השמנת ילדים - אבחון וטיפול

השמנה אצל ילדים – איך מתמודדים עם השמנת ילדים?

בעולם אינטרנטי בו מסכים שולטים בחיי היום יום של הילדים שלנו, קל יותר לילדים להעלות במשקל. אם הבחנתם כי ילדכם מעלה במשקל, חשוב להתחיל לטפל בנושא ולא להזניח, היות ומדובר בבריאות הילד ובהתפתחותו התקינה. עם זאת צריך לדעת כי לתופעת השמנה אצל ילדים יש דרכי טיפול יעילות שיכולות לעזור באיזון התזונה ובהגעה למשקל בטווח הנורמה.

 

עלייה במשקל אצל ילדים

לפני הכל חשוב להבין כיצד התחיל ילדכם להעלות במשקל. לפני שאתם מפנים אצבעות מאשימות כלפי הילד, צריך להבין כי כיום ילדים פחות משחקים בחוץ, הם נמצאים יותר בבית, ובו בזמן צורכים אוכל יותר שומני, יותר אוכל מוכן, ולכן הם גם נוטים יותר להשמין.

כדי להבין איך ילדכם העלה במשקל, רצוי בנוסף לבחון את תכולת המזווה והמקרר ולראות אילו מוצרים נמצאים בו – האם מדובר במוצרים מלאים בסוכר ועתירי שומן? האם מדובר בקמחים לבנים, במשקאות מתוקים? האם אתם כמשפחה צורכים מזון מהיר, אוכלים הרבה במסעדות? הייתכן שאתם צורכים אוכל משומר ולא בריא? ערכו חשבון נפש רציני כלפי הרגלי הצריכה שלכם והרגלי התזונה של המשפחה ושלכם.

 

לדבר על בעיית השמנה עם ילדכם

השמנת ילדים - אבחון וטיפול

השמנת ילדים – אבחון וטיפול

אם שאלתם את עצמכם “האם כדאי לדבר עם הילדים על עניין ההשמנה?”, אז התשובה היא לחלוטין לא! רצוי לא לדבר עם ילדכם על עליתו במשקל. חשוב שלא לקרוא לילד בשמות גנאי, ולהיזהר מאד בלשונכם וזאת על מנת שלא תגרמו לו לנזקים נפשיים ולאכילה רגשית בהמשך. אם ילדכם סובל מהשמנה עליכם להיות הרוח הגבית שלו, לתת לו תמיכה ולהיות לו מודל לחיקוי.

חשוב להבין שבכל הנוגע לעניין המשקל והתזונה, לעיתים האכילה של הילד מפצה על חסכים אחרים בחייו, ולכן יש לבדוק בעדינות מהי הסיבה לכך שהוא אוכל יתר על המידה. במקרים שההשמנה פוגעת בבריאותו של הילד, יש להיעזר בפסיכולוג ילדים או יועץ. זו לא בושה לבקש עזרה מקצועית.

 

אתם המודל לחיקוי של ילדכם

חשוב לשים לב שאתם תומכים בילד שלכם ומראים לו שאתם אוכלים בריא. כאשר אתם אוכלים בריא, גם הילדים שלכם משתדלים לאכול באופן כזה, כי אתם הדמות הדומיננטית בחייהם. לכן חשוב להקדיש את תשומת הלב למה שאתם אוכלים, מתי אתם אוכלים ואיך אתם אוכלים את האוכל שלכם. זכרו שאתם המודל לחיקוי של הילדים וכאשר אתם יושבים לאכול את הארוחות שלכם בצורה מסודרת, ולא מול הטלוויזיה או מול מסכים, וכאשר אתם אוכלים ירקות ומאכלים בריאים ונמנעים מלאכול ג’אנק פוד, ילדכם לומד זאת ועובר גם הוא לאורח חיים בריא יותר.

 

כיצד מתמודדים עם השמנת ילדים?

על מנת להתמודד עם השמנת ילדים יש להתחיל לסדר את החיים בצורה אחרת. ראשית כל עליכם לבחון את חייכם, על מנת לברר מה עשיתם באופן שגוי עד כה. חשוב שתבינו כי אתם המחנכים, אתם קובעים את הכללים, לא רק בנושא התזונה, אלא גם בנושא זמני המסכים, זמני ההליכה לישון, הכנת שיעורי הבית והפעילות הגופנית של ילדכם.

כללים אלה נקבעים גם בכל הנוגע לאכילה מחוץ לבית, לקניות בסופר, זמני הארוחות והכנת האוכל. חשוב שכללים אלה יחולו על כל בני הבית ולא רק על ילד אחד, כך שלא יהיו אפליות שיגררו ויכוחים והתנגדויות נוספות.

 

טיפים להתמודדות עם תופעת השמנה אצל ילדים

אוכלים יחד – מפסיקים עם אכילה מפוזרת וכעת מארגנים ארוחות מסודרות, בהן כל המשפחה יושבת סביב השולחן ואוכלת את רוב הארוחות יחד. חשוב לאכול לפחות שתי ארוחות יחד, ההורים וכל האחים, ללא יוצא דופן, יושבים לאכול כולם סביב השולחן.

אוכלים בריא יותר – כפי שהזכרנו לעיל, צריך לשנות את התפריט של כל בני הבית. מוציאים את המאכלים הפחות בריאים מהבית וממלאים את המזווה והמקרר באוכל בריא יותר. אוכל בריא לא חייב להיות משעמם, ניתן לגוון וליצור תפריט מעולה המורכב מרכיבים בריאים. כיום ישנם מגוון מאכלים טובים ובריאים כמו אגוזים, חטיפים בריאים, מעדנים מתוקים מסוגים שונים, פירות וירקות בשלל צבעים, לחמים מקמחים מלאים בטעמים שונים והמון סוגי גבינות עשירות.

לא מדברים על דיאטה – חשוב לא להזכיר לילדכם את המילה ‘דיאטה’. המילה הזאת מעוררת אנטגוניזם ומעליבה. מלבד זאת היא יכולה לעורר את התגובה ההפוכה, ולגרום לילד לעשות דווקא. חשוב לא למנוע אוכל מהילד, ולא לצמצם את כמויות האוכל שלו. כדי לאכול נכון יש להתייעץ עם מומחי בתחום התזונה ולקבל תמיכה מקצועית כאשר היא נדרשת, תוך שאתם מרבים בפעילות גופנית יחד כמשפחה.

פעילות ספורטיבית משפחתית – ניתן לארגן פעילות ספורטיבית משפחתית במהלך השבוע, בין אם זה הליכות בפארק הקרוב למקום מגוריכם, או לרשום את כל המשפחה לקאנטרי קלאב ולעשות פעילות ספורטיבית משותפת. כל בני המשפחה יכולים לדרבן אחד את השני לעשות את הספורט האהוב עליו ולארגן אפילו פעילות תחרותית מול משפחות אחרות. אפשר להירשם לחוגי ספורט כמשפחה, חוג טניס למשל, או פשוט לצאת לרוץ יחד בשכונה.

שומרים על קור רוח – בכל מקרה של עלייה במשקל, חשוב לא להיכנס ללחץ והיסטריה. כל כניסה לפניקה תגרום לכם כהורים לעשות טעויות שעלולות לגרור נזקים נפשיים לילד שלכם. חשוב לזכור שהילדים שלנו משתנים כל הזמן, ולעיתים ילד יכול להפוך מילד בעל מבנה גוף מלא לילד שדוף. לכן, חשוב לתת לילדכם את “מאת ימי החסד” לפני שמתחילים להילחץ ולחשוב כי הוא סובל מהשמנת יתר.

מצמצמים את זמני המסכים – כיום הילדים שלנו רובצים זמן ממושך על הספה, מול הטאבלט או מול המחשב, מה שגורם להם לא לצאת החוצה ולעשות פעילות גופנית בתדירות גבוהה. כדי להוציא אותם מהמצב הסטטי, יש להגביל את זמן השימוש במכשירים האלקטרוניים. הגבילו את שעות השימוש במחשב, בסמארטפון ובטלוויזיה, הציבו לילדים גבולות ותנו להם אפשרויות חלופיות. עודדו את הילדים להיפגש עם חברים מחוץ לבית, בפארק או בגינה השכונתית.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!