חוג שבאמת מתאים לילד

למצוא חוג שבאמת מתאים לילד שלך

כשהייתי ילדה קטנה הלכתי להתנסויות של כל מיני חוגים, בעיקר כי חברות שלי הלכו ורציתי לראות ממה, אם בכלל, אני נהנית. לקח לי זמן למצוא משהו שאני מתחברת אליו, ורק ביסודי בחרתי בשני חוגים: פיסול וציור. עכשיו, בתור אמא לילדים קטנים, כשאני רואה את כל ההתעסקות של ההורים מסביבי בנושא של לאיזה חוג לשלוח את הילד, זה גורם לי לתהות – האם חוגים לגיל הרך נועדו לילדים או להורים?!

בשבוע הראשון של הגן הילד שלי, בן החמש, חזר בכל יום עם פלייר של חוג אחר, ובהודעה מתלהבת של “לחוג הזה אני רוצה ללכת!”. לא שיש לי התנגדות עקרונית לשלוח אותו לחוג, אני ואבא שלו כבר הסכמנו בינינו, כשהוא יבקש וידרוש חוג, נמצא לו חוג מותאם גיל ששנינו מסכימים עליו ונרשה לו ללכת. וזה החלק הקשה. איך מוצאים חוג שבאמת מתאים לילד? מהם הקריטריונים שחשוב לבדוק? וכשהילד כבר בחוג, איך יודעים שהחוג מתאים לו? האם זה כזה נורא אם הילד ילך לחוג לשנה-שנתיים, רק כי חברים שלו שם, או שיחליף חוג כל כמה זמן עד שימצא את החוג הזה שהוא באמת אוהב? ושאלת השאלות – האם בכלל חייבים שילך לחוג כלשהו? בשביל לקבל את התשובות לשאלות, ולשים סוף להתלבטויות פניתי לליאת קרן לפסיכותרפיסטית לילדים ולנוער שתעשה לי קצת סדר בראש.

 

איך מוצאים חוג שבאמת מתאים לילד?

בודקים עם הילד לאיזה חוג הוא היה רוצה להירשם. בתחילה, הוא יבקש מן הסתם חוג המוכר לו מחברים או מתחומי עניין המושכים אותו. לפני שמחליטים, עברו יחד איתו על רשימת החוגים והתכנים שלהם, ובדקו אם יש אולי עוד משהו שמעניין אותו. החוג המתאים ביותר, הוא חוג בו הוא מגלה עניין והתורם להתפתחותו מבחינה חברתית, פיזית או קוגניטיבית.

 

 מהם הקריטריונים שחשוב לבדוק?

חשוב לבדוק את כל הפרטים, החל מזמן החוג, כדי לוודא שמבחינת זמנים החוג בכלל ריאלי עבורו וכלה במי המדריך, מה הרקע והניסיון שלו. כמובן שחשוב לבחון גם את התכנים של החוג עצמו, וכן מי מחבריו של הילד נרשם אליו.

 

 כשהילד כבר בחוג, איך יודעים שהחוג מתאים לו?

אם הילד הולך לחוג בשמחה ומתמיד לאורך זמן, הרי שהצלחתם בבחירת החוג, והבחירה היתה נכונה ומתאימה לו.

 

האם זה כזה נורא אם ילך לחוג לשנה-שנתיים רק כי חברים שלו שם?

בעיני, לחלק החברתי יש ערך לא פחות חשוב מאשר כל מרכיב אחר. לכן, אם הילד הולך לחוג שפחות מעניין אותו, אך ממשיך כי חבריו נמצאים בו, זה לא בהכרח רע. עם זאת, במקרה בו למשל הילד ממש טוב בכדורסל ורוצה להירשם לחוג המתנ”ס הקרוב, כי לשם רשומים חבריו, למרות שמבחינה מקצועית יש חוג במרכז שיקדם אותו יותר, הייתי מסבירה לו את הדבר ועוזרת לו למצוא פתרונות אחרים להיפגש עם חבריו.

 

 מה לגבי החלפת חוגים עד שימצא את זה שהוא באמת אוהב?

חוג שבאמת מתאים לילד

חוג שבאמת מתאים לילד

כמעט כל חוג מאפשר להגיע לשיעור ניסיון, ללא התחייבות, דבר המאפשר להתנסות ולבדוק התאמה ראשונית. ברגע שהילד החליט על חוג מסוים, אני בדעה שיש חשיבות לבחירה שלו, והוא צריך לדעת זאת. זו בכלל גישה לחיים. תמיד יהיו עוד חוגים, עוד חברים, עוד דברים, העניין הוא ללמוד לעשות בחירה ולדבוק בה, אלא אם כן כמובן הילד סובל. במידה והילד לא מעוניין להמשיך בחוג, הנחו אותו לומר זאת בעצמו למדריך. כך גם תהיה לו הזדמנות להתמודד ולהביע דעה, ואולי ימצאו פתרון המקובל על שני הצדדים. ואם לא, לפחות יזכה להיפרד.

 

האם בכלל חייבים שילך לחוג כלשהו?

וודאי שלא. חוג זו זכות ואמורים ללכת אליו בכיף. ממש לא חייבים.

אנחנו כבר חודש בתוך השנה החדשה, וכל הילדים רשומים לחוגים והבן שלי עוד לא ממש החליט. הוא כל שבוע מתלהב ממשהו אחר, כך שאני לא ממהרת לרשום אותו לחוג עד שיהיה סגור על משהו שהוא באמת רוצה. זה גם לא יהיה נורא מבחינתי אם לא ילך בכלל לשום חוג, יש לנו מספיק פעילויות אחר הצהריים בהן הוא משתתף ונהנה עם חברים.

 

נכתב בשיתוף ליאת קרן, מטפלת משפחתית מוסמכת ופסיכותרפיסטית לילדים ולנוער.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!