קנאה בין אחים

קנאה בין אחים

קנאה המתעוררת בין אחים קשורה בתחושה שאח אחד מקבל התייחסות שונה או אהבה יתרה לעומת אח אחר, האח שמקנא. קנאה מוגדרת כתחושה המלווה את הצד הנחות לעומת זה המצליח יותר, אך כאשר מדובר על ילדים קטנים ותינוקות ישנה קנאה בשל התייחסות יתרה, בדרך כלל לאח הצעיר יותר. הנושא של קנאה בין אחים מתעורר לראשונה בדרך כלל כאשר מצטרף תינוק למשפחה ויש להקדיש לו תשומת לב רבה בשל הצרכים האישיים שלו, מפאת גילו, שלא יכולים להיות מסופקים על ידו. האחים הגדולים יותר עלולים לחוש קנאה כל אימת שאחד ההורים, לפחות, יצטרך לעזוב הכל ולגשת לטפל בתינוק.

 

מדוע חשוב להתייחס לקנאה בין אחים?

גם אם מדובר בתקופה ובתופעה חולפת, חשוב מאד להבין לעומק מה עלולה הקנאה לגרום בהמשך חייו של הפעוט או הילד הצעיר. ראשית, מכיוון שאין הוא מודע לסיבות ההגיוניות אשר בגינן מקבל התינוק יחס שונה, עלול האח הגדול יותר באמת ובתמים לחשוש שלא אוהבים אותו באותה מידה או שמעדיפים את התינוק על פניו. הילד עלול לפתח רגשי נחיתות, שגם ישפיעו על תחומי חיים אחרים בהמשך החיים שלו, הוא עלול לחשוב שאין הוא יכול להצליח בכוחות עצמו, שאחרים תמיד יועדפו על פניו ושאין לו ערך בזכות עצמו.

קנאה בין אחים עלולה לפרוץ את גבולות המשפחה ולבוא לידי ביטוי חיצוני, גם כלפי אנשים אחרים שהילד בא אתם במגע בחייו – למשל, גננת וצוות חינוכי, ילדים נוספים בגן. אך חשוב מכך, כאמור, זו התחושה שתתפתח אצל הילד בנוגע לעצמו. הביטחון העצמי שלא עלול להיות נמוך, הוא לא ינסה לבצע דברים או משימות מסובכות ואף יוותר מראש על מטלות שהוא יחשוב שאין הוא מסוגל להצליח בהן. קנאה בין אחים הבאה לידי ביטוי בקרב ילדים צעירים, עם הזמן יכולה להתפתח עד כדי רגשות חזקים, שמשפיעים על תחומי חיים שונים אצל הילד וילוו אותו גם כאדם בוגר.

 

איך מטפלים בקנאה בין אחים?

קנאה בין אחים

קנאה בין אחים

יש לדעת שהרגשת קנאה בין האחים אינה גזירת גורל וחשוב לתמוך בכל הילדים באופן שווה, בין אם הצטרף לא מזמן תינוק נוסף ובין אם לא. האופי והאישיות של הילדים הצעירים נבנים בשנים הראשונות לחייהם ולכן חשוב מאד לאפשר להם להתנסות במגוון רחב של רגשות (גם כאלה הנחשבים לשליליים), אבל חשוב עוד יותר לצייד אותם בכלים ובשיטות שבעזרתם יוכלו להביע את עצמם, לומר מה מפריע להם, וכמובן לזהות את הרגש שאותו הם חשים. כך יהיה קל יותר להתמודד עם הקנאה ולסייע לילד הקטן להתגבר עליה ואפילו להעלים אותה לגמרי.

 

כאשר לא מעוניינים שילד זה או אחר יחוש קנאה כלפי אחיו – חשוב לפעול בכמה מישורים:

  • הפגנת רגשות שווה של ההורים לכל הילדים, ללא יוצא מן הכלל.
  • מתן חיזוקים חיוביים לכל הילדים, אך מעט יותר לאח שחש את הקנאה.
  • במידה ומדובר בילד שאפשר לשוחח אתו, חשוב לעשות כן, ולהבהיר את עמדתם של ההורים, שכל ילדיהם אהובים באותה מידה. באותו אופן יש להסביר לילד שחשוב שהוא יספר להוריו כאשר הוא חש תחושות שליליות כלשהן.
  • מציאת זמן לבילוי אישי של שני ההורים ,או אפילו רק של אחד מהם, עם האח שחש קנאה.

 

חשוב להבין שאין טעם לטפל בקנאה עצמה, אלא בחיזוק הביטחון העצמי של הילד ובתחושות שהוא חש בקרב ילדים או אנשים אחרים. לכל ילד מגיע לדעת שהוא שווה בפני כולם, שיש לו ערך, שהוא יחיד ומיוחד, שהוא אהוב ושיש לו תכונות אישיות מיוחדות במינן. כאשר גם אומרים וגם מבצעים פעולות המסייעות לילד להבין את ערכו בפני עצמו, בפני הוריו ובפני הסביבה, יהיה לו קל יותר לקבל את עצמו ולהבין שאין הוא צריך לקנא באף אחד אף פעם.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!