לדבר עם הילדים על מין...

לדבר עם הילדים על מין מגיל צעיר

כיצד לדבר עם הילדים על מין?

מתי מתחילים לדבר עם הילדים על מין ואיך עושים זאת? בכל הנוגע לשיחות על מיניות, על יחסים, הנאות והתבגרות – חשוב שאנו ההורים נדע כיצד הולכים בין הטיפות וגם מהו התזמון הנכון לדבר עם הילדים על סקס והשלכותיו. איך משוחחים על מין עם הילדים? כמה עצות טובות בהמשך.

 

חינוך מיני נכון עם שיח פתוח 

כדי להבין כיצד מדברים על מין עם הילדים, חשוב לדעת שחינוך מיני נכון הוא כזה שמשדר לילדים שהם יכולים לשאול את אשר על ליבם במקום בטוח, תוך שהם מדברים על רגשותיהם, על מה שמסקרן או מציק להם, והם מבינים שהם יכולים להפגין רגש ולשאול את הכל מבלי לחשוש.

 

לא לחייב ילדים לעשות מה שהם לא רוצים

לדבר עם הילדים על מין...מגיל צעיר חשוב להסביר לילדכם שהגוף שלהם הוא ברשותם וברשות עצמם בלבד, והם אף לא חייבים לנשק את קרובי המשפחה אם הם לא רוצים בכך. יש לציין בפני הילדים על איבריהם הפרטיים ולהסביר להם על החשיבות של צניעות איברים אלה, ועל כך שלא מראים אותם לאחרים.

חשוב להסביר את החשיבות של פרטיות הגוף וכיבוד הרצונות שלנו כבר מגיל 3, וזאת כדי לשמור על פרטיות הילד ולהגביר את המודעות שלו לגופו. בנוסף, יש להסביר לילד מה יש לחשוף בפני ההורה, ולהסביר לו שאם קורה לו בגופו משהו שלא נעים לו עליו לספר זאת להורה באופן מיידי, גם אם מישהו ביקש ממנו לשמור זאת בסוד. בצורה זאת תוכלו להגן על ילדכם מפני זרים ופדופילים שמחפשים להרע להם.

 

כיצד לענות על “איך מגיעים ילדים לעולם?”

ילדים רבים רוצים לדעת כבר מגיל מוקדם איך מגיעים ילדים לעולם, רובם שואלים “איך הגעתי לבטן של אמא“. על שאלה זאת מוטב לענות בצורה עניינית, מבלי להתחמק (מה שרק יסקרן את הילד עוד יותר). יש לנסות להתעלות מבעד למבוכה ששאלה זאת יכולה להעלות, ולהסביר בצורה ממוקדת כי כאשר גבר ואישה אוהבים, הם עושים אהבה, הפין נכנס לפות, ובכך נוצר עובר בגופה של האם. העובר גדל בבטן במשך 9 חודשים עד שהוא הופך לתינוק שיוצא אל אוויר העולם.

 

שינויים בגופו של ילדכם 

ילדים חווים בכל זמן שינויים בגופם, ומן הסתם הם מסתקרנים לגבי השינויים הפיזיולוגיים, וההורמונליים שמלווים אותם, בעיקר בגילאי 10 עד 12. בגילאים אלה הנערים כבר מתחילים להתפתח באיברי גופם, קולם משתנה ושערות מתחילות לצוץ בחלקי הגוף.

אצל הנערות מופיעה הווסת בפעם הראשונה, השדיים מתפתחים (או להפך, אינם מתפתחים), וישנם חששות רבים סביב ההתפתחות המינית, או עיכוב ההתפתחות, בגילאים אלו. חשוב לדעת כי כבר בגילאים הללו מופעים הורמונים ותחושות כלפי המין השני או אותו מין. לכן, בשלבים אלה חשוב להציג מדיניות של מרחב פתוח להצגת שאלות, באם יש כאלה מצד ילדכם. חשוב לתת להם אוזן קשבת, להסביר שכל משיכה מינית היא מקובלת וטבעית. כדאי ומומלץ לבוא בגישה מחבקת ותומכת, עם “ראש פתוח”, על מנת שתוכלו באמת לסייע לילדיכם להתמודד עם השינויים שהם חווים.

 

חינוך מיני בגיל ההתבגרות

גיל ההתבגרות הוא הגיל ממנו חוששים הורים רבים. זהו גיל הזעם, גיל מרד הנעורים וגם גיל בו ילדכם חווה לחצים חברתיים להתנסות בחוויות שונות, חווה כעסים לא ברורים ולחץ מחברים לקיום יחסי מין. בגיל זה חייבים לדעת כיצד ללכת בין הטיפות, תוך קבלת הכלים הנכונים שיסייעו לכם להגן על ילדכם ממצבים מיניים מסוכנים, וזאת מבלי לפגוע בילדכם או להיות מעורבים בחייהם בצורה הרסנית.

לשם כך חשוב לדעת כיצד לנהל את השיחות עם הנערים והנערות בצורה שאינה מציקה או שיפוטית, אלא מכילה ותומכת. חשוב להבהיר לנערה המתבגרת כיצד להגן על גופה וכבודה כדי שלא תוגדר כנערה ה’זורמת מידי’ בבית הספר, ולנער המתבגר חשוב להסביר כיצד נוהגים בנערה בצורה נאותה, וכיצד להימנע מלהפוך ל’מתירן מידי’ או ל’חנון’, ואיך באמצעות כיבוד האחר הוא יכול למצוא לעצמו מקום מכובד באמצע.

 

התייעצו עם המומחים בתחום המיניות

כאשר הילדים מגיעים לגיל ההתבגרות, מומלץ להורים להתייעץ עם אנשי מקצוע כדי ללמוד איך ניתן להתנהל עם הנער המתבגר שאתם מגדלים באופן הנכון ביותר. הנער או הנערה שנמצאים בביתכם לא חייבים לדעת כי אתם מתייעצים עם איש מקצוע אודותיהם, והפגישות יכולות להיות שלכם, זוג ההורים, עם איש המקצוע בלבד. כך תוכלו לקבל את הכלים הנכונים להתמודדות עם השינויים הפיזיולוגיים והמיניים שעובר ילדכם בדרך הטובה ביותר, ולהבין את המצב בו שרוי הנער המתבגר או הנערה המתבגרת שמתגוררים אתכם תחת אותה קורת גג.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!