אחד הנושאים הטעונים והרגישים ביותר עבור אנשים רבים בארץ ובעולם, הוא הקמת “משפחה מורכבת”, כלומר גידול הילדים של בן או בת הזוג, כאשר נכנסים למערכת זוגית חדשה. לרוב מדובר במה שמכונה “פרק ב’“, במעבר לזוגיות חדשה לאחר נישואים בשנית של אחד מבני הזוג או שניהם, או אובדן חלילה של בן/בת זוג.
זהו נושא מאתגר מאד שמשפחות רבות נותנות עליו את הדגש, על מנת ליצור אווירה טובה ונעימה בבית ובמשפחה החדשה שקמה. לא סתם נטמע המושג “משפחות מורכבות” בעולם של גירושין, נישואין בפעם השנייה ובחירה בפרק ב’. שיש ילדים לאחד מבני הזוג או לשניהם, מדובר במשפחה מורכבת, על שלל הבחינות ותחומי החיים. מה שבמשפחה גרעינית רגילה נחשב לרגיל, שגרתי וברור מאליו – מקבל רובד אחר ובחינה של אספקטים אחרים כאשר מדובר במשפחה מורכבת.
הרכבת המשפחה החדשה – נושא מעניין אך מאתגר!

משפחה מורכבת
ילדים שונים מאד בהתייחסות שלהם לשינויים או לנושאים הקשורים לחיים שלהם עצמם. מכיוון שכל ילד, ללא קשר לגיל שלו, הוא עולם ומלואו – אף פעם אי אפשר לחזות את התגובה של הילד לתהליך של פירוק המשפחה שלו, קל וחומר לתהליך בנייתה של משפחה חדשה, של אביו או של אמו, וקבלת מרות של אדם זר. מקרים רבים של גירושין ופרקי ב’ העידו על קבלה מוחלטת של ההורה החדש, לצד דחייה, כעס ואפילו התעלמות מוחלטת.
השאלה הנשאלת היא “האם אפשר לנבא את התוצאה והלך הרוח שהתא המשפחתי החדש יביא איתו?”. התשובה היא – כמובן שלא. אך עם זאת, ישנם כמה עקרונות שכאשר מקפידים על יישום שלהם – קל יותר לצאת לדרך החדשה, להסביר לילד בגובה העיניים אודות השינוי המתהווה ולקבל ממנו את שיתוף הפעולה.
אתגרים וקשיים בגידול ילד של בן או בת הזוג
הנושא הטעון ביותר בעולם הגירושין ובניית המשפחה המורכבת הוא הנושא של קבלת הסמכות. ילדים רבים, בשלל גילאים, לא מקבלים את בן או בת הזוג החדשים של ההורה וכאשר הם חשים מאוימים או לא רצויים – הם מגיבים בתוקפנות, בחוסר משמעת ואי קבלת הסמכות. יחד עם זאת, התנהגות זו עלולה גם להיות תוצאה של הכנה או התנהלות לא נכונה של הילד בתהליך, שכן הפיכתו של אדם זה או אחר לבן,או בת זוג, של הורה לא מתרחשת ביום אחד והילדים עלולים לחוש נבגדים, נדחקים הצידה או כאלה שלא חושבים עליהם יותר. שיתוף הילדים בתהליך יכולה לסייע בעניין רבות.
התנהלות נכונה של בניית תא משפחתי מורכב
חשוב לציין שהקושי קיים אצל שני הצדדים, גם אצל ההורה וגם אצל הילד. בעקבות התנהגות לא רצויה, עלולה האווירה במשפחה כולה לעלות על שרטון ולא להיות נעימה לאף אחד מבני הבית. מסיבה זו חשוב מאד להכין את הילדים לקראת השינוי הצפוי ולא להסתיר מהם את עצם העובדה שההורה שלהם הכיר בן או בת זוג ושוקל להתחיל פרק זוגי חדש בחייו, הכוללים גם את ילדיו, אם ישנם. חשוב לתת לילד להתבטא, להכיל את צרכיו ורצונותיו, לתת מקום לדעות ולמחשבות שלו, גם אם אין בהן כדי להשפיע או לשנות את העתיד לבוא. כאשר הילד לא ירגיש שהוא בצד, שהוא מחוץ לעניינים, כשהוא יחוש שמקשיבים לו ומעוניינים לדעת מה הוא חושב ומרגיש, יהיה לו קל יותר לקבל את השינוי.
דבר נוסף וחשוב הוא, שגם אם אין הדברים ברורים, יש לשתף את הילד בעצם האפשרות של הכרת בן או בת זוג, טרם תחילתו של קשר זוגי זה או אחר, כלומר לבשר לילד על חוסר-הרצון של ההורה להישאר לבדו. במידת הצורך, אפשר (ומומלץ) שאת התהליך ילווה איש מקצוע שיוכל לתת עצות והמלצות בנוגע להתנהלות היומיומית והשגרתית בבית תוך שיתוף הילדים, הקשבה להם, איפוק בפני כעס או עלבון, ומחשבה עליהם בעדיפות הראשונה.
אין ספק שמדובר בנושא מאתגר ובתקופה לא פשוטה לאף אחד מהצדדים שלוקחים בה חלק. יחד עם זאת, אין זו גזירת גורל שיהיה קושי רב וחוסר שיתוף פעולה מוחלט מצד הילדים. ייעוץ והכוונה מקצועית יכולים להועיל רבות ולהכין אתכם ההורים לתרחישים האפשריים ולמציאת פתרון הולם.