הצילו! תפרחת חיתולים! אדמומיות שמפתיעה ומופיעה לפתע על הישבן על הירכיים ואפילו על איברי המין של התינוק. תפרחת זאת, היא בהחלט, מצב לא נעים, התינוק הופך להיות חסר מנוחה, וכך גם אתם, ההורים. אבל מה זה בכלל תפרחת חיתולים? כיצד מטפלים בתפרחת חיתולים? ואיך מונעים מלכתחילה את הופעת התפרחת?!
תפרחת חיתולים – כל מה שצריך לדעת
תפרחת חיתולים מאופיינת מתסמינים של גירוי באזורים אותו מכסה החיתול. הגירוי שמלווה באדמומיות, פריחה ואפילו חתכים נמצא בדרך כלל באזור הישבן, אברי המין והוא מופיע בתינוקות בני 4 עד 15 חודשים. חשוב לדעת כי התופעה שכיחה מאד בתינוקות בגילאים האלה, וכי בזמן שהתפרחת תופיע התינוק יעשה מן הסתם חסר מנוחה, בעיקר בזמן החלפת החיתול, בזמן רחצה או בנגיעה באזור בו התפרחת נמצאת.
איך מזהים תפרחת חיתולים?
תפרחת חיתולים, כפי שהזכרנו מקודם, מתאפיינת בסוג של אדמומיות והיא מתמקמת באזור הישבן, הירכיים ואברי המין. בנוסף על כך, והיא גם עלולה להתמקם באזור הקפלים של גוף התינוק – במפשעה וסביב חריץ העכוז. לעיתים, מלבד האדמומיות, ייווצרו בעור התינוק סוג של כיבים או מעין נקודות אדומות.
הגורמים לתפרחת חיתולים
תפרחת חיתולים יכולה להופיע אצל תינוקות ממספר גורמים, הנפוצים שבהם:
- מגע ממושך עם הפרשות בשילוב לחות. אחת הסיבות לתופעה נגרמת בשל זמן רב בו התינוק היה במגע עם צואה או עם שתן ולחות, מה שגורם לפריחה בעורו העדין.
- שלשולים. שלשול הוא גורם שעלול לעודד תפרחת חיתולים, ולכן יש לוודא כי תינוקכם לא שלשל חלילה.
- חיתול מלא. החלפה של חיתולים בתדירות שאינה גבוהה מספיק.
- חומרים שאינם מתאימים. מריחת חומרים שאינם מתאימים לעור עדין על גופו של התינוק.
כיצד ניתן לטפל בתפרחת חיתולים?
דבר ראשון, יש לנשום עמוק ולהבין כי מדובר בתופעה שכיחה, שאומנם גורמת סבל לתינוקות, אבל היא ניתנת למניעה באמצעות שתי פעולות פשוטות:
- החלפת חיתול בתדירות גבוהה – יש לשים לב לעשיית הצרכים של התינוק ולהחליף חיתול לאחר כל פיפי או קקי של התינוק ולא להמתין.
- יש לנקות את גוף התינוק באופן יום יומי עם מים חמימים – לאחר הסרת החיתול חשוב לנקות את גופו של התינוק עם מים פושרים וחמימים. יש להקפיד לשטוף ולנקות את גופו של התינוק עם סבון עדין המותאם לעורו הרך. כדאי לרכוש מבית המרקחת תכשיר על בסיס דבש ושמן זית או אלוורה שמתאים לעור העדין מאוד של התינוק. לאחר כל מקלחת יש ליבש את גוף התינוק באוויר החופשי למניעת לחות מיותרת.
טיפול בתפרחת חיתולים אצל תינוקות
הימנעו מביגוד הדוק – מניעה כאמור היא הטיפול הטוב ביותר לתפרחת, זו הסיבה שמוטב להימנע מלהלביש את התינוק בביגוד הדוק. ביגוד כזה עלול להוביל לשפשוף של העור ומכאן לתפרחת חיתולים או להחמרתה, במידה והיא כבר קיימת.
השתמשו בתכשירים מתאימים – כאשר אתם רוכשים תכשירים למקלחת התינוק, התייעצו עם הרוקח. התאימו לתינוק רק תכשירים המיועדים לעורו העדין, וציינו בפני הרוקח כי התינוק סובל מתפרחת חיתולים.
המנעו ממתן אנטיביוטיקה לתינוק – טיפול אנטיביוטי עלול להגביר ולהחמיר את תפרחת החיתולים אצל התינוק. ציינו זאת מול רופא המשפחה ורופא הילדים שלכם במידה והם מספקים לכם מרשם לאנטיביוטיקה עבור התינוק.
בדקו האם לתינוק יש עור רגיש – תינוקות בעלי עור רגיש עלולים לסבול יותר מתפרחת חיתולים.
נסו להימנע מהחתלה במקומות לחים – לחות באזור הישבן והמפשעות עלולה לגרום לתפרחת חיתולים. נסו להימנע מהחתלה במקומות לחים, או מהיווצרות לחות באזור הסגור בחיתול. יבשו את ישבנו של התינוק באוויר החופשי, ללא שפשוף או מגע עם העור במשך מספר דקות לפני החתלה מחדש.
תכשירים מגינים – השתמשו בתכשירים שמשמשים להגנה מפני הפרשות, על מנת להגן על עור התינוק מפני הפרשות וגירויים.
מתי צריך לפנות לרופא לקבלת טיפול?
ישנם מקרים בהם יש לפנות לרופא, בעיקר במקרים שבהם הפריחה מחמירה והטיפול הביתי אינו עוזר. חשוב לפנות לרופא הילדים במידה והפריחה נראית חמורה יותר מהפריחה שתיארנו קודם לכן, או אם יש דימום או קילוף של העור באזור הפריחה. חשוב לפנות לרופא אם התינוק מרגיש תחושת צריבה כאשר הוא נותן שתן או צואה, וכאשר חום הגוף של התינוק עולה.
כמו כן, במידה ויש לתינוק פריחה באזור הישבן או איבר המין, בעוד הוא אינו בעל היכולת לבטא את תחושותיו בעצמו, ואתם שמים לב שבכל פעם כשהוא נותן שתן או צואה הוא בוכה מכאב, פנו אל הרופא המטפל.
כיצד בוחרים חיתול לתינוק?
תפרחת חיתולים קשורה לאופן בו החיתול מונח על הגוף של התינוק, וכמובן לדרך בה החיתול סופג את הפרשות התינוק. עם זאת, אין קשר בין סוג החיתול לתפרחת, בין אם מדובר בחיתול חד פעמי או בין אם מדובר בחיתול בד רב פעמי.
כאשר אתם בוחרים חיתול, חשוב להתאים את החיתול לתינוק ולשים לב שככל שהתינוק עולה במשקל וככל שהוא מתפתח, יש להחליף את גודל החיתול בהתאם לתינוק, לחיתול גדול יותר. מידות החיתולים של החברות השונות מתחילות מגודל שמתאים לפגים ועד חיתולים NB (ניו-בורן), ויש לבחור את המידה הנכונה לפי גיל ומשקל התינוק, כאשר המידה הגדולה ביותר מתאימה לילד במשקל 20 קילו.
כאמור, חיתול מלא יכול לגרום לתפרחת חיתולים. לכן, חשוב לבחור חיתול שנוח לבדוק שהוא מלא. יש כיום מגוון חיתולים עם טכנולוגיות שונות. מומלץ לבחור סוג חיתול בעל מספר שכבות שעשוי מסיבים טבעיים בעל שכבה סופגת ושכבת הגנה עליונה. כיום ישנם חיתולים עם שכבה נועלת נוזלים שסופגת את ההפרשות ונועלת אותן מבפנים. חיתולים אלו יעלים יותר נגד תפרחת חיתולים.
כמו כן, יש להיות ערניים ולהחליף חיתול לתינוק ישר לאחר שהתינוק עשה קקי או פיפי. בין מגוון החיתולים הקיים, ניתן למצוא מגוון חיתולים עם פס המשנה את צבעו ומשמש אינדיקציה לכך שהתינוק עשה את צרכיו. בנוסף, כדאי לבחור חיתול המתאים אנטומית לתינוק, שהתינוק יכול להתנועע ולזוז איתו בנוחות ובקלות.