שכיבה על הגב

שלבי התפתחות מוטוריים

בכל הנוגע להתפתחות המוטורית של התינוק, ידוע שהשנה הראשונה של ההתפתחות מהווה בסיס לשאר החיים. תפקוד התינוק ואופן התפתחותו בכל ההיבטים (מוטורי, חושי, ריגשי ותקשורתי) משפיע על תפקודו העתידי כילד וכמבוגר. תוך שנה עד שנה וקצת, התינוק אמור לעבור דרך מספר שלבי התפתחות מוטוריים עד שהוא מגיע לשלב ההליכה העצמאית. נרצה שהתינוק יעבור ויממש את כל השלבים בסדר נכון, ברצף נכון ובצורה הדרגתית ואיכותית.

יש רצף מסויים ויש הגיון לרצף הזה, כמו קומות בבניין – אי אפשר לבנות את הקומה השלישית לפני הראשונה, כל קומה מתבססת על הקומה שנבנתה לפניה וכמובן גם על איכות “הבנייה”. לפיכך, חשוב לא רק מימוש השלב ההתפתחותי, אלא איכות המימוש. כלומר, לא רק האם התינוק מרים את הראש אלא איך הוא מרים את הראש…

חשוב לזכור – לכל תינוק זמן התפתחותי משלו. מומלץ שלא להשוות, לא נרצה להילחץ סתם… יחד עם זאת, ישנם חלונות זמנים למימוש כל שלב התפתחותי וכאמור נרצה לוודא את מימושם של כל השלבים, ואיכות המימוש של כל שלב התפתחותי. במידה ואנו שמים לב שישנו עיכוב או קושי התפתחותי מסוים, מומלץ לפנות לאיש מקצוע לייעוץ או טיפול.

 

שלבים עיקרים בהתפתחות המוטורית של התינוק

גיל 0-3 חודשים: ערסול

ערסול הוא השלב הראשוני ביותר. מצד אחד הערסול חופף לתנוחה העוברית אותה התינוק מכיר מהרחם ורגיל אליה, מצד שני התנוחה מהווה בסיס טוב לכל ההתפתחות המוטורית (בין השאר – מסייעת בשכיבה על הבטן, הרמת ראש, קשר עין-יד-פה ואפילו על הדרך יכולה למנוע גזים, כאבי בטן ועצירויות). ניתן לערסל בידיים, בפוף, במנשא או בערסל.

ערסול

ערסול

גיל 0-3 חודשים: שכיבה נינוחה על הבטן וניסיונות להרמת ראש

התינוק שוכב בנינוחות על הבטן גם בעירות וגם בשינה (במסגרת הנחיות משרד הבריאות) לפחות למשך 5-10 דקות מספר פעמים ביום, מניח את ראשו על שתי הלחיים ומתנסה בהרמת ראש. במקביל יש להקפיד גם על שכיבה על הגב ועל שני צידי הגוף.

שכיבה נינוחה על הבטן

שכיבה נינוחה על הבטן וניסיונות להרמת ראש

גיל 3 חודשים: שכיבה על הבטן, הרמת הראש תוך הישענות על המרפקים

בגיל שלושה חודשים, נרצה לראות גם יכולת של הנחת הראש על המזרן בשכיבה על הבטן.

שכיבה על הבטן תוך הרמת ראש

שכיבה על הבטן תוך הרמת ראש

גיל 3-7 חודשים: התהפכות מהבטן לגב ומהגב לבטן

בשכיבה על הבטן בזמן הרמת הראש התינוק מתחיל להתנסות בהעברות משקל על המרפקים כהכנה להתהפכות עד שהוא מניח את הראש על המזרן ומתהפך אל הגב באופן רצוני (ולא כנפילה). בשכיבה על הגב התינוק מתחיל לתפוס את כפות רגליו, מבצע העברות משקל מצד לצד עד להתהפכות מלאה אל הבטן. 

שכיבה על הגב

שכיבה על הגב

גיל 6-8 חודשים: זחילת גחון

זחילת גחון הינו שלב התפתחותי מאד מורכב שהרבה תינוקות מדלגים עליו. במידה והתינוק דילג על שלב זה נרצה לוודא שכל אותם מרכיבים תנועתיים שהוא היה אמור לממש בשלב זה אכן קיימים אצלו. למשל, יכולת דחיפה של כפות הרגליים בזמן השכיבה על הבטן, יכולת העברות משקל על המרפקים, יכולת הרמת והנחת הראש לסירוגין וכדומה.

 

גיל 6-10 חודשים: עלייה וזחילה על שש ומעבר לישיבה

התינוק דוחף את הרצפה משכיבה על הבטן באמצעות כפות הידיים והברכיים ועובר לעמידת שש ממנה הוא מתחיל להעביר משקל קדימה-אחורה: “רוקינג”. מה”רוקינג” הוא יכול להתחיל לזחול קדימה או לקחת את האגן אחורה ובהדרגה להתיישב בעצמו. שלב הזחילה או ההתיישבות יכולים להקדים אחד את השני במספר ימים או שבועות ספורים, ולעיתים שני השלבים מתממשים בו זמנית. הישיבה המומלצת היא ישיבת סיכול. מומלץ שלא להושיב תינוק לפני שעשה זאת בעצמו.

זחילה על שש

זחילה על שש

מעבר לישיבה

מעבר לישיבה

 

גיל 9-12 חודשים: מעבר לעמידה באופן עצמאי והתחלת הליכה תוך הישענות

בעולמנו רוב התינוקות יתחילו להיעמד תוך אחיזת הידיים ברהיט ומשיכת הגוף כלפי מעלה ולכן ייעמדו קודם כל באופן שאינו עצמאי. יחד עם זאת, נרצה לראות גם ניסיונות של מעבר לעמידה באופן עצמאי, ללא הישענות או עזרה ממרכז החדר. מומלץ שלא להעמיד תינוק לפני שעשה זאת בעצמו.

מעבר לעמידה באופן עצמאי

מעבר לעמידה באופן עצמאי

 גיל שנה- שנה ו-4 חודשים: עמידה והליכה עצמאית

התינוק נעמד באופן עצמאי ממרכז החדר והולך ללא הישענות או עזרה. מומלץ לאפשר לתינוק ללכת יחף, בחוץ ניתן לגרוב גרביים או ערדליים מעור דק שיאפשרו יכולת תנועתית מקסימלית של כפות הרגליים. מומלץ שלא להוליך תינוק שעדיין לא הולך בעצמו.

עמידה והליכה עצמאית

עמידה והליכה עצמאית

 

נכתב על ידי ענבל ברק, מומחית להתפתחות תינוקות ופעוטות.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!