השבוע אמא אחת השוותה בין אמהות של היום לעומת אמהות של פעם וכתבה ברשת על הדרך בה אמא שלה עברה את ההריון, את הלידה ואיך גידלו אותה כשהיא היתה קטנה. היא עוד המשיכה וטענה שאימהות היום הן חרדתיות ומפונקות, שאין כל צורך בכל הבדיקות, היועצות והחיזוקים החיוביים שמרעיפים כל הזמן, אפשר פשוט לגדל את הילד והוא יצא בסדר גמור.
מצד אחד היא צודקת, המצב היום הוא שיש קורסי הכנה ללידה יחד עם יועצת ומדריכה על כל נושא בתחום ההורות וזה לא מאפשר לאימהות ולאבות להשתמש באינסטינקטים המולדים שלהם, אך מצד שני יועצים ומנחים קמים כי יש ביקוש. בנוסף יש הרבה התקדמות בשנים האחרונות אשר מראה שיש יתרונות בהריון, לידה וגידול ילדים היום לעומת פעם.
האם אימהות היום באמת יותר חרדתיות?
במהלך ההריון והלידה שלי, מן הסתם אמא שלי על כל דבר סיפרה לי איך הוא היה אצלה, בתקופתה. מן הסתם גם אמא שלה עשתה את זה וספרה לה על ההריון והלידה שלה, וגם אני אעשה את זה עם הבת שלי, וכך הלאה. אומנם דברים משתנים עם השנים, הטכנולוגיה והרפואה שמתקדמות בקצב מסחרר, המודעות שגוברת בכל התחומים, אך עם זאת יש הרגשה שאנחנו, ההורים הצעירים של היום, נעזרים יותר מדי באנשים מבחוץ ולא מקשיבים לעצמינו, אלא רק רוצים וצריכים חיזוקים מהסביבה בכל הזדמנות אשר נקרית בדרכנו.

האמהות של היום לעומת האמהות של פעם
הנה כמה הבדלים שאני מצאתי, לטוב ולרע, מהתקופה שבה אני נולדתי לתקופה שבה אני ילדתי. האמת היא שאפילו הופתעתי לגלות שבחלק מהדברים התחלנו לחזור אחורה, למה שכנראה היה יותר טוב בעבר, ובחלק מהדברים התקדמנו והרבה:
- אמא שלי ילדה בלי אפידורל. לא מתוך בחירה, פשוט אז לא היה קיים אפידורל. היא עברה ארבע לידות בצורה כזו, לבד, בלי אבא שלי בחדר לידה כאשר איתה עוד כמה נשים במצבה. מצד אחד, היא התמודדה עם הכאב ולא נתנו לה זירוזים ומשככי כאבים והיא שרדה את זה. מצד שני, אני ילדתי ילד אחד עם אפידרול וילדה שנייה בלי, ואני יכולה לומר מניסיוני שזה כואב. מאוד. מאוד מאוד. מאוד מאוד מאוד. אז למה לסבול?! אם מישהי רוצה משככי כאבים ויש לה את האפשרות, זו אפשרות מבורכת! היא לא חובה, אבל היא אפשרות. הרי פעם גם עקרו שיניים ללא הרדמה, אבל היום לא נעשה את זה, נכון?! בנוסף, אני הייתי בחדר לבד, עם המלווה שבחרתי, בלי עוד נשים לידי, שזה אחד הדברים הטובים יותר בלידות בנות ימינו.
- פעם היו עושים פחות בדיקות. בין אם בדיקות דם או בדיקות אולטראסאונד, היום הורים משלמים על בדיקות אלפי שקלים כדי לוודא שהתינוק יצא בריא, וזה גם לא מבטיח כלום במאת האחוזים. אז נכון, פעם נולדו יותר ילדים חולים ועם מומים, מה שאפשר למנוע היום. מצד שני, אין צורך להיכנס להיסטריה ולעשות כל בדיקה אפשרית כי גם אם ההריון מושלם, הכל יכול לקרות בלידה ולאחריה. לכן, כדאי להתייעץ עם הרופא ולהבין מהן הבדיקות הכי חשובות שלא כדאי לוותר עליהן ואותן לעשות. בלי להוסיף לחץ מיותר. לעומת זאת, היום אפשר לדעת אם יש בן או בת בבטן ולא ללדת בהפתעה גמורה.
- אמא שלי חיתלה את האחיות הגדולות שלי בחיתולי בד. אבא שלה היה מביא לה חיתולים חד פעמיים מחו”ל ואותם היא היתה שומרת לטיולים או מקרי חירום. היא שנאה לכבס את החיתולים, להרתיח, לנקות ולחתל מחדש. עם השנים החיתולים החד פעמיים נהיו פופולריים מאוד, אבל אין ספק שמדובר בנוחות גדולה אך בנזק נוראי לסביבה. לכן, בשנים האחרונות לא מעט אימהות חוזרות לחתל בחיתולים רב פעמיים, או לגדל ילדים בלי חיתולים. אין ספק שזה טוב יותר לסביבה, אך בנושא זה אני אישית מעדיפה נוחות.
- אמא שלי הניקה בקושי שלושה חודשים. בזמנו, אם לא הצליחו, השתדלו, כי זה מה שהיה. לאחר שלושה חודשים אימי חזרה לעבודה ונתנה לי תחליף חלב. היום אמנם יש לא מעט תחליפי חלב שנועדו להקל על חייהן של האימהות שצריכות ורוצות לחזור לעבוד או שלא מעוניינות להניק, עם זאת ישנה מגמה של להניק כמה שיותר (ובציבור) ומעט הקצנה לעיתים בנושא. פעם הניקו כי זה מה שהיה. פשוט הניקו. וגם היום – צריך פשוט להניק או לתת תחליף חלב, מה שהאם מחליטה, בלי כל לחץ מיותר. יתרון נוסף היום הוא שישנן יועצות הנקה שיכולות לתמוך ולעזור למי שרוצה להניק ולא מצליחה, מה שלא היה קיים פעם.
- מחלות ילדים. כשאנחנו הינו חולים במחלת ילדות, היו קוראים לבני הדודים ולחברים כדי שידבקו וכולם יעברו את המחלה ביחד. הינו נשארים בבית ומקבלים תרופות סבתא, שעבדו על סבתא שלנו ועל אמא שלנו וגם עלינו. היום על כל צינון קטן רצים לרופא, כל רופא מגדיר וירוס, לא משנה מה יש לילד ובמקביל יש חיסונים לכל מחלת ילדות אפשרית. מצד אחד, יש פחות מחלות ילדות. מצד שני, המערכת החיסונית של הילדים שלנו כל כך חלשה שכל צינון קטן הופך אותם לחולים במיוחד, כך כל וירוס קטן מצליח להשתלט עליהם. בתור אמא שלא מחסנת נגד כל דבר, אני יכולה בהחלט להגיד שהילדים שלי עברו את אותן מחלות ילדות כמוני בדיוק, באותה דרך ועם אותן תרופות הסבתא, אשר היו יעילות עבורם בדיוק כשי שהיו יעילות עבורי כאשר הייתי ילדה.
- סדנאות להורים. היום יש לא מעט סדנאות למען חיזוק הילדים, לטובת אווירה חיובית, כל זאת כדי לגדל ילדים מאושרים. לפעמים אפילו יותר מדי – סדנאות הורים, גבולות, הדרכות… ההורים שלי פשוט גידלו אותי בדרך הכי טובה שידעו ואיך שראו לנכון להתנהג על פי החושים הטבעיים הקיימים בכל הורה. נכון, לי יש הרבה יותר כלים, מודעות וידע. אך לעיתים אני מרגישה שחסרה לי ההורות האמיתית, אמא שלי רק היתה מביטה בי והייתי שותקת ומקשיבה לה. הבן שלי עונה לי חזרה. אין ספק שזה תקופתי וזה חלק מה”להיות הורים אחרים”. אז אני משתדלת לחנך ולגדל את הילדים שלי כמו שחינכו אותי, עם גבולות ואסרטיביות, כי אני אמא שלהם ולא חברה שלהם. מצד שני אני לא יכולה להגיד שאין לי חסכים מהילדות…
אני מניחה שיש עוד לא מעט דוגמאות נוספות, אבל הנקודה מובנת. פעם היה פעם והיום זה היום. כל הורות היא אחרת, אז פשוט צריך לבחור מה שטוב לנו.