תינוק אוכל תמ"ל

קריטריונים לבחירת תמ”ל

אין ספק שחלב-אם הוא המזון הטוב ביותר עבור התינוק, אבל במקרים בהם האם מחליטה לא להניק או לא יכולה להניק, מכל סיבה שהיא, כאשר רוצים לשלב בין הנקה והאכלה מבקבוק ובשלב הגמילה מהנקה, יש צורך בבחירת תמ”ל – תחליף מזון לתינוק. השוק אמנם לא מלא בסוגי תחליפים אבל ישנם מספיק בשביל שיגרמו להורים הטריים להתלבט. מהם הקריטריונים לבחירת תחליף החלב הטוב ביותר עבור התינוק?

 

קריטריונים לבחירת תחליף מזון לתינוק

  • הקריטריון הראשון לבחירת סוג תחליף החלב לתינוק הוא התמ”ל שנותנים לתינוק בבית החולים. עד לפני כמה שנים, חברות התמ”ל למיניהן היו משלמות לא מעט כסף לבתי החולים השונים על מנת שיציעו לאימהות רק את סוג התמ”ל שלהם מרגע הלידה. בשנים האחרונות חוקק חוק שאוסר על החברות לשווק את המוצר שלהם לפני גיל חצי שנה, כך שכל אם שמחליטה לא להניק צריכה לחתום על טופס בבית החולים ולבחור מבין שני סוגי תמ”ל המוצעים לה. עם זאת, אין ספק שאם בבית החולים התינוק החל לצרוך סוג אחד של תחליף חלב, האם תמשיך לקנות את אותו תמ”ל גם לאחר מכן.
  • כשרות. רוב תחליפי החלב מיוצרים בחוץ לארץ ושייכים לחברות תרופות בינלאומיות, כך שהן כשרות ובאישור משרד הבריאות, אך אינן מיוצרות מחלב ישראלי. לשומרי כשרות שמעוניינים בתמ”ל מהדרין, ישנה רק חברה ישראלית אחת המספקת זאת. יש הטוענים שתמ”ל מהדרין גם גורם לפחות גזים, אך אין לכך כל הוכחה מדעית.
  • רגישות ללקטוז. לתינוקות שרגישים ללקטוז ישנו תמ”ל צמחי ללא מרכיבים חלביים כלל, כמו כן לתינוקות אשר סובלים מריפלוקס או אפילו תגובה אלרגית לתמ”ל החלבי, ישנו תמ”ל רפואי יקר יותר אשר ניתן להשיג במרשם רופא בלבד.
  • זמינות של המוצר. בעת בחירת סוג תמ”ל כדאי ורצוי לוודא שהוא זמין גם במכולת וגם בסופר השכונתי, מעבר להימצאות של כל השלבים (לפי הגילאים: שלב 1 מלידה עד חצי שנה, שלב 2 מגיל חצי שנה עד שנה, ושלב שלוש מגיל שנה ומעלה) על המדפים גם בבית המרקחת הקרוב. בנוסף, חלק מתחליפי החלב מגיעים במארזים שמתאימים למחלק המנות וגם לכמות הרצויה בבקבוק, מה שהופך אותם קלים ונוחים לנסיעות וטיולים מחוץ לבית.
  • מרכיבים. ישנם מספר מרכיבים שחשובים מאוד שיהיו (או שלא יהיו) בתמ”ל, למרות שרוב הסוגים די דומים, חשוב להבדיל בין המרכיבים השונים בתרכובת תחליף החלב:
    • לקטוז. במידה והתינוק רגיש ללקטוז, אפילו באופן זמני או סובל משלשולים, רצוי לתת תמ”ל צמחי ללא לקטוז.
    • חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 אשר מוסיפים אותן לתמ”ל.
    • פרוביוטיקה ופרהביוטיקה. חיידקים ידידותיים שעוזרים להפחית ואף למנוע שלשולים. משרד הבריאות מאפשר להוסיף אותם רק לאחר גיל חצי שנה (כלומר לשלב 2), שכן מערכת העיכול של התינוק לפני גיל חצי שנה עוד לא מפותחת לגמרי והפרוביוטיקה לא יעילה.
    • שמן בטאפול. שומן שמוסיפים על מנת לדמות את המבנה השומני שבחלב אם, זאת כדי לעזור בתהליך של ספיגת הסידן והעיכול של התינוק.
    • שמן דקלים. נכון להיום רק חברת תמ”ל אחת באופן מוכח מוסיפה את שמן הדקלים לתמ”ל שלה. שמן זה מספק את חומצת השומן הפלמיטית שקיימת בחלב-אם באופן טבעי. בכמויות גדולות הוא עלול לגרום ליציאות קשות של התינוק ובמקרה כזה יש צורך להפסיק את צריכת התמ”ל.
  • עיכול. חשוב לוודא שהתינוק מעכל באופן נכון את התמ”ל, מגיב בחיוב בזמן האכילה, לא פולט לעיתים קרובות, לא מקיא או משלשל. כמו כן, גם יציאות קשות מדי אינן תקינות. חלק מחברות התמ”ל הוציאו סוג תמ”ל מיוחד שנקרא “קומפורט” אשר מכיל חלבון חלב-פרה שעבר פירוק חלקי, על מנת שיהיה יותר קל לעכל אותו. אותו תמ”ל מכיל כמות לקטוז נמוכה יחסית לתמ”ל הרגיל ומיועד לתינוקות שסובלים מגזים, שלשולים, כאבי בטן וקשיים בעיכול.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!