התינוק בוכה או מתנהג בצורה משונה בכל פעם שאתם עוזבים את הבית? כשאתם משאירים אותו בפעוטון, או כאשר שמים אותו בזרועות אדם אחר? יכול להיות שהוא סובל מחרדת נטישה! מהי בעצם אותה חרדת נטישה אצל תינוקות? וכיצד מתמודדים איתה? להלן ההסברים והתשובות.
חרדת נטישה
חדרת נטישה אצל תינוקות מתאפיינת בפחד וחרדה המתעוררים אצל התינוק בכל פעם שההורה מתרחק ממנו, גם אם מדובר ברגעים ספורים בלבד. חרדת נטישה אצל התינוק באה לידי ביטוי במידה והוא מראה סימני מצוקה בזמן שהאם או האב יוצאים מהחדר, או כאשר משאירים אותו אצל אנשים שאינו מכיר מספיק, כשמשאירים אותו לבד בחדר או כשנפרדים ממנו בבוקר בפעוטון.
סימנים לחרדת נטישה ניתן לאבחן גם בהרגלי שינה אצל תינוקות. תינוקות בעלי קשיי הרדמות, מגלים לעיתים סימנים של חרדה בכך שקשה להם להירדם, הסיבה לכך היא שהם רוצים לוודא שהאם או האב נמצאים לידם בזמן השינה. במידה וההורה אינו נמצא לצד התינוק, הוא יפרוץ בבכי ויתנהג באופן כעוס ורגזני.
מקורה של חרדת הנטישה אצל תינוקות
חרדת נטישה בקרב תינוקות אינה תוצאה של פינוק יתר או חלילה חינוך לקוי מצד ההורים. מדובר בסך הכל בשלב התפתחותי, שלב התפתחות טבעי אצל התינוק, והוא חלק מהתפתחות הנורמלית של כל אדם. לרוב, חרדת נטישה תורגש אצל תינוקות בסביבות גיל 9 חודשים, אך לא אצל כולם.

חרדת נטישה בקרב תינוקות
חרדת הנטישה מתפתחת משום שתינוק מכיר בחודשים הראשונים לחייו בעיקר את הוריו, ואת האם המניקה אותו, ואינו חשוף לסביבה אחרת. לאחר מכן, כשהוא כבר בוגר יותר ומעבירים אותו לאדם אחר, גם אם מדובר בקרוב משפחה, מבחינת התינוק אדם זה נחשב זר, ולכן תינוקות מגיבים בבכי ופחד שמתבטא אצלם בצורת חרדת נטישה.
כניסה לפעוטון ופרידה לכמה שעות טובות מהאם עלולים להיות טרגיים עבור התינוק שחושש מגורמים זרים שאינו מכיר. מבחינת התינוק האם שהייתה כה קרובה אליו פתאום ‘נעלמת’ ואינה נמצאת לידו. מצב זה עבור תינוק קטן שאינו יודע לפרש סיטואציות יכול להיות ממש אבדן! הביטחון והחום הכה מוכרים לו מהחודשים הראשונים של חייו אינם נמצא עוד עבורו! (לפחות ל-5 שעות הקרובות, בהן הוא שוהה בפעוטון).
לתינוק שלנו אין חרדת נטישה – האם זה נורמלי?
כן, זה נורמלי. כמו בכל שלב התפתחותי, ישנם תינוקות שמדלגים על שלבים וישנם כאלו שבכלל לא חווים אותם. אם התינוק שלכם מגיב בידידותיות לזרים או לפרידה קצרה, מה טוב! ישנם תינוקות שגדלים בסביבה שבה הרבה אנשים מטפלים בהם, כמו למשל הסבתא, האחים והאחיות, ויש להם אינטראקציה רבה יותר עם אנשים, לכן הם רגילים לאנשים ‘זרים’.
לתינוקות אלה יהיה קל יותר לעבור לפעוטון, להשתלב בגן, או להגיב לקרוב משפחה שלא ראו קודם שרוכן אל העגלה או מחזיק אותם על הידיים בזמן שהאם נחה או עוסקת בדברים אחרים.
.
להתמודד בהצלחה עם חרדת הנטישה של התינוק
על מנת להתמודד עם חרדת נטישה בקרב תינוקות, ישנם כמה שיטות טובות. אך לפני הכל, אנו ההורים צריכים להירגע ולהבין שמדובר בתקופה קצרה, שתעבור לתינוק תוך מספר חודשים.
להלן טיפים יעילים להתמודדות עם חרדת הנטישה של התינוק:
נסו לשמור עם תינוקת על קשר ורבלי בזמן שאתם מתרחקים. על מנת להרגיל את תינוקך למרחק ממך, חשוב להתרחק ממנו פיזית כאשר הוא בלול או במנשא, אך להמשיך לדבר עמו וליצור עמו קשר עין וזאת כאשר את עוסקת בדברים אחרים. כך תייצרי לאט לאט את אלמנט ההרגלה, התינוק יתרגל שאתם איתו למרות שהוא לא רואה אתכם פיזית מולו.
פנקי את תינוקך בחום ואהבה. אם התינוק שלך עובר לפעוטון, חשוב לתת לו חום ואהבה ככל הניתן. באמצעות הקרנת הקירבה, התינוק ידע שאתם לא באמת מתרחקים ממנו ולא נוטשים אותו.
שחקו עם התינוק יותר. מומלץ מאוד לשחק יותר עם התינוק ולהקדיש זמן לפעילויות משותפות. חשוב לשחק עם התינוק יותר כאשר הוא בשלב החרדתי על מנת להראות לו שאתם רוצים בקרבתו ומבלים איתו זמן איכות.
“קוקו”. אם התינוק נמצא בידיים של ‘מישהו זר’, משמע קרוב משפחה או חברים ואתם בסביבה, שחקו עם התינוק את משחק ה”קוקו” המוכר לכולנו. בצורה זאת הילד יודע שאתם כאן ולא נעלמים באמת, גם כאשר הוא מעט רחוק מכם.
אל תגיבו בהיסטריה. בכל מקרה, אין להגיב בהיסטריה לבכי החרדתי של התינוק. חשוב לא לרוץ אל התינוק בכל פעם שהוא בוכה בהיסטריה. כאשר אתם מגיבים לחרדותיו של התינוק גם כן בחרדה, אתם גורמים לו לבכות יותר ונותנים לחרדות שלו כוח ומקום. במקום לרוץ בהיסטריה, צריך להרגיע אותו במילים, באופן אסרטיבי.
קשיי הרדמות. אם חרדת הנטישה של התינוק מלווה בקשיי הרדמות, חשוב לא להרים אותו מהלול ולהביא אותו למיטה או לחדר המגורים בכל פעם שהוא בוכה. כאשר התינוק בוכה יש להיכנס לחדר, לנענע קלות את העריסה, מבלי ליצור קשר עין, ולצאת מהחדר, כאשר בכל פעם אתם מגדילים את הטווחים של זמן הכניסה לחדר. כך בעצם התינוק ילמד להרגיע את עצמו ובסופו של דבר הוא יירדם וילמד לישון בלעדיכם. ככל שתורידו את התלות שלו בכם, כך הוא ילמד לישון לבד.