עקיצת מדוזה - טיפול ומניעה

צריבת מדוזה בילדים ותינוקות – טיפול יעיל ומהיר

אחד הדברים הכי כייפיים בקיץ, שכמעט כולם בכל הגילאים נהנים לעשות, זה ללכת לים. למזלנו חוף הים התיכון ממש מעבר לפינה אצלנו, ואפשר להנות במרבית ימות השנה מימים נעימים לרחצה בחופים מוסדרים ונקיים. כאשר הולכים לים עם הילדים אפשר לבנות מגדלים בחול, להיכנס למים הנעימים, לאכול פירות וארטיקים ולשחק במשחקים. שעות שלמות אפשר לבלות בחול הלבן והנעים ולרחוץ בגלים הכחולים, בהישמע להוראות המציל כמובן.

בתוך כל הכיף, כל שנה מגיע הרגע המעצבן הזה, בלשון המעטה, ממש בתחילת הקיץ כשהחוף מפוצץ אנשים ואתה נכנס למים והם קצת מעקצצים. פתאום אתה שם לב שלידך שוחה לה שקית ניילון. רק שזו לא באמת שקית ניילון אלא ייצור ג’לי בצורת פעמון, ללא לב או ראש, או אפילו סנפירים, נא להכיר – מדוזה.

עקיצת מדוזה - טיפול ומניעה

עקיצת מדוזה – טיפול ומניעה

בעוד אחד הדברים הכייפים ביותר בקיץ הוא לרחוץ בים, אחד הסיוטים הגדולים ביותר והצורבים ביותר של הקיץ הוא המדוזה. יצור פרימיטיבי למדי, אשר הורס לנו את החוויה של רחצה בים דווקא בימי הקיץ החמים. גם אם המדוזה לא נוגעת בנו ישירות, אנחנו עלולים לסבול ממנה באופן עקיף. הזרועות שלה, שנמצאות בחלקה התחתון, מלאות בארס ורעל. המדוזה יכולה להיצמד אלינו לגוף ולצרוב אותנו, אך לפעמים מספיק שיגע בנו הארס שלה, הגרורות של הארס שנעים לבדם בתוך מי הים, ויווצר גירוי גדול וצורב על פני העור. הצריבה של המדוזה נראית ממש כמו כוויה על גבי העור, אך זו אינה כוויה, אלא דלקת כימית שנוצרת בעור בעקבות המגע הישיר עם הרעל של המדוזה.

 

טיפול לאחר עקיצת מדוזה וצריבת העור

כאשר יש הרבה מדוזות בים, או שיש להן עוקץ חזק, אז גם המים עצמם מעט מעקצצים ולא נעימים לרחצה. אבל זה עוד סביר, ועם זה עוד אפשר להתמודד. המצב הופך באמת לא נעים ולא פשוט בכלל כאשר ילד או תינוק נעקץ על ידי מדוזה. אומנם זה כואב, אך יש מספר דרכים להתמודד עם עקיצות מדוזה ולהקל תחושת הצריבה בעור:

  • לטיפול והקלה מיידית נקו את האזור עם חומץ. חומץ ניתן להשיג בסוכת המציל או בעזרה ראשונה. כאשר מגיעים לים עם ילדים, מומלץ להביא אתכם לחוף בקבוק חומץ, או מגבוני חומץ מיוחדים, שנמכרים בבתי המרקחת בקיץ במיוחד לצורך מטרה זו.
  • שימו לב – אין לשטוף את המקום במים קרים ומתוקים. שטיפת המקום הצרוב במים קרים ומתוקים יגרום לתאים של העור, בהם נגע העוקץ, להתפרץ ולהפיץ את הרעל למקומות נוספים על גבי העור.
  • אין לשפשף את העור הפגוע בחומר יבש או רטוב.
  • על מנת לנטרל שאריות ארס, מרחו את האזור הצרוב בתמיסת מי ים עם סודה לשתייה או טלק, לאחר מכן יש לקלף בזהירות את השכבה שנוצרה כשהיא מתייבשת על העור.

לאחר שהמקום רגוע יותר, וגם מי שנעקץ רגוע יותר, ניתן לראות את מקום הצריבה בצורה ברורה. באותו הרגע אפשר לקבוע את רמת הצריבה, לעיתים יהיה מדובר בצריבה קלה שהמקום יהיה אדום ושורף מעט, ולעיתים ממש צריבה בצורת כוויה. רצוי למרוח על המקום משחות מרגיעות שמכילות חומרים מרפאים, כמו אלו-ורה, על מנת להקל על הכאבים ולזרז את ההחלמה של המקום. לרוב, הפצע שיווצר במקום יתייבש ויעלם תוך שלושה ימים. במקרים בהם הפצע לא מתייבש, נוצרות שלפוחיות, או נראה שיש דלקת, או חלילה יש תגובה אלרגית ועולה החום, יש להיוועץ במידית עם רופא. כאשר מדובר בתינוקות רכים או ילדים קטנים, כדאי ללכת לרופא בכל מקרה, כדי לוודא שהעקיצה אינה מזוהמת, ושהרעל לא התפשט למקומות נוספים.

הקיץ כבר כאן, לכו לים ותהנו מהרחיצה במים, אך השתדלו להיזהר מהמדוזות עד כמה שניתן!

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!