ילד ללא אמא או אבא

לגדל ילד ללא אימא או אבא

כיום ישנה מודעות הולכת וגוברת בקרב הציבור הרחב לנושא של משפחות מורכבות. יכולות להיות אלה משפחות לאחר תהליך של גירושין, משפחות חד מיניות, משפחות בפרק ב’ (ילדים מנישואין קודמים) או חלילה, משפחות שחוו אובדן. גידול ילד ללא אחד ההורים שלו יכול לנבוע מתוך מגוון עצום של סיבות, ותהיינה אלה אשר תהיינה, חשוב מאד לדעת איך לפנות אל הילד ואיך לסייע לו להבין את מצבו לעומת ילדים הגדלים בבתים שיש בהם את שני ההורים.

הילד, שגדל ללא הוריו, עשוי לבקש תמיכה וגם אם לא יבקש אותה באופן מפורש, חשוב שזו תהיה זמינה עבורו. ילדים עלולים לראות את עצמם אשמים במצבים חריגים או שונים ממה שמקובל לראות אצל משפחות רבות מסביב, וחשוב מאד להבהיר לילד שישנן נסיבות שונות שהביאו לידי כך שבמשפחה שהוא גדל בה אין אבא או אימא. יש להדגיש בפני הילד שבשום אופן אין לו השפעה על כך או אשמה בזה שהוריו אינם חלק מחיו. חשוב מאד לשמוע את הילד, לנסות לחדור אל הרגשות שלו ולהבין מה הוא חש, מה הוא חושב ואיך משפחתו שלו מצטיירת בעיניו.

 

על מה כדאי לשוחח עם ילד הגדל ללא אימא או אבא?

ילד ללא אמא או אבא

ילד ללא אמא או אבא

אנשי חינוך ובעלי מקצוע העוסקים בתחום של חינוך או תמיכה בילדים בגילאים שונים, לבטח ייקחו חלק בתהליך של מתן כלים לילד להתמודד עם המצב המשפחתי שאתו הוא חי. מומלץ מאוד לספק לילד תמיכה נרחבת, על מנת שיידע שיש לו אל מי לפנות במידה ויחוש צורך לדבר עם מישהו, לשוחח או לפרוק רגשות שמצטברים אצלו. כדאי לקיים פגישות קבועות עם הילד, בעיקר אם הוא בגיל שבו הוא מבין את ההשלכות של משפחה מורכבת.  בכל אופן, חשוב לשדר כלפי חוץ שאין כל רע בכך שהמשפחה שלו הינה כפי שהיא, וכל משפחה בעצם מיוחדת בפני עצמה.

במקרים רבים בהן ילד גדל ללא אב או אם, מדובר בהיעדר אבא או אימא ביולוגיים, וקיים בן או בת זוג של ההורה שנוכח. כאשר מדברים בגלוי על ההורה שאינו נמצא, הנושא לא יהפוך לרגיש או לכזה ש”אסור לדבר עליו”. כך יהיה אפשר להרגיש פתוחים לקבל דעות ולשוחח. זו הדרך להפוך את היחסים בין בני המשפחה לטובים וקרובים יותר, גם אם אין בהכרח קרבה ביולוגית בין כולם. הורים רבים, המגדלים את הילדים של בני או בנות זוגם, מעידים על רצון כן וחזק להיראות בעיני הילדים כדמות סמכותית ואהובה, הן על מנת לשמור על יחסים טובים בבית והן על מנת לספק לילד את רשת התמיכה המשפחתית שהוא לבטח זקוק לה.

 

גידול ילד שאיבד את אביו או את אמו

כאשר מדובר על היעדר אב או אם בשל מוות, צריכה ההתייחסות להיות שונה במקצת. למשוואה תיכנס גם תמיכה הקשורה באופן ישיר לאובדן של בן משפחה קרוב, שהייתה לו השפעה רבה על נפשו ואישיותו של הילד. מעבר לגדילתו של הילד ללא נוכחות צמודה של האב או האם, נצטרך לספק לילד כלים ורעיונות כיצד להתמודד עם האובדן עצמו, הכוללים דרכים שמסבירות ומלמדות איך לא להשליך את האובדן והשפעותיו על יחסיו של הילד (כמו גם יחסיו העתידיים) עם אנשים אחרים הנוכחים בחייו ולאפשר לו להתבטא ולספר את תחושותיו.

כמובן שאין נוסחה מדויקת באשר לדרך הטיפול וההתנהגות עם ילד שגדל ללא אב או אם. העצה הטובה ביותר שניתן לחשוב עליה היא להיות עם האצבע על הדופק ולהבין מה הילד צריך או רוצה בכל מצב או פרק זמן. כך אפשר יהיה לסייע לו באופן מידי בעת הצורך.

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!