לא סתם הפרסומת הזו של בטיחות בדרכים ברדיו אומרת לנו שברכב החיבוק המגן שלנו הוא חגורת הבטיחות. כאשר הילדים על הידיים או לידינו, נוכל להגן עליהם עד כמה שאפשר, בחיבוק חזק, אוהב ומגן. אבל ברכב, זה לא תלוי רק בנו. יש עוד נהגים בכביש, יש דברים מחוץ לשליטתנו, ובכל זאת, זו האחריות הבלעדית שלנו לשמור עליהם, להגן עליהם, ולדאוג לשלומם בכל מקום. זה כמובן כולל את השהייה ברכב הפרטי שלנו. כיום, לפי חוק, שחרור הורים ממחלקת יולדות יאושר רק אם ההורים דאגו מבעוד מועד להביא לתינוק סלקל תקין, לאחר שהם יודעים להשתמש בו ולקשור את התינוק בתוכו, ובצדק. התינוק צריך להיות בכיסא בטיחות המותאם לגילו, מהרגע בו הוא נולד, מהנסיעה הראשונה הביתה מבית החולים, ובכל נסיעה לאחר מכן עד שהוא גדול מספיק לשבת ללא כיסא מגביה (בוסטר) במושב האחורי.
טיפים חשובים לפני שרוכשים כיסא בטיחות לרכב
- בדקו שלאותו דגם של כיסא בטיחות או סלקל שבחרתם יש תו תקן ישראלי.
- הקפידו לא להשתמש בכיסאות יד שניה, מכיוון שחלקים מתבלים ונהרסים עם השנים. כיסא בטיחות בטוח לשימוש עד חמש שנים מיום רכישתו, ולאחר מכן כל חלק שנשבר, נסדק או התבלה, עלול לסכן את התינוק.
- בחרו במושב בטיחות המתאים לגיל ומשקל הילד.
- התנסו במוצר בחנות עצמה. בקשו הסברים על המוצר, כדי לוודא שאתם יודעים כיצד להרכיב אותו ברכב בצורה הנכונה והבטוחה. דקדקו בפרטים הקטנים והבינו כיצד בדיוק לקשור את הילד לפי הוראות היצרן והוראות הבטיחות.
- וודאו שהריפוד קל להסרה, והנחיות הכביסה ברורות ופשוטות.
איפה הכי כדאי למקם את כיסא הבטיחות?
נכון שהכי נח לנו ההורים, בעיקר אם מדובר בתינוק ראשון, לשים את הסלקל לידינו (כנגד כיוון הנסיעה), אבל זה דווקא המקום המסוכן ביותר עבורו. בחלק מהמכוניות אף אין את האפשרות לנתק את כריות האוויר במושב שליד הנהג, מה שמסכן עוד יותר את התינוק. לכן, המקום הבטוח ביותר עבור התינוק הוא במושב האחורי. יש לקחת בחשבון את מספר הילדים הנוסעים, את נוחות ההגעה לתינוק בעת הצורך, ואת גודל הרכב ופרמטרים שונים בו. ההוראה של משרד הבטיחות בדרכים הינה שילד עד גיל שלוש עשרה, יישב במושב האחורי ברכב, בכיסא המותאם לו לפי גיל גובה ומשקל.
סלקל – כיסא בטיחות לתינוק עד גיל שנה

סלקל – כיסא בטיחות לתינוק
סלקל הוא כיסא בטיחות שמיועד לתינוק מגיל לידה (איתו מוציאים את התינוק מבית החולים), ועד משקל של תשעה קילוגרמים. את הסלקל יש למקם בניגוד לכיוון הנסיעה במושב האחורי של הרכב. ישנם מספר סוגים של סלקלים בשוק, וההבדל העיקרי ביניהם הוא התוספת של בסיס שמאפשר את הרכבת הסלקל ביתר קלות למושב הרכב. אם אין בסיס, ניתן לקשור את הסלקל לפי ההוראות עם חגורת הבטיחות, במקומות המיועדים לכך. אין הוכחה גורפת שסלקל עם בסיס אכן בטוח יותר, יש המאמינים שכן, ויש הטוענים שמדובר בעוד פריט שצריך להעביר מרכב לרכב בעת הסעת התינוק. הסלקל הוא נוח לנשיאה, ניתן להוציאו ולהכניסו לרכב גם כאשר התינוק ישן, או כאשר היציאה מהרכב היא לזמן קצר ואינכם רוצים לטלטל את התינוק. כמו כן, ישנם סוגי סלקלים המתלבשים על העגלה עצמה ומאפשרים נשיאה נוחה, במקום העברה של התינוק מהסלקל לעגלה וחזרה.
כיסא בטיחות מגיל שנה ועד גיל ארבע
להורים שאינם מעוניינים לרכוש סלקל, נוספה בשנים האחרונות האופציה של רכישת כיסא בטיחות המותאם כבר מגיל לידה וממשיך עם התינוק עד גיל ארבע. מושב הבטיחות הזה מתאים עד למשקל של 36 קילוגרמים, וחלק מכיסאות הבטיחות מגיעים עם אפשרות של הפיכתם לבוסטר, כיסא מגביה, לאחר שהילד עובר את המשקל ואת גיל ארבע. כיסאות הבטיחות מתאימים לכל הרכבים ומגיעים עם חגורות פשוטות לתפעול ולקשירה לרכב, אין צורך להוציא ולהכניס מרכב לרכב, מה שמקבע את הכיסא ולא נוצר מצב בו יחובר בצורה לא תקינה ויסכן את התינוק. החיסרון הוא שאי אפשר, כמו סלקל, להוציא ולהכניס את הכיסא מהרכב בעת הצורך ולשאת את התינוק בתוך המושב. כמו כן הוא מקובע בתוך רכב אחד, ולכן אם יש לכם יותר מרכב אחד יש לרכוש יותר מכיסא בטיחות אחד.
כיסא בטיחות מגיל שלוש ועד גיל שמונה
אם החלטתם שלא לרכוש את כיסא הבטיחות בעל האפשרות להפוך לבוסטר, כאשר הפעוט יגיע לגיל שלוש, יש לרכוש עבורו בוסטר. הבוסטר הינו כיסא מגביה המאפשר לילד לשבת בגובה ברצוי מבחינת חגורת הבטיחות. גם כאן יש מספר סוגים של בוסטרים, כאלה עם גב שמשמש כמשענת, או לחילופין מושבים רגילים שפשוט מגביהים את הילד והילד נשען על גב מושב הכסא הרגיל של הרכב. מושבי בוסטר אינם שוקלים הרבה, וניתן להעביר אותם ממקום למקום בקלות.
בכל בחירה של כסא בוסטר או סלקל, יש לוודא שהמושב מתאים למימדי הילד, למשקלו לגילו ולגובהו. אם אינכם בטוחים מה הכי מתאים לגיל ולמשקל הילד, בדקו בחנות טרם הרכישה, התעניינו, שאלו שאלות את המוכרים, את החברים ועיינו באתר של משרד התחבורה.