חופשת לידה היא לא חופשה...

חופשת לידה – כל האמת שלא ידעת על חופשת הלידה

מה באמת צריך לדעת על חופשת לידה? האם זאת חופשה אמתית או שמא מסע בו יחשפו השינויים הפיזיים וההורמונליים שפקדו את גופך בזמן ההיריון? האם זה זמן רענון? או שעות רבות של עייפות ותסכול? נוני עם כל התשובות.

חופשת לידה היא תקופת זמן אשר בה תוכלי ליהנות עם הרך הנולד, לחזור אל הגזרה המקורית של  גופך מלפני הלידה, תקופת זמן בב תוכלי ללמוד על תזונה נכונה, ולאתר חברים חדשים ואמהות שנמצאות באותו מצב שלך, שירצו להעביר אתך את הזמן בפעילויות של הורים טריים. אם את שואלת את עצמך “כיצד תסייע חופשת הלידה להחלמה מהלידה ולהתארגנות לקראת החזרה אל השגרה?”, יש לנו כמה עצות טובות בשבילך.

 

לפני הכל – מהי חופשת לידה?

לפני שנסביר על הדרך להעביר את חופשת הלידה בצורה הפרקטית והמיטבית ביותר, חשוב לדעת כמה עובדות על חופשת הלידה. חופשת לידה (או חל”ד), היא חופשה בתשלום שניתנת לנשים עובדות, לאחר הלידה, מטעם ביטוח לאומי. כיום, על פי החוק שנכנס בתחילת שנת 2017, גם גברים זכאים לדמי לידה במידה והם חולקים עם בת זוגן את חופשת הלידה.

מטרת חופשת הלידה היא לאפשר טיפול בתינוק על ידי האם בחודשים הראשונים בחייו הצעירים של התינוק. בנוסף, מטרת החופשה היא לאפשר ליולדת להתאושש מהלידה וכמובן מחודשי ההיריון והטראומה שעבר גופה במהלך ההריון.

בזמן חופשת לידה, מקבלת האישה תשלום מביטוח לאומי עבור 98 ימים (14 שבועות), במידה והיא לא חולקת את ימי חופשת הלידה עם בן הזוג. בנוסף, בזמן חופשת הלידה, במידה והאישה היתה שכירה טרם הלידה, היא מוגנת מפיטורים. לעומתה, אישה בעלת עסק עצמאי תקבל תשלום רק עבור חודשים בהם שילמה דמי ביטוח לאומי, לכן כדאי להסדיר את כל החובות לביטוח לאומי, אם ישנם, לפני הלידה.

סכום דמי הלידה שמקבלים, האישה או הבעל, נקבעים על פי ההכנסה שלהם בחודשים שקדמו ללידה. לידיעתך, בכל מקרה סכום דמי הלידה המקסימלי שניתן לקבל עבור כל יום של חופשת לידה הוא כ-1,460 ש”ח.

 

כמה זמן נמשכת חופשת לידה לאישה?

חופשת לידה היא לא חופשה...

חופשת לידה היא לא חופשה…

חופשת לידה נמשכת באופן יחסי לזמן העבודה של העובדת במקום העבודה שלה. עבודת שמועסקת פחות מ-12 חודשים במקום עבודתה, תהיה זכאית לחופשת לידה של 3.5 חודשים, ותקבל תשלום דמי לידה עבור 14 שבועות.

עובדת שנמצאת במקום עבודתה מעל 12 חודשים, תהיה זכאית לחופשת לידה של 26 שבועות (6.5 חודשים). עם זאת חשוב לדעת כי עובדת שתיקח חופשה של 26 שבועות תקבל דמי לידה רק עבור 14 השבועות הראשונים של חופשת הלידה. על 12 השבועות הנותרים תקבל חופשה ללא תשלום (חל”ת). אם היולדת תרצה בכך, היא תוכל לחזור לעבודה לאחר 14 שבועות בלבד, שעליהן היא מקבלת תשלום. כאמור, נכון להיום, האישה יכולה לוותר על חלק מתקופת חופשת הלידה שלה ולתת לבן הזוג לקחת חופשת לידה במקומה, על פי הקריטריונים של ביטוח לאומי.

 

מה באמת עושות נשים בחופשת הלידה?

תכלס, המילה ‘חופשה’ זורקת אותנו לשכיבה על הגב בחופים של תאילנד, ושתיית קוקטיילים המוגשים בתוך אגוז קוקוס. אבל בפועל, בחופשת הלידה רוב הנשים עסוקות בטיפול בתינוק הרך שרק נולד, בניסיונות להשלים שעות שינה, ומנסות להבין מהם השינויים שעבר הגוף שלהן ואיך ניתן להתמודד עימם על מנת לחזור לחיים פעילים כמו שהיית רגילה להם לפני ההריון והלידה.

 

פעילויות לחופשת לידה

כדי להעביר את זמן חופשת הלידה בצורה מיטבית חשוב להקשיב לגופך, ולהבין כיצד תוכלי לנצל את הזמן בצורה יעילה וטובה. כדי לעשות כן, להלן מספר רעיונות וטיפים:

נצלי את חופשת הלידה למנוחה – ראשית כל, חשוב להוקיר כל רגע פנוי ולנצל אותו למנוחה. תפסי תנומה בכל פעם שתינוקך הולך לישון ובכך תרגישי רעננה יותר. עשי לך חוק – כשהוא ישן גם את ישנה, שניכם תרוויחו מכך, האמיני לי.

בדקי היכן ניתן ללמוד על הורות  כיום ישנן המון פעילויות וסדנאות חינמיות לנשים אחרי לידה. בדקי היכן ניתן להגיע וללמוד על הורות בסמוך למקום מגורייך. בנוסף ישנן פעילויות לאימהות וסדנאות העשרה, מטעם העירייה ומטעם המועצות האזוריות, שמקנות הרצאות ופעילויות לנשים לאחר לידה. הרשמי לפעילויות כדי להעשיר את שגרת יומך ולצאת קצת מהבית…

הפגישי את התינוק עם הסבא והסבתא  היעזרי בסבים והסבתות בגידול התינוק. חשוב לנצל את העזרה כל עוד היא אפשרית. הסבים והסבתות רק רוצים לפנק את הנכד האהוב, ולתת לך מנוחה. היעזרי בהם, נצלי את הזמן שהם משגיחים על תינוקך כדי לצאת ולהתאוורר.

התחברי עם אנשים אחרים – צאי לגינה השכונתית עם התינוק, והכירי אימהות ואבות אחרים. כיום ישנן נשים (וגם גברים) שנמצאים בחופשת לידה. התחברי עמם ותראי כמה נשים וגברים הנמצאים בחופשת הלידה צמאים לחברה. ביחד תוכלו לצאת לפעילויות עם הילדים, לשתות קפה, לטייל ולהתייעץ לגבי גידול הילדים.

צאי להליכות באוויר הפתוח – השתדלתי לא להישאר הרבה בבית. צאי לאוויר הפתוח עם התינוק, צאי להליכה עם העגלה. כך, תוכלי גם לשנות אווירה וגם לעשות כושר גופני שיטייב עמך.

התפנקי במשהו טוב – צאי לקניון, לשדרת חנויות או לבית קפה קרוב ורכשי לעצמך משהו יפה, טעים או מפנק. מגיע לך, את עובדת קשה גם אם את נמצאת בחופשת לידה!

חשבי על העתיד – אם יצאת לחופשת לידה, זה הזמן לחשוב על הקריירה שלך. נסי להבין אם את נמצאת במקום בו את מרוצה ממקום העבודה שלך. בדקי האם זה הזמן לשינוי בקריירה? או אולי יש משהו טוב יותר שממתין לך? כדאי שתעדכני את קורות החיים שלך ותבדקי אילו משרות חדשות ממתינות לך בשוק העבודה.

 

לחזור לגזרה בזמן חופשת הלידה

בזמן שאת יוצאת, מטיילת, ומתחברת לאימהות וחברות חדשות –  זה הזמן לעבוד על הגוף. דוגמניות רבות מתראיינות ומספרות כיצד הן השילו את המשקל אחרי הלידה וחזרו לגזרה הדקיקה מהר מאוד. נכון, הן מעצבנות! אבל רגע, אולי גם את יכולה לעשות זאת? בטח שכן!

 

איך תוכלי לנצל את חופשת הלידה לחזור לגזרה הישנה? ואולי אף לקבל לגזרה חטובה יותר?

כדי להשיל את המשקל שצברת בזמן הלידה חשוב קודם כל להבין מהן הטראומות שעבר הגוף במהלך ההיריון והלידה. לאחר הלידה הגוף עובר מספר טראומות, ביניהן דימומים וגינליים שנמשכים 2 עד 6 שבועות, בריחת שתן בזמן עיטוש או שיעול – דבר שחולף וניתן לשלוט בו עם תרגילי כושר מתאימים, עצירות שבאמצעות אכילת דגנים מלאים ושתייה מרובה ניתן לסייע למערכת העיכול ולהיפטר מהן, ונשירת שיער שעל-ידי צריכת מוצרים המכילים אבץ ניתן לפתור. בנוסף על כך, חשוב לדאוג לאחר הלידה לתזונה נכונה. כדאי ומומלץ  להתייעץ עם תזונאית.

יתר על כן, חשוב לשמור על כושר גופני, וניתן לשלב את הטיפול בתינוק עם עשיית תרגילי כושר. כפי שהזכרנו מקודם, יציאה להליכות מרובות תתרום לכושר הגופני שלך, אל תוותרי עלזה. צאי עם עגלת התינוק להליכות מרובות, ותוכלי לשמור על הכושר הגופני. כדאי לצאת בשעות הערב, בזמן שבן הזוג בבית לחדר הכושר או להליכה עם חברה, ולצאת לחוג או פעילות שאת אוהבת.

בזמן חופשת הלידה, יש הרבה דברים חדשים שקורים לך, ההורמונים עדיין משפיעים עליך ולעיתים את נכנסת ללחץ בגלל השינוי הגדול באורח החיים שלך. זה הזמן שבו אסור לשכוח את הזוגיות, וחשוב מאוד לא להזניח את חיי הנישואים. חופשת הלידה זה הזמן שלך להזמין בייביסיטר, ולצאת עם בן הזוג לבלות, גם אם את כל הזמן רק חושבת על התינוק שנמצא קצת רחוק ממך. גם אם חיי האימהות מעייפים, חשוב לנסות פעם בשבוע לצאת לסרט, מסעדה, פעילות משותפת, והכל כדי לא לשקוע בשגרה מתסכלת.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!