כאשר זוג מגלה לראשונה שהוא בהריון, ההתרגשות והשמחה גדולים וכבר מתחילים להתכונן להריון וללידה. אבל, מה קורה כשמגלים שזהו הריון עם תאומים ובבטן יש לא אחד, אלא שני תינוקות? האם השמחה כפולה ומכופלת? אצל חלק מהזוגות כן, בעוד שאצל חלק הגילוי על כך שהאישה בהריון עם תאומים עלול להביא לחרדה ופחד, מכיוון שלגדל שני תינוקות בו בזמן זה שונה בתכלית מאשר לגדל תינוק אחד. אבל ילדים זה שמחה וגם תאומים, ומאז שעלו מספר הנעזרים בטיפולי הפריה חוץ גופית בשנים האחרונות, עלתה גם הילודה של תאומים. מדובר במשימה קשה ואמנם די יקרה, אבל אפשרית.
סיכונים אפשריים במהלך הריון עם תאומים
לפני שנולדים לך תאומים, צריך לעבור את ההריון שהוא יותר קשה מהריון רגיל, שכן מדובר בשני עוברים ברחם אחד. הריון של תאומים אוטומטית נחשב להריון בסיכון. הסיכונים שמאפיינים הריון עם תאומים:
- לידה מוקדמת. הסיכוי ללידה מוקדמת בהריון של תאומים גבוה יותר משל הריון רגיל ומרבית ההריונות עם תאומים מסתיימים לפני שבוע 34, כאשר חלקם הגדול מסתיים בלידה עם ניתוח קיסרי ולא בלידה רגילה.
- תסמונת האח הנעלם. מתוך כל שמונה הריונות שמתחילים כהריון של תאומים, אחד העוברים לא מתפתח כמו שצריך ונספג בגופה של האישה. ברוב הריונות אלה האישה כלל לא תדע שהיא הייתה בהריון עם תאומים.
- תסמונת מעבר שם בין העוברים. תסמונת שעלולה לקרות כאשר התאומים חולקים שיליה, מדובר בתסמונת נדירה אך מסוכנת שעלולה להביא למותם של התאומים ברחם.
- כריכת חבל הטבור. במקרים בהם התאומים נמצאים ביחד ללא הפרדה, ישנה אפשרות שחבל הטבור של עובר אחד ייכרך סביב הצוואר של העובר השני כאשר מדובר בסיכוי של 50% בהריונות, לכן מקובל לנתח בשבוע מוקדם על מנת למנוע מצב כזה.
- לידה של תאומים סיאמיים.
סוגי התאומים הקיימים

תאומות זהות
תאומים זהים – כאשר הביצית המופרית מתחלקת מסיבה כלשהי לשני תאים וכך נוצרים שני עוברים באותו רחם, אך לכל עובר חבל טבור משלו. ברוב המקרים החלוקה תעשה בשלב מוקדם של ההריון וכך לכל עובר תהיה שיליה משלו ושק הריון בנפרד. במקרים בהם החלוקה נעשית מאוחר יותר, לעוברים יהיה שק הריון משותף ושק הריון פנימי לכל אחד ושיליה משותפת. בשלב המסוכן ביותר, ההפרדה תעשה בשלב מאוחר מאוד ואז לעוברים יהיו שני שקי הריון ושליה משותפת, ללא הפרדה כלל. זהו מצב מסוכן ונדיר. לתאומים זהים יש את אותו מטען גנטי למרות שתכונותיהם יכולות להיות שונות ומבחינה פיזית יהיו הבדלים קטנים ביניהם כמו לדוגמה טביעות אצבעות שונות.
תאומי ראי – תאומי ראי נוצרים כאשר היפרדות הביצית נעשית בשלב מאוחר יחסית לאחר ההפריה. תאומים אלו הם הפוכים, הראשון יהיה ימני בעוד השני שמאלי, השיער שלהם יצמח לכיוון אחר, השן הראשונה תצמח במיקום אחר וכן הלאה…
תאומי אחווה – תאומים לא זהים. תאומים אלו נוצרים מהפריה של שתי ביציות שונות לגמרי על ידי שני תאי זרע שונים לגמרי, בו זמנית. בעצם מדובר באחים רגילים שנולדו באותה לידה. המטען הגנטי שלהם לא זהה והם יכולים להיות ממין שונה.
תאומים סיאמיים – אלו תאומים שנולדו מחוברים זה לזה בחלק כלשהו בגוף. ההתפתחות של תאומים סיאמיים היא מביצית אחת שההפרדה שלה לאחר ההפריה לתאים לא נעשתה כמו שצריך. רוב התאומים הסיאמיים ייוולדו מחוברים בגולגולת, במותן ובגב, כאשר חלקם נולדים עם מערכות פנימיות משותפות כמו לב אחד או מערכת עיכול אחת. בחלק מהמקרים ניתן לבצע ניתוח ולהפריד את התאומים, אך יש לקחת בחשבון שאותו ניתוח עלול להציל רק את אחד התאומים ובמקרה הטוב את שניהם. כמו כן, לא ניתן לבצע הפרדה בתאומים אשר חולקים יותר מדי איברים פנימיים. השכיחות ללידה של תאומים סיאמיים היא נמוכה ביותר וברוב המקרים מדובר בלידה של בנות. כיום, במדינות מערביות, ניתן לבצע מעקבים ובדיקות על מנת לגלות שמדובר בעובר לא תקין עוד במהלך ההריון ולמנוע את ההריון. לכן השכיחות של לידת תאומים סיאמיים הינה גבוהה יותר במדינות עולם השלישי.