ילדים מביאים אושר ושמחה בכל גיל, אך מה קורה שאישה מחליטה להביא ילד בגיל צעיר מידי או בגיל מבוגר מידי לאוויר העולם?! מה המשמעות הפיזית של לידה בגיל מוקדם או בגיל מאוחר? מהן ההשלכות החברתיות? האם יהיו לכך השלכות בריאותיות כלשהן בהמשך החיים? ואיך הסביבה מתייחסת ליולדת “הטרייה”, המבוגרת או הצעירה?! כשהילדה הבכורה שלי הייתה בגיל 3 היא לקחה את הבובה שלה, כיסתה אותה וממש דאגה לה, כמו איזו אימא צעירה. הרגש האימהי אצל בנות קיים שם תמיד וכנראה שימשיך להיות כזה אצל כל אישה באשר היא.
נכון שבכל גיל הלידה עצמה היא תהליך מרגש, לא צפוי, שנלוות אליו לא מעט חרדות ורגשות, ויש כל כך הרבה אמוציות עד שהרך הנולד מגיע אל זרועות האם, אותו הרגע המיוחל שכל יולדת רוצה לחוות. אך עם השנים הפכה האמהות לתואר מבוקש מאד, והרבה נשים מעוניינות לחוות את החוויה הזו גם בגיל מבוגר וגם בגיל צעיר יותר.
השאלות שעולות בראש של כולנו הן – איך ניתן להתמודד עם הסטטוס החדש “אימא”? והאם גיל היולדת באמת חשוב? מה צריך לשקול לפני שנכנסים להריון בגיל מבוגר מידי או צעיר מידי?
יתרונות של אמא צעירה ואמא מבוגרת
כדי להבין קצת יותר את מהות האמהות בגילאים שונים ערכתי סקר קצר בקרב נשים שילדו בגילאים צעירים ומבוגרים והדעות היו מעניינות:

להיות אמא בגיל צעיר
רעות (שם בדוי) ילדה לראשונה בגיל 23 ואומרת שבגיל צעיר הרבה יותר נעים להיות אימא, שאלתי מדוע? והיא סיפרה: “יש לי כוח לשחק עם הילד, לטייל איתו וגם להיות חברה שלו”. למרות גילה הצעיר היא מוסיפה שהיא פשוט הרגישה בשלה להביא ילד והסביבה הייתה ועודנה מאד תומכת.
גילי (שם בדוי) ילדה לראשונה בגיל 41: “לידה בגיל מבוגר היא יתרון”, היא טוענת, “משום שאני הרבה יותר קשובה לצרכים של הילדה שלי, יודעת לכבד את רצונה, יש לי הרבה יותר סבלנות וסובלנות ואני מנצלת את הזמן כדי ליצור חוויות משותפות עם המשפחה. בנוסף אני שומרת גם על אורח חיים בריא וזה מה שיוצר אצלי איזון בין הצורך הנפשי והפיזי של להיות אימא”.
יעל (שם בדוי), שילדה בגיל 19, מספרת שהעניין היה קצת מורכב עבורה ומסבירה: “הסביבה תמכה אבל תמיד היו אנשים שאמרו – מה?? איך את אימא בגיל צעיר כל כך, מתי הספקת להתחתן בכלל?”. יעל מוסיפה ומציינת “כי הקשיים היו בצורך הקיומי שלי, בין השאיפות כאישה/ילדה לבין היותי אימא”. עם כל העזרה שקיבלה יעל מהסביבה הקרובה, היא טוענת שיש צרכים רגשיים ונפשיים שאם לא לומדים לשלב את כולם יחד, את הופכת להיות ממורמרת מכורח המציאות.
לימור (שם בדוי), ילדה בגיל 53, “אני לא רואה, אצלי לפחות, יתרון ללדת בגיל מבוגר, הטיפול בילד דורש כוחות פיזיים (לשחק, לטפל) שלפעמים מקשים עליי”. “יש ימים”, היא אומרת, “שהעייפות עוטפת אותי ואני רק מחכה שבעלי יגיע הביתה מהעבודה כדי שיהיה לי מעט פנאי לעצמי”. עם זאת, על השאלה מדוע היא החליטה ללדת בגיל מבוגר היא עונה: “נישאתי בשנית, ולבעלי היה מאד חשוב שיהיו לו ילדים משותפים. אני אוהבת מאד את הילד שלי ומעניקה לו את כל מה שהוא צריך, גם הסביבה מאד תומכת ומעריכה”.
ההבדלים בין לידה בגיל צעיר ללידה בגיל מבוגר
כפי שניתן לראות, ישנן דעות רבות וגישות שונות בנושא הורות מוקדמת והורות מאוחרת. בסופו של יום, להביא ילד בגיל זה או אחר זו שאלה של השקפה של ההורים ודרכי ההתמודדות בכל שלב בו הם נמצאים בחיים. מלבד חווית הלידה של כל אישה ואישה, יש את האופי העצמי של כל אחת, וזו הסיבה שכל אישה חווה את תהליך ההיריון והלידה בצורה אחרת, בכל גיל.
נשים שילדו בגיל 20 ואפילו פחות מזה (בין אם מדובר על היריון מתוכנן או לא, וזה כבר נושא אחר לדון בו), הן עדיין ילדות בעצמן. מלבד השינויים הפיזיולוגיים בגוף כאשר מדובר בלידה בגיל צעיר, באים לידי ביטוי גם השינויים הנפשיים כגון תסכול, ייאוש, אולי לעיתים אכזבה שהן לא עומדות בציפיות. לכן חשוב מאד שגם בן הזוג יתמוך ויעזור במצבים כאלו, או המשפחה הקרובה. בגילאים המבוגרים יותר, הביקורת הסביבתית פחות מפריעה, אך עדיין קיימת, והשאלות בעיקר מתרכזות סביב העניין הבריאותי והנפשי של התמודדות עם הורות לתינוק בגיל מבוגר.
יחד עם זאת היולדת הצעירה עדיין לא יודעת כיצד להתמודד עם הרך הנולד בעיקר שמדובר בלידה ראשונה ולפעמים חוסר המידע יכול להשפיע על התינוק מצד אחד האושר הגדול שאין שני לו ומצד שני הכוחות הנפשיים שהאם הטריה והצעירה צריכה לאסוף . וכאשר הסביבה לא תמיד תומכת הרבה יותר קשה להתמודד עם המצב הזה. לכן, כל מקרה לגופו ואין דעה גורפת, אין כאן עניין של שחור או לבן בתחום הזה. פשוט צריך לקבל את הכלים הנכונים להתמודדות, הן בגיל מבוגר יותר וגם בגיל צעיר ולחוות את החוויה הנהדרת הזו. יש סדנאות רבות בתחום הלידה שיכולות בהחלט לספק לאישה צעירה או מבוגרת “ארגז כלים” שלם להתמודדות עם המצב המורכב.
לידה בגיל מבוגר – השפעות בריאותיות

להיות אמא בגיל מבוגר
כמו שניתן להבין מהאמור, ישנן דעות שונות בנושא לידה בגיל צעיר ובגיל מבוגר. חשוב להדגיש כי מבחינה בריאותית, אישה שיולדת בגיל מבוגר יותר חשופה לסיכונים יותר מאשר אישה צעירה, למשל כמו בעיות פוריות בעתיד או מחלות שיכולות להיגרם כתוצאה מגיל האישה, כגון: רעלת הריון, סכרת הריון, לחץ דם, בעיות בהתפתחות העובר, דימומים, בעיות בנשימה ולידה מוקדמת.
הריון אחרי גיל 45 מעלה משמעותית את הסיכונים לאישה ההריונית ולעובר. ישנו קושי להחזיק את ההריון בגילאים אלו, ורמת הסיכון לעובר ולאמו גדלים ואיתם הסיבוכים האפשריים. מחקרים הראו שגיל היולדת משפיע גם על מצב התינוק שייוולד לה. שליש מהתינוקות לנשים אחרי גיל 45 נולדו פגים. סטטיסטית, כ-50% מאותן נשים נזקקו לאשפוז בשלב כלשהו של ההריון, ורובן ילדו בניתוח קיסרי כדי להקטין הסיכוי לסיבוכים הכרוכים בלידה טבעית בגילאים אלו. על פי המחקרים האחרונים, ככל שעולה גיל האישה ההרה, כך עולה גם הקושי לשמר הריון, ובו בזמן עולה רמת הסיכון לאם ולעובר במהלך ההריון והלידה.
להיות הורה בכל גיל
כיום אמהות רבות, צעירות ומבוגרות, יוצרות להן מעגלי אמהות עם נשים באותו מצב כמו שלהן, אמהות שגם מתמודדות כמותן עם מצב המורכב של “אחרי הלידה”. יחד הן מגבשות להן סביבה תומכת ומכילה, קשובה ורגישה בתקופה כה חשובה ומכרעת, מה שבהחלט יכול לעזור לכל אחת לעבור את תקופת הלידה קצת יותר בנעימים.
כן, הקשיים תמיד יהיו שם – זו המציאות. אך, ברגע שיש אוזן קשבת ומדברים על הנושא יחד, אז ההתמודדות נעימה יותר ופשוטה יותר. כבני אדם אנו זקוקים לחברה ולסביבה תומכת. מעגל אמהות עוזר לרקום חברויות וקשרים חדשים עם נשים מסביבת המגורים שלך, נשים שחוות את אותן הקשיים ואותן הסיטואציות. הרי לא תמיד המשפחה גרה באותו מקום שהיולדת גרה בו, ובשביל שההתמודדות תהיה נעימה יותר חשוב למצוא את הגרעין החברתי שיעזור לך ויבין אותך.