תינוק לאחר ברית מילה

ברית מילה רפואית לעומת ברית הלכתית

טקס ברית מילה בישראל מהווה סוג של “חותמת” שמציינת שהתינוק הוא יהודי. עוד בימי התנ”ך הייתה זו מצווה גדולה לערוך טקס ברית מילה לציון הברית שנכרתה בין אלוהים לאברהם. מי שלא נימול נקרא “ערל”.

ברית מילה הוא טקס של ממש שמתבצע ע”י מוהל בנוכחות עדים, בני משפחה וחברים. את ברית המילה עורכים לבנים זכרים בגיל שמונה ימים בלבד. רוב הציבור הישראלי כיום מל את הזכרים, למעט קומץ שמתנגדים לטקס המילה, ומעדיפים שלא למול את בניהם.

הדעות חלוקות גם בין כל אלו שבכל זאת רוצים לערוך את ברית המילה לתינוק. יש את ההורים המעדיפים ברית מילה רפואית, שמתבצעת ע”י רופא מוהל, ולעומתם את ההורים שמסכימים שמוהל בלבד יעשה את המצווה כראוי, על פי הכתוב במקורות.

 

מהי ברית מילה?

ברית המילה היא בעצם הסרת העורלה מאיבר המין של הזכרי. מדוע עושים זאת? ברית המילה היא סימן לברית שנכרתה בין העם היהודי לבין אלוהים. הברית היא בעצם סוג של חותם לאמונה היהודית עוד מימי אברהם אבינו, שהיה הראשון שעבר ברית מילה (על פי המקורות, אברהם מל את עצמו). בנוסף על כך, ברית המילה בגיל 8 ימים מהווה סוג של בידול עבור העם היהודי משאר העמים. ברגע שעורכים ברית מילה לתינוק בן 8 ימים, בעצם מגדרים אותו כיהודי. נשאלת השאלה – “מדוע אלוהים לא ברא את היהודים ישר עם ברית המילה?”, והפרוש המקובל הוא שאלוהים בא ללמד כי האדם לא נולד מושלם, והוא תמיד צריך להשתפר, הן ברמה האישית והן ברמה הפיזית.

 

סוגי מוהלים

כיום ישנם 2 סוגים של מוהלים שעורכים את טקסי ברית המילה, מוהל שהוא רופא ומוהל מוסמך ע”י משרד הדתות, ללא כל הכשרה רפואית.

רופא מוהל – הוא רופא מוסמך המגיע מתחום הכירורגיה והוא מורשה לבצע את ברית המילה. השאלה העיקרית שנשאלת היא האם כל רופא יכול באופן אוטומטי לבצע את ברית המילה? התשובה היא שלילית. רופא מוהל צריך לענות על מספר קריטריונים – הוא צריך להיות יהודי, שומר מצוות, ואחד שעבר הכשרה מתאימה בתחום המילה. זה לא מספיק רק להיות רופא, משום שמוהל רפואי צריך להיות תחת פיקוח ממסדי.

מוהל מוסמך – בשונה מרופא מוהל, כאן מדובר במוהל שהוא לא רופא, הוא מוסמך ומורשה לבצע מילה ממשרד הדתות וממשרד הבריאות. מוהל מסוג זה מקבל הכשרה לערוך את ברית המילה ועליו ללמוד את הפרוצדורה הרפואית בתחום ברית המילה. לפני התקשרות עם מוהל לטקס ברית המילה, יש לוודא כי המוהל הינו מוהל מוסמך המוכר על ידי הרבנות.

גם כאשר הבחירה היא ברופא-מוהל חשוב מאד לוודא כי מדובר ברופא מקצועי ומוסמך בתחום ברית המילה, משום שיש הרבה הלכות שצריך לדעת על מנת לבצע את ברית המילה כראוי. אין זה מוכיח דבר אם מדובר ברופא שהוא מודע לכל נושא ההלכות ובקיא ויש לוודא שהוא מוסמך לבצע ברית מילה.

אותו הדבר גם לגבי מוהל מוסמך, צריך לברר היטב מהי הסמכות שלו ולבדוק האם יש עליו המלצות ממשפחות שהוא מל את בניהם. הרי בסופו של דבר מדובר בבריאות התינוק הרך שרק נולד. אין דבר שאנו רוצים יותר מכל מאשר לראות את הילדים שלנו גדלים בריאים ושלמים.

 

לבחור מוהל לברית מילה לתינוק

תינוק לאחר ברית מילהלפני שאתם בוחרים מוהל, בין אם מדובר ברופא-מוהל או במוהל מוסמך, בדקו שיש כימיה עם אותו רופא מוהל או אותו מוהל מוסמך. הכימיה חשובה גם כן, משום שמדובר על רגע מרגש, מותח הטומן בחובו חששות רבים. אישה אחרי לידה עוברת המון תהליכים נפשיים, ורגעים אלו של ברית המילה הם שיא ההתרגשות עבורה ועבור המשפחה. יש לבחור במוהל שהוא קודם כל מקצועי, בעל ניסיון עשיר, שיהיה אנושי, שיבין לליבם של בני הזוג, שיהיה איתם ושיסביר להם בדיוק מה הוא עושה בכל שלב במהלך ברית המילה.

 

בעד ונגד ברית מילה

נושא ברית המילה בשנים האחרונות עלה לדיון לא פעם אצל הורים טריים, עלתה לא מעט הסוגיה של האם בכלל לערוך ברית המילה או לא. בעבר הנושא היה ברור מעצמו, שכאשר מגיע מועד ברית המילה – מבצעים בלי שום היסוס. כיום ישנם הרבה אפשרויות ומגוון דעות בנושא.

המתנגדים לברית המילה טוענים כי מדובר במנהג ברברי המתפרש במעשה עצמו, ומוסיפים כי הילד כאשר יגיע לגיל 18 יחליט בעצמו האם הוא רוצה לבצע ברית מילה או לא. עוד טוענים המתנגדים כי להורים אין זכות להחליט על ביצוע שינוי כלשהו בגוף של תינוקם חסר הישע כאשר לא מדובר בנושא של חיים ומוות או בעניין של בריאות התינוק.

יש הורים שחוששים לערוך ברית מילה לתינוק בן יומו מפאת הכאב שהוא חווה והייסורים שהוא עובר בסוג כזה של “ניתוח” שאין בו באמת צורך בריאותי הכרחי. אף קמו לא מעט אנשים שהחליטו שלא לערוך טקס ברית מילה ואף הרימו צעקה ברשתות החברתיות ובערוצי התקשורת השונים נגד המסורת עתיקת היומין הזו.

המעודדים ברית מילה טוענים כי מדובר במנהג יהודי עתיק יומין ויש לשמר את המנהג הזה, משום שהוא הסממן של העם היהודי המייחד ומאחד את העם. על פי הרבנים מדובר במצווה גדולה שמחייבת כל בן יהודי. ישנם אנשים שאינם דתיים או שומרי מסורת ואף כאלו שאינם מאמינים בדת כלל, שמלים את בניהם בגלל סיבות רפואיות או חברתיות עתידיות. סיבה חברתית נפוצה היא שההורים לא רוצים שהילד ירגיש “שונה”, למשל בצבא או במערכת יחסים, כשיהיה חשוף מול אחרים.

ישנם הורים קרובים לדת, שמונחים על ידי שיקולים דתיים נטו, ורוצים על ידי טקס המילה להראות את החיבור שלהם והזיקה לדת. לעומתם ישנם הורים אחרים מונעים משיקולים סביבתיים, לחצים מצד משפחה או החברים. נכון להיום, רוב ההורים תומכים בברית מילה, וכל עוד אין מניעה מבחינה רפואית לערוך ברית מילה, אינם מונעים זאת.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!