אחת הדילמות הגדולות והמשמעותיות ביותר בתקופת חייו של התינוק או הפעוט היא העיתוי של רישום הילד למסגרת חינוכית. ישנן דעות רבות ואפילו אסכולות שלמות המסכימות עם קביעות מסוימות, אך כמו בכל נושא אחר הקשור בהורות, בגידול ילדים ובניהול משפחה, גם כאן מדובר בהתאמה אישית מלאה לצורכי המשפחה, לנוחות ולתפיסות העולם של ההורים או של “האחראים הבוגרים” המנהלים את בני המשפחה.
כאשר שוקלים את האפשרות של הכנסת תינוק, פעוט או ילד, למסגרת חינוכית, חשוב מאד לקחת בחשבון כמה וכמה משתנים ונתונים הקשורים בו על מנת לוודא שמקבלים עבורו את ההחלטה הנכונה. זו שתיטיב עמו ועם השלב ההתפתחותי שבו הוא נמצא וכמובן תעודד את המשך ההתפתחות הנכונה שלו על שלל מישוריה – ההתפתחות המוטורית, הפיזית, הקוגניטיבית והרגשית.
רישום התינוק למסגרת חינוכית
שאלה שנשאלת רבות היא – על אילו פרמטרים צריך לחשוב בעת בחינת האפשרות של רישום ילד למסגרת חינוכית? כאמור, להלן כמה משתנים הקשורים לכל ילד באופן אישי וכדאי לחשוב עליהם כאשר מעוניינים להכניס את הילד למסגרת:
- התפתחות פיזית וגופנית – כדאי לוודא שהילד מתפתח על פי הציפיות, שהוא בריא וקצב הגדילה שלו משביע רצון.
- מיקום הילד במשפחה – ילדים שיש להם אחים או אחיות גדולים עשויים להסתגל בקלות רבה יותר למסגרת שיש בה כמה ילדים, כי הם רגילים להיות מוקפים באנשים נוספים בגילאים שונים כבר מהבית.
- מסגרת קודמת של הילד – כדאי לשים לב האם מדובר על רישום למסגרת בפעם הראשונה או שמה מדובר במעבר בין מסגרות. ילד ששוהה עד לגיל הכניסה למסגרת רק עם אמו, יסתגל למסגרת בצורה שונה מילד שהיה עם מטפלת, גם אם מדובר בטיפול אישי רק שלו.
- אופי הילד – צריך לקחת בחשבון את האופי והאישיות של הילד, פעוט או צעיר ככל שיהיה. האופי הוא מרכיב חשוב שיש לו תרומה רבה להסתגלותו של הילד או אי הסתגלותו במסגרת. מתן מרחב והכלה יאפשר לילד את ההסתגלות המתאימה לו ביותר, גם אם ההתחלה תהיה קשה.
- רמת הדיבור – פעוט שכבר אומר את מילותיו הראשונות שונה בתכלית מתינוק קטן, או אפילו פעוט אחר, שעדיין לא התחיל לדבר כלל. זהו נתון נוסף שחשוב לחשוב עליו ולקחת בחשבון על מנת לדעת לאיזו קבוצת גיל יהיה הכי נכון לרשום את הילד.
הגיל המתאים ביותר להיכנס למסגרת חינוכית

הכנסת תינוק לגן בפעם הראשונה
הגיל מהווה מרכיב חשוב בהחלטה הבסיסית של הכנסת הילד לגן. יחד עם זאת, ישנם לא מעט מקרים שבהם אין ברירה לזוג ההורים והם מכניסים לגן גם תינוקות רכים בני כמה חודשים בלבד. אך אין מה לדאוג, החדשות הטובות הן שבמקרים רבים מתבררת הכניסה למסגרת כמיטיבה, נכונה ותומכת עבור הילד, ללא קשר לגילו.
ההסתגלות בגן עבור תינוקות או פעוטות תהיה שונה באופן מהותי אחת מן השנייה ולכן ניתן לבצע חלוקה על פי טווחי גילאים, באופן הבא:
- תינוקות רכים – הגישה כיום גורסת כי התינוקות הרכים (עד גיל חצי שנה לערך) צריכים יחס אישי ועדיף שתהיה להם גישה מלאה לאמא שלהם, שכן הם עדיין חדשים בעולם ועלולים לחוות חרדת נטישה במידה ויישארו עם אנשים שאינם מכירים.
- תינוקות זוחלים – מדובר בתינוקות בעלי ניסיון כלשהו עם העולם החיצון, ויש בהם סקרנות רבה שלבטח תסופק בגן או בכיתה.
- פעוטות בני שנה וחצי עד שנתיים – ברוב המקרים מדובר בילדים קטנים שכבר מדברים מעט והם יכולים לבטא את עצמם וללמוד תכנים רבים במהלך יום הלימודים בגן.
כאשר בודקים לעומק מה היתרונות ומה החסרונות של כל שיקול או משתנה, אפשר להגיע בקלות רבה יותר להחלטה הנכונה המתאימה לילד. כאשר מתחשבים בו ובתחושותיו אין ספק שהכניסה למסגרת תהיה קלה, נוחה וטובה הרבה יותר עבורו ועבורכם כהורים.