מציאת גן ילדים או מטפלת לתינוק, שידאגו לילד בזמן שאתם בעבודה, היא מן המשימות המאתגרות ביותר שאיתן תצטרכו להתמודד כהורים. בחינת האופציות השונות לטיפול בילדך יכולה להיות דבר קשה, בעיקר אם לא עשית את זה בעבר. עצם המחשבה שאת צריכה להשאיר את התינוק שלך בידי מישהו אחר יכול להיות דבר לא קל.
האמת היא שניתן להתגבר על הקשיים האלה אם תקדישי זמן לצורך מציאת סידור המתאים לצרכיך ואשר תואם את השקפתך לגבי הטיפול בתינוקות. קחי זמן על מנת למצוא פתרון שנותן לך תחושה טובה ומעניק לך בטחון. צרי קשר עם המטפלת לפני שילדך מתחיל לבקר במקום החדש. את תרגישי יותר בנוח אם את משאירה את ילדך עם מישהו שאינו בן אדם זר עבורך.
בחירת מטפלת לתינוק
בהתאם למחקרים, רוב ההורים מזהים שלושה מרכיבים עיקריים המגדירים מקום איכותי לטיפול בילדים: בטיחות, אווירה חמה ודואגת, וסביבה המכוונת ללמידה.
מטפלת לתינוק – יתרונות וחסרונות
כשאת מתחילה את החיפוש אחר מטפלת, חשבי על האפשרויות השונות הקיימות לטיפול בילדים: מטפלת שבאה אלייך הביתה, מטפלת העובדת בביתה, או גן ילדים (מעון). לכל אחת מהאפשרויות הללו יש יתרונות וחסרונות.
היתרונות הן שבדרך כלל ניתן למצוא מטפלת מנוסה שבאה אלייך הביתה ותטפל בילדך בביתך, שזה דבר מאוד נח, להורים ולתינוק. הטיפול שהיא מעניקה לילדך הוא טיפול יחידני, סוג זה של טיפול הוא בדרך כלל גמיש יותר מאשר סוגים אחרים של טיפול במובן של שעות העבודה. היות וההורים הם המעסיקים הישרים של המטפלת, יש להם השפעה גדולה ביותר על הטיפול בילד. לעתים מטפלות עושות גם חלק מעבודות הבית הקשורות לילד (כמו כביסה של הילד והכנת אוכל לילד).
החסרונות יכולים להיות שלתינוק אין קשר עם ילדים אחרים (אם כי הרבה מטפלות לוקחות את התינוק לגינה ציבורית, על מנת שהוא יבלה זמן עם ילדים אחרים בגילו). חסרון נוסף הוא שאין תכנית למידה מכוונת. עם זאת, מטפלת טובה צריכה להיות מכוונת להעניק סביבה מגרה לילדים שבטיפולה. החיסרון הגדול ביותר של סוג זה של טיפול הוא חוסר גיבוי במקרה שהמטפלת חולה. האופציה הזאת יכולה גם להיות יקרה יותר מאפשרויות אחרות לטיפול בילדים.
מטפלת העובדת בביתה בדרך כלל מטפלת במספר ילדים בו זמנית. היתרונות של סוג זה של טיפול הם, בין היתר, התייחסות יחידנית יחסית ואווירה ביתית נעימה. המטפלות לא בהכרח מוסמכות, אם כי הן ברובן בעלות ניסיון רב, ובדרך כלל יש להן ילדים משלהן. מטפלות העובדות בביתן בדרך כלל קובעות את שעות העבודה, אם כי במקרים מסוימים תוכלי להגיע למשא ומתן בדרגה מסוימת של גמישות. ברב המקרים, תינוקך יפיק תועלת מחברת ילד אחד לפחות שיהווה עבורו חברה. החיסרון העיקרי, שוב, הוא חוסר הגיבוי במקרה והמטפלת חולה או יש לה בעיות משפחתיות שלא מאפשרות לה לעבוד.
גן ילדים לעומת מטפלת
מעון או גן ילדים מציע אווירה מובנית, מקצועית, בטוחה, עם מספר אנשי צוות מוסמכים. התינוק שלך יהיה בחברת תינוקות אחרים, מה שיכול להוות יתרון וגם חסרון. מצד אחד לילד יהיו יותר הזדמנויות לפגוש חברים, אך הוא יקבל פחות יחס יחידני. בנוסף, הסיכוי שהילד ידבק בכל מיני מחלות גדול יותר, אך מצד שני כך מערכת החיסון שלו תתפתח מהר יותר.
היתרון הגדול במעון הוא שמעונות צריכים להיענות לסטנדרטים מחמירים לטיפול ובטיחות, אך הם שונים אחד מן השני, לכן הורים צריכים לבקר מספר מקומות לפני שמקבלים את ההחלטה. במעונות טובים יכולה להיות רשימת המתנה, זו הסיבה שיתכן כי לא יהיה מקום כשאת צריכה לרשום את התינוק. מעונות וגני ילדים בדרך כלל נמצאים תחת פיקוח, וצריכים לקיים תכניות למידה מסודרות ופורמליות. יתרון גדול של האופציה הזאת, הוא שמעונות לא נפגעים במידה ומישהו מהצוות חולה, אך מצד שני אין את גמישות השעות שיש כשתינוקך נמצא אצל מטפלת.
בחירת מעון או מטפלת לתינוקך
התחילי את החיפוש אחר מטפלת בכך שתשאלי אנשים שאת סומכת עליהם, כולל בני משפחה, ואנשים בסביבה שלך (בעיקר אמהות אחרות!). התייעצי איתם ושאלי לגבי הניסיון של המטפלות שמומלצות על ידם. המלצה היא בדרך כלל המקור הטוב ביותר למידע.
הכיני רשימה של “אופציות אפשריות” המבוססת על ההמלצות שקיבלת. לאחר מכן הרחיבי את הרשימה כשתפני לארגונים שמעניקים מידע על גני הילדים באזורך. כשמדובר בחיפוש אחר מטפלת, הורים מסוימים מעדיפים לפרסם מודעה. הכנה מוקדמת עושה את ההבדל, אז כדאי לעשות שעורי בית על מנת לברר מהן האופציות הקיימות לרשותך.
כשיש לך רשימה של האפשרויות השונות לטיפול בילדך, התחילי לבקר במקומות ולראיין מועמדים. אם את מחפשת גן ילדים או מטפלת העובדת בביתה, ארגני סיור במקומות השונים ובלי מעט זמן בכל אחד מהמקומות, על מנת לחוש את האווירה ולדבר עם המטפלת או הגננת במעון. ודאי שאת מרגישה שזו סביבה נעימה ומטפחת שבה הילדים נראים שמחים, בטוחים ואהובים.
קריטריונים לבחירת מטפלת לתינוק או גן לילד
בעוד שסביבה בטוחה, נעימה ומטפחת היא דבר קריטי, מה שחשוב באמת הוא איכות המטפלים. חפשי מטפלות או גננות שהן חמות ומחויבות לעבודה שלהן, אשר מאמינות שכל ילד הוא נפלא ומיוחד. שימי לב לדרך בה המטפלת יוצרת קשר עם ילדך כשאת מביאה אותו לביקור.
השאלות שעלייך לשאול את עצמך הן: האם המטפלת מתאמצת לרדת לגובה העיניים של ילדך כשהיא מדברת איתו? האם יש לה גישה לילדים? האם היא באמת מעוניינת לשמוע על ילדך ולברר מהן השקפותיך לגבי טיפול בילדים? אלה כולן נקודות חיוביות שחייבות להיות אצל גננת או מטפלת.
אם, לעומת זאת, המטפלת פונה אך ורק אליך (ולא לילדך), או אם את מרגישה אדישות מצדה, אם היא מדברת בצורה שלילית או בזלזול על עבודתה, או על ילדים אחרים, או מסיבה כלשהי את מרגישה שיש לך ספקות עדיין, חפשי מקום אחר. עקבי אחרי האינסטינקטים שלך. רק את יודעת מה הכי טוב עבור ילדך!
אם אפשר, הסתכלי על האינטראקציה של המטפלת עם ילדים אחרים. בדקי האם האינטראקציה שלה עם ילדים אחרים נראית טבעית ובטוחה? מה קורה כשילד נופל? האם היא מנחמת אותו או האם היא מתעלמת ממנו? כשילדים רבים, האם המטפלת מנסה לעזור להם לפתור את הבעיה או רק נוזפת בהם? האם היא עוזרת לילדים ללמוד?
כשמדובר בילדים, זה יכול להיות פשוט לשחק מחבואים, לשיר שיר או להסתכל על ספרי תמונות. אם את מראיינת מטפלת, את יכולה לבדוק מה עמדותיה ותגובותיה לגבי נושאים כאלה על ידי כך שתשאלי אותה איך היא הייתה מתמודדת עם כל מני מצבים היפותטיים.
חשוב מאד שתבדקי באופן אישי את ההמלצות שקיבלת על מטפלות שונות. ברגע שאת חושבת שמצאת מטפלת או מעון המציעים טיפול איכותי, הזכירי לעצמך שסידור זה הוא בעצם החינוך שילדך יקבל במהלך השנים שלפני גן עירייה, ושהוא צריך לעודד למידה משמעותית המתאימה לגילו של הילד. נסי להכיר את האדם או אנשים שיטפלו בילדך כמה שיותר, וזכרי תמיד להתייחס אליהם כאל אנשי מקצוע – זהו קשר מאד חשוב עבורך ועבור ילדך.
קבלת ההחלטה – גן או מטפלת?
כשאת בודקת את האופציות השונות, המחיר יהיה גם גורם חשוב. אך הימנעי ממחיר “מציאה”. אם המחיר נמוך משמעותית ממקומות אחרים, צריך וכדאי לבדוק מדוע. אולי אין למטפלת הרבה ניסיון או הכשרה. אולי המעון נתון במאבק או לא משלם טוב לצוות…
היות וילדים זקוקים ליציבות, את רוצה להבטיח שהאופציה שאת בוחרת לא תשתנה בצורה דרסטית ולא תסתיים בעתיד הקרוב. אל תשכחי שאת מפקידה את הדבר היקר ביותר שיש לך בעולם למטפלת הזאת או לגן הזה, כך שאת צריכה למצוא את הפתרון הנכון ביותר.
ברגע שקיבלת את ההחלטה, קחי כמה שבועות על מנת להכין את ילדך לקראת המצב החדש, דרך פגישה עם המטפלת או ע”י ביקורים במעון. נסי לדאוג להרגלת הילד בהדרגה למצב החדש. ברגע שהילד מתחיל את מערכת היחסים עם גן ילדים כלשהו או מטפלת כלשהי, הישארי מעורבת בכל המתרחש. הגיעי לביקור במעון או בבית המטפלת, ואם המטפלת עובדת בביתך, הגיעי מוקדם הביתה מפעם לפעם על מנת לבדוק איך היא מסתדרת. עקבי אחרי ילדך על מנת לראות איך הוא מסתגל לסידור החדש.
את צריכה לצפות לתקופת מעבר, בה ילדך עלול להרגיש חרד בהתחלה ויכול להפוך להיות תלותי ולבכות במשך זמן מה, אך כל זה אמור לעבור תוך מספר שבועות במידה והכול בסדר. אם את מבחינה בסימנים של דיכאון, פחד, חרדה עמוקה, התנהגות מוזרה, או במידה ואת חושדת שמשהו לא כמו שהיה אמור להיות, אל תחכי כדי לראות אם זה מסתדר לבד! בררי מה לא בסדר ונסי לשפר דברים. אם את מרגישה שיש צורך לשנות את הסידור מול המטפלת או גן הילדים, אל תהססי לעשות זאת.
זכרי, טיפול טוב וחינוך יכולים להציע תמיכה טובה להורים והתנסות נפלאה עבור ילדך. על ידי מציאת הסידור הנכון לך ולתינוק, תוך מתן עזרה לילדך על מנת שהוא יסתגל לשינויים החדשים, את נותנת לילדך הזדמנות לקחת יוזמה, להתחבר ולהפיק את המקסימום מהחוויות החדשות.