כבר בהריון הגוף מכין את עצמו לקראת הלידה ולקראת הנקה בימים הראשונים ומייצר קולסטרום. הקולסטרום הינו נוזל סמיך, צהבהב, דביק ועשיר בחלבונים ונוגדנים והוא לפעמים אף יוצא לפני שבכלל ילדת. בימים הראשונים שלאחר הלידה הוא יהיה המזון העיקרי של תינוקך. בימים הראשונים שלו בעולם, רגע אחרי שנולד, התינוק חווה מעבר מהרחם, המקום המוגן המלטף שהוא הכיר כה טוב, אל העולם שלנו, החשוף ומלא הגירויים.
היום הראשון של התינוק
בשעות הראשונות שלאחר הלידה, התינוק עירני מאוד אך לאחר כשעתיים נכנס לשינה ארוכה שיכולה אף להימשך 24 שעות. במהלך יממה זו, התינוק צריך לינוק ולכן צריך לקרב אותו אל האם, ולהביא אותו אל האם. כאשר התינוק ירגיש את חום גופה, יריח את הריח שלה וישמע את פעימות ליבה המוכרות לו כל כך הוא יהיה מוכן ליניקה. המטרה היא למנוע מהתינוק לבכות או להגיע למצב בו הוא יכנס לשינה עמוקה, ויוותר על היניקה. לשם כך ננסה לזהות את הסימנים של התינוק שמסמנים על כך שהוא רעב ומוכן לינוק:
- הנעת הגוף.
- חיפוש באמצעות שפתיו.
- קירוב ידיו אל פיו.
- רק לבסוף יגיע הבכי.
במצב בו התינוק נמצא במקומו הטבעי – צמוד לעורה החשוף של האם וקרוב אל הפטמה, היניקה תהיה זמינה ונוחה עבורו.
מתי התינוק צריך לינוק?
בדרך כלל תינוקות שנולדו בלידה רגילה, במועד ובמשקל של 3 ק”ג, אם הם יהיו קרוב לאם הם ידעו לדרוש הנקה. אם במהלך היממה הראשונה התינוק אינו מתעורר תוך 3 שעות, נסחט עבורו קולוסטרום ונאכיל אותו בכפית. קבלת הקולסטרום תגרום לו להתעורר, ואז יוכל לינוק. אם התינוק נולד מתחת למשקל של 3 ק”ג יש להיוועץ עם איש מקצוע בנושא. מומלץ לשלב מגע, שכן מגע עוזר ומעודד עלייה במשקל. ההנקה אינה מתבצעת על פי שעון, אלא על פי דרישה של התינוק. יתכנו הנקות כל חצי שעה וגם כל 3 שעות. חשוב לזכור ההנקה היא לא רק האכלה, יש לה משמעות עמוקה הן בפן הרגשי והן בפן הפיזיולוגי (אנדרופינים המשתחררים בהנקה פועלים כמשככי כאבים ומווסתים את מערכת העיכול).
היום השני של התינוק
ביום השני, התינוק ערני יותר ויבלה את רוב שעות הערות שלו מחובר לשד של האם. דווקא ביום הזה אימהות רבות, בעיקר טריות, בוכות שאין להן מספיק חלב וחוששות פן התינוק לא אכל מספיק ולא יונק כמו שצריך. התינוק מלמד את הגוף שלנו לייצר עבורו חלב, בכמויות הנדרשות עבורו. לכן עד כמה שהמצב מתסכל, יש לנצל את היום הזה בעיקר לנוח ולשאוב כוחות הלאה.
היום השלישי של התינוק
היום הזה הוא יום יחסית קשה ליולדת וזה מכמה סיבות: השחרור (אם היתה לידה רגילה וללא סיבוכים וללא ניתוח) מבית החולים והיציאה הראשונה הביתה, ההורמונים שמשתוללים והקולסטרום שהופך לחלב. השדיים יהיו מלאים ואף כואבים והמצב לרוב מלווה בלא מעט בכי, ולא רק של התינוק… דעי שההנקה מקלה על הכאב! ניתן לסחוט את השדיים ידנית ומומלץ להשתמש בקומפרסים קרים להקלה (כל דבר קפוא הנמצא במקפיא יהיה טוב).
חשוב מאוד לטפל בשדיים מלאים ולזכור שהגוף ימצא בקרוב את האיזון המתאים. אל תזניחי שדיים מלאים כי המלאות יכולה ליצור גודש שיהפוך במהרה לדלקת. אצל רוב הנשים לאחר לידה החלב מגיע בין 48 ל72 שעות לאחר הלידה, אם חל עיכוב בהגעת החלב כדאי לבדוק עם איש מקצוע בהקדם ולברר מה הסיבה לכך. ניתן לפנות ליועצת הנקה עצמאית, להגיע אליה לקליניקה או לבקש שתגיע אלייך הביתה, ואף ניתן לקבל את השירות דרך קופת החולים בה את חברה. מדובר בתקופה לא פשוטה, ועל כן חשוב לבקש עזרה ולא להתבייש להודות שאת צריכה אותה.
כמה התינוק צריך לינוק ביום ואיך אדע שינק מספיק?
התינוק צריך לינוק לפחות 8 פעמים ביום.
יש לוודא שבחיתול יש שתן (6 פעמים) וצואה (3 פעמים).
מומלץ לנהל יומן מעקב.
כמה התינוק אמור לעלות בשבוע במשקל?
בימים הראשונים צפויה ירידה של כ7% במשקל.
התינוק צריך לחזור אל משקל הלידה תוך כשבועיים.
עלייה ממוצעת במשקל של תינוק יונק הינה 150-210 גרם בשבוע.
האם ההנקה כואבת?
לפעמים ההנקה מלווה בתחושת אי נוחות ואף כאב ברגע הראשון של ההנקה. אם הכאב ממשיך גם לאחר שהתינוק החל לינוק, כדאי לפנות לאיש מקצוע.
האם מה שאני אוכלת משפיע על התינוק?
טרם הוכח שיש מזון הגורם לגזים אצל התינוק. אך, כמו בכל דבר, ישנם תינוקות רגישים יותר ורגישים פחות. כך שאם גילית שמזון מסוים גורם לגזים, תאכלי ממנו פחות או אל תאכלי ממנו בכלל. אם לגופך מזון מסוים לא עושה טוב, הוא כמובן לא יועיל גם לתינוק.
נכתב ע”י יעל דימנשטיין, מדריכת הנקה מוסמכת.