשה אחרת. חישוב דמי לידה לא מבוצע על פי שלושה חודשים אחורה של המשכורת שקיבלה טרם הלידה, אלא לפי ממוצע ההכנסות וכך לפעמים יוצא שהיא מקבלת יותר ממה שכביכול הגיע לה. אך מכיוון שמדובר בממוצע, אין זה אומר שאותה אמא עצמאית רימתה את המערכת. בכל זאת, לאחר עדכון הטפסים והגשת הדו”חות, נשים רבות מקבלות שלוש שנים ואפילו ארבע שנים אחרי הלידה בקשה להחזר של כמה אלפי שקלים בגין מענק לידה.
זה רק אחד מהדברים שחווה אמא עצמאית. הרי בסופו של דבר מדובר באישה שעובדת ולא בעקרת בית שמטפלת רק בילד ולא עושה דבר מעבר לכך. חוץ מזה שאותה אישה משלמת את כל המיסים כחוק, ביטוח לאומי, מע”מ ומס הכנסה, היא לא זכאית להנחות או לימי מחלה וחופשים. נכון, זו הבחירה של כל אמא אם להיות עצמאית או שכירה, אך במציאות של היום כאשר מעון עולה כמו משכורת ויותר, ויותר מקרים עולים לחדשות ולכותרות על גננת כזו או אחרת שהתעללה בילדי הגן, נשים רבות בוחרות להישאר בבית עם הילדים ומחפשות עבודה מהבית. במקביל, יש נשים קרייריסטיות אשר היו עצמאיות עוד לפני ההריון שהחליטו להביא ילד ולאחר חופשת הלידה בוחרות להישאר עצמאיות.

האם שווה להיות אמא עצמאית?
נכון, יש את היתרונות של להיות אמא עצמאית, את יותר זמינה ואת לרוב בבית או קרוב לילדים. כך שלמשל אם הילד חולה את לא חייבת דין וחשבון לבוס כלשהו ואת יכולה להשאר איתו בבית. כמו כן, את יכולה להאריך או לקצר את חופשת הלידה שלך בפועל או להישאר עם התינוק בבית כמה שתרצי, כל עוד את יכולה להמשיך לתמרן בין עבודה וגידול התינוק. אבל הרבה נשים מרגישות, ובצדק יש לומר, שהסביבה לא רואה בהן יותר “אשת קריירה”, מהרגע שילדו ושיש להן תינוק איתן, אלא קודם כל את המחויבות שלהן כאמא ורק לאחר מכן לעבודה.
לצערנו, בתפיסת העולם שלנו זה עדיין מקובל שהאבא הוא זה שעובד והאמא היא זו שיותר זמינה לילדים, וגם אם את עצמאית ובעלת קריירה משלך, אם אינך זמינה מספיק לילדים אז מביטים בך כאילו את מזניחה אותם. נשים עצמאיות לא זכאיות לימי מחלה, לא שלהן ולא של הילד, גם לא לחופשה וגם לא לשעת הנקה. נכון, הן יכולות לבחור מתי לשים את הילד במעון ומתי להוציא אותו, אך בכל זאת מדובר בהשלכות על העבודה שלהן. הרי שמכיוון שאין להן משכורת קבועה הן תלויות בכמה יצליחו להכניס במהלך החודש.
זה נכון שאין הוצאות על התינוק מבחינת מעון, אך יש את הזמן שהוא גוזל ממך כאשר את צריכה לעבוד, מה ששווה ערך לשעות עבודה. כמו כן, יש את ההוצאות הרגילות של כל תינוק מבחינת החתלה, האכלה וצרכים אחרים, ויש צורך להרוויח מספיק כסף על מנת לכסות אותם. בשורה התחתונה זה שאת “עובדת מהבית” לעיתים הופך להיות “עובדת בבית”, ועל מנת להיות אמא עצמאית את חייבת להיות בעלת מוסר עבודה מאוד גבוה, חוקים ברורים וסדר עדיפויות, אחרת תמצאי את עצמך מטפלת בתינוק ועובדת רק מדי פעם…