יש לא מעט מצבים ומחלות בזמן ההריון, שאמנם לא משפיעים על האם, אבל יכולים להיות מאוד מסוכנים עבור היילוד. כזה הוא חיידק ה-GBS הידוע בשם סטרפטוקוקוס B, שלא פוגע אמנם בהריונית, אבל יכול לגרום לתינוק לחלות בחודשיו הראשונים. GBS הוא חיידק שנמצא במערכת העיכול של האישה ההריונית, אצל 10% עד 40% מהנשים ההריוניות, ועובר מהאם לעובר בזמן הלידה. זאת הסיבה שכל כך חשוב לתת לאם אנטיביוטיקה בזמן הלידה, כדי לוודא שהחיידק לא יעבור לעובר. אך, אין כל צורך בטיפול אנטיביוטי עבור האישה עצמה.

GBS – סטרפטוקוקוס B
את הימצאות החיידק בגוף האישה מגלים על ידי לקיחת תרבית מהנרתיק ומפי הטבעת במהלך שבוע 35 להריון. התרבית תילקח רק מנשים בעלות גורמי סיכון, מכיוון שלא מדובר בשיטת בדיקה מוכחת מדעית ובטוחה. כמו כן, לא כל אחת הנושאת את החיידק עלולה לפתח את הסיכונים שהיילוד יחלה. התרבית עצמה תקינה ונכונה למשך חמישה שבועות בלבד, ולכן לא נעשית בתחילת ההריון. ייתכן שאישה הנושאת את חיידק הסטרפטוקוקוס בתחילת ההריון או במהלכו, לא תהה יותר נשאית של החיידק בשלבי הריון מתקדמים. כלומר, אישה הנושאת את החיידק במהלך ההריון לא בטוח תסיים את ההריון איתו. לכן, יש לעשות את בדיקת התרבית עד שבוע הריון 37. לעומת זאת, נשים שיצאה להן תוצאה חיובית בתרבית שתן של נשאות החיידק, או נשים שילדו תינוק עם זיהום GBS בעבר, לא צריכות לעבור את התרבית הנוספת, מכיוון שהן כבר בקבוצת סיכון וצריכות לקבל טיפול בכל מקרה.
גורמי הסיכון – חיידק סטרפטוקוקוס B
- חום מעל 38 מעלות במהלך הלידה.
- לידה לפני הזמן, לפני שבוע שלושים ושבע.
- ירידת מים מעבר ל-18 שעות לפני הלידה עצמה.
כאמור, אין צורך לתת אנטיביוטיקה לאישה ההריונית במהלך ההריון, כי החיידק לא מזיק לה ומסוכן רק עבור היילוד. כמו כן, מתן טיפול אנטיביוטי וכדורים במהלך ההריון יכול לגרום לתופעות לוואי, וגם לגרום למצב בו החיידקים יפתחו עמידות לטיפול. אי לכך, אנטיביוטיקה בזמן הלידה לא תעזור כלל. בלידה עצמה, אם התרבית או תרבית השתן יצאה חיובית, או לחילופין אם נולד לאישה בעבר ילד הנושא את החיידק, או אם קרה אחד מגורמי הסיכון שהוזכרו לעיל, תקבל האישה היולדת, אנטיביוטיקה בעירוי ישיר לוריד, לפחות ארבע שעות לפני הלידה עצמה.
מקרים בהם לא תקבל האישה טיפול אנטיביוטי
- כאשר התרבית שבוצעה יצאה שלילית.
- כאשר מדובר בניתוח קיסרי מתוכנן (גם כאשר התרבית יצאה חיובית).
- אם מדובר בבדיקה, או בהכנה לקראת לידה כמו החדרת בלון להגדלת צוואר הרחם, או ביצוע סטריפינג להפרדת הקרומים וזירוז הלידה.
אם קרה והיולדת הגיעה לחדר הלידה כבר במצב של לידה, והלידה התפתחה מהר והיא לא הספיקה לקבל את הטיפול האנטיביוטי, התינוק שיוולד יקבל טיפול אנטיביוטי לוריד למשך ארבעים ושמונה השעות שלאחר הלידה. בכל מקרה של הגעה לחדר הלידה, על האישה היולדת ליידע את הצוות שהיא נשאית של חיידק ה-GBS, על מנת שתקבל את הטיפול המתאים ובזמן המתאים. יעילותו של הטיפול אינה מוכחת ואינה יעילה במאת האחוזים, אבל לפי מחקרים שנערכו, מאז שהחלו לתת טיפול מונע לאימהות הנושאות את החיידק סטרפטוקוקוס B במהלך הלידה, שכיחות הזיהום והתמותה בילדים קטנו ב-80%.