הורים רבים מכירים את התקופה הזו שבה פתאום הילד מתחיל לשאול שאלות ופשוט לא מפסיק. ילדים אוהבים לשאול שאלות, שעל חלקם אנו יכולים לענות בקלות, ועל חלקן אנו פשוט לא מצליחים למצוא את התשובה המתאימה. יש שאלות של ילדים שיכולות לעיתים להותיר אותנו חסרי אונים, ללא מילים, מגמגמים להם כתשובה משהו לא ברור. החלטנו לברר כיצד עונים על שאלות של ילדים בצורה הטובה ביותר.
התמודדות עם שאלות של ילדים
כיצד מתמודדים עם שאלות של ילדים? והאם יש שאלות שכדאי להתחמק מהן? בגדול, כדאי לענות על כל השאלות בצורה המתאימה לגילם. אך כאשר הילדים שלנו שואלים אותנו שאלות מביכות כמו: “איך נולדים ילדים?”, או שאלות קשות בנושאים של מוות או שאלות כמו “מדוע האיש הזה יושב בכיסא גלגלים?”, חשוב קודם כל לשים לב לשאלה ולא להילחץ ממנה. יש לענות תשובות רציניות וענייניות, כמובן שבהתאם לגיל הילד, עם מידע קצר וענייני, שאינו מגיע לרזולוציות עמוקות מידי.
לדוגמה, אם הילד שואל לגבי איש שאתם נתקלים בו ברחוב אשר יושב על כיסא גלגלים, חשוב בהסבר שאתם נותנים לילד לא להיכנס לרזולוציות שעלולות לזעזע את הילד, אלא להסביר כי האדם נפגע וכעת הוא נעזר בכיסא גלגלים שהופך את חייו לקלים יותר. כדאי מאוד שההסבר יספק את העובדות ויתאים לשאלה של הילד עד כמה שניתן.
אם השאלה עלולה להביך את האנשים מסביב, ובעיקר אם ילדכם שואל את השאלה קרוב לאדם שיכול להיפגע ממנה, אמרו לילד כי השאלה חשובה והיא תקבל מענה בבית. בנוסף, חשוב שהמידע שתיתנו לילדכם יהיה אמיתי ומהימן. זכרו כי אתם המודל לחיקוי של ילדכם, ולכן אסור שתצטיירו בעיניו כאנשים שלא אומרים את האמת או שמעוותים אותה.
שאלות נפוצות שילדים שואלים ותשובות אפשריות
“מה קורה אחרי שמתים?”
ילדים חוששים מאד מנושא המוות, בעיקר כאשר במשפחה יש אנשים מבוגרים, או שאחד מבני המשפחה חולה במחלה קשה. רבים מהילדים השואלים שאלות כמו “מה קורה אחרי שמתים?”, או “מתי מתים?, או אפילו “מתי אני אמות?”. במקרים כאלה חשוב להסביר לילד על המוות ולציין כי “יש הרבה זמן עד שאתה תמות או עד שאנחנו נמות”.
חשוב להרגיע ולהסביר כי עד שהאדם נפטר חולפות כל כך הרבה שנים עד שמגיע העת שהאדם עצמו כבר שליו ומשלים עם מותו. בנוסף חשוב לנסות לא לעסוק בנושא המוות יותר מידי, ויש לקצר בנושא ולנסות לעבור לדברים שמחים ומעודדים. בעיקר כאשר ידוע שמישהו במשפחה חולה במחלה סופנית. במקרים של חולי, חשוב לעודד את הילד ולהסביר כי נעשה הכל עבור האדם מבחינה רפואית וכי מטפלים בו טובי הרופאים והוא נמצא בידיים טובות.
“איך מגיעים ילדים לעולם?”
שאלה זאת גורמת להורים רבים להיות מעט נבוכים מההסבר, ובכל זאת חשוב לדעת כיצד מתמודדים עם שאלת השאלות. ילדים רוצים לדעת בתמימותם כיצד מגיעים ילדים לעולם, כי הרי חסידה שמביאה ילדים זה דבר נפלא, אך לא מציאותי!
כאשר השאלה נשאלת, חשוב להיות כנים ולהסביר, בהתאם להבנת הילד, כי לאמא יש איבר בשם ‘פות’ ולאבא יש איבר בשם ‘פין’. כאשר שני האיברים מתחברים, באמצעות מעבר של זרעון מן הפין אל הפות ופוגש בביצית, הם יכולים ליצור עובר. העובר שחי 9 חודשים בבטן של אמא מתפתח וממנו נוצר תינוק. בגילאים מתקדמים אפשר אף לרכוש ספר ילדים, אשר מסביר על התהליך בצורה מפורטת ומאווירת.
“מדוע אסור לי לדבר עם זרים ברחוב?”
זאת שאלה חשובה מאד לנושא הבטיחות של הילד ואסור להתעלם ממנה. חשוב להסביר לילדכם כי אנשים זרים הם אנשים שהם לא מכירים, ויתרה מכך – אסור לאף אדם לגעת בהם וכי גופם הוא ברשותם בלבד. הסבירו לילדכם כי עליהם לספר לכם כל דבר לא נעים שקורה להם, וחשוב שהם יבינו כי אם מישהו נוגע בהם בצורה לא נעימה, עליהם להפסיק זאת מיד ולספר לאמא ואבא.
“האם אנחנו עניים?”
אם ילדכם מרגיש מצב בו אתם חיים בדוחק, הוא עלול לתהות לגבי המצב הכלכלי ולשאול “האם אנחנו עניים?”. שאלה זאת יכולה לצוץ גם בעקבות הערות מרושעות שקיבל בבית הספר או בגן מצד ילדים אחרים. במקרה כזה חשוב להתעשת מהר, גם אם אתם פגועים, ולהסביר כי “אנחנו חיים בהתאם למשכורות שלנו, ואנו מרווחים מספיק בשביל לעמוד בהוצאות שלנו ובהתאם למה שאנו צריכים”. גם אם המצב קצת קשה כלכלית, אין צורך לסלף את האמת, אך גם אין צורך לענות בצורה רחבה, אלא לענות נקודתית ולהסביר ש”לא חסר לנו כלום”.
האם צריך לבדוק את העובדות לפני שעונים לילדים?
אם אתם מרגישים שילדכם שואל שאלות מביכות מידי או שאלות שאתם מרגישים שאתם לא יודעים כיצד לענות עליהן, חשוב לבדוק אותן. אל תתעלמו מהשאלה, אלא אמרו לילדכם “השאלה שלך מאד חשובה, תן לי לבדוק את התשובה ואני אענה לך עליה בהקדם”. בדקו את מקור השאלה של הילד, נסו להבין מהיכן השאלה מגיעה, במידת הצורך התייעצו עם פסיכולוג או עם אדם שאתם סומכים עליו בנושא, וחזרו עם התשובה המוצלחת ביותר לילד.