האכלת חלום לשנת לילה רצופה

האכלת חלום – האם להעיר תינוק ישן כדי להאכיל אותו?

לאחרונה הצטרפת למועדון ההורים הטריים. ניתן לזהות אותך בקלות לפי השקיות מתחת לעיניים שלך. מכל עבר נוחתות עליך עצות כיצד לנהל את סדר היום והלילה של התינוק שזה הרגע הצטרף למשפחה. אחת העצות שבטח שמעתם בנוגע להאכלת ושינה של התינוק היא “האכלת חלום“. מדובר בשיטה מוכרת שכבר קיימת לא מעט זמן, וכל הורה ניסה אותה לפחות פעם אחת. השיטה מתאימה לחלק מהתינוקות ולחלק מההורים, ולחלקם לא. אבל שווה לנסות לפחות פעם אחת.

 

מהי האכלת חלום?

האם להעיר תינוק ישן כדי להאכילו?

האם להעיר תינוק ישן כדי להאכילו?

האכלת חלום זו האכלה יזומה על ידי ההורים בשעה קבועה בכל לילה. זאת כדי ליצור שינה רצופה אצל התינוק. המטרה היא שהתינוק יהיה שבע ולא יתעורר כדי לבקש אוכל. כאשר מחליטים להתחיל עם האכלת חלום, על ההורה להרים את התינוק מתוך שינה – ללא דיבור, ללא החלפת חיתול או הדלקת אור ולהאכיל אותו. כלומר, ממש להאכיל מתוך חלום (חלום של התינוק, לא של ההורה, כן?). מטרתה של האכלת חלום היא שהתינוק יישן כל הלילה ברציפות. אבל מה זה אומר בעצם לישון כל הלילה אצל תינוקות? תינוקות, עד גיל שנה, צריכים לישון במהלך הלילה עשר עד אחד עשר שעות. עם זאת, כאשר מגדירים שינה של לילה שלם אצל תינוקות, הכוונה היא לשינה של, בערך, חמש עד שש שעות ללא התעוררות של התינוק. לאחר גיל שנה התינוק כבר מסוגל לישון כ-10 שעות, מהערב עד הבוקר ברציפות.

 

יתרונות והחסרונות של האכלת חלום

התומכים בגישה טוענים שהאכלת חלום מונעת התעוררות של התינוק ודרישה לאוכל באמצע הלילה. בנוסף התומכים טוענים כי הגישה מלמדת את התינוק לישון רצוף את השעות שהוא צריך לישון בהתאם לגילו, ואם ההורים יאכילו אותו בצורה כזו, גם הוא וגם הם יזכו לשנת לילה רצופה. לעומת זאת, המתנגדים להאכלת חלום טוענים שהאכלה יזומה מפריעה ליכולת ההקשבה העצמית של התינוק ולמנגנון הרעב והשובע הטבעי של גוף התינוק. התינוק לא מתעורר בעצמו כי הוא רעב, אלא אוכל כי מאכילים אותו. זה אמנם יותר נח להורים בחלק מהמקרים, אבל לא מלמד את התינוק להתעורר כשהוא רעב ולקבל אוכל כשהוא צריך.

 

למה צריך לשים לב כאשר מחליטים ליישם את השיטה?

אם החלטתם שאתם רוצים לנסות האכלת חלום, אתם צריכים להיות מודעים שאם מתחילים עם האכלת חלום, בשלושה-ארבעה הלילות הראשונים לא יהיה שינוי בשנת הלילה של התינוק. לכן, יש להתמיד, כמו בכל שיטה. האכלת חלום אינה מתאימה לכל משפחה וזאת משום שישנם הורים שמאד קשה להם להפריע לתינוק בזמן שהוא ישן. בנוסף, ישנם תינוקות שהאכלת חלום לא תשפיע עליהם, והם ימשיכו להתעורר מספר רב של פעמים, מהסיבה הפשוטה שהם לא מתעוררים כי הם זקוקים לאוכל, אלא מסיבות אחרות שמצריכות הסתכלות מעמיקה של איש מקצוע ואולי אף תהליך של יעוץ שינה.

 

האם להעיר תינוק ישן כדי לתת לו לאכול?

שאלת השאלות של כל הורה צעיר היא “האם להעיר תינוק ישן כדי להאכילו?”. בכל פורום אפשרי בנושא תינוקות, תיתקלו בשאלה זו וסביר להניח שגם אתם התלבטתם אם להעיר את התינוק כדי להאכילו. אז מה נכון? להעיר או לא להעיר תינוק שישן? לדיאלוג הפנימי שאתם מנהלים עם עצמכם בטח יש שני צדדים. מצד אחד אתם אומרים לעצמכם “הוא ישן כל כך טוב! ואנחנו עייפים ולא תזיק לנו עוד שעת שינה או לפחות נמנום נוסף עד שהוא יתעורר… ואם הוא יהיה רעב, הוא הרי יתעורר בעצמו, לא?!”. מצד שני מה שעולה בראש זה ש”הוא עדיין תינוק ואולי הוא לא מודע לכך שהוא צריך לקום כדי לאכול…”, ואם עברו כבר יותר משלוש שעות מהפעם האחרונה שאכל, אתם מתחילים לתהות – “הוא לא יתייבש? הוא לא יהיה רעב מדי כשיקום?!”.

האכלת חלום לשנת לילה רצופה

האכלת חלום לשנת לילה רצופה

דבר ראשון שמאוד חשוב לדעת ולזכור: תינוקות, בחודשים הראשונים לחייהם, ישנים רוב שעות היממה. התינוק צריך לישון רוב היום כדי לגדול ולהתפתח כראוי. לכן, ממש אין סיבה לדאגה, ובטח שאין סיבה ללחץ. בדרך כלל, תינוקות יישנו יותר במהלך היום מאשר בלילה, והסיבה לכך היא פשוטה: בחודשים הראשונים לחייהם, התינוקות לא מבדילים בין היום ללילה, והשעון הפנימי שלהם עוד לא מסונכרן עם היום שלנו. מסיבה זו, ביום עלינו לחשוף אותם להרבה אור יום ורעשים, ובלילה לחושך ושקט על מנת שיתחילו להתרגל כבר מגיל צעיר מאוד להבדל בין חלקי היממה. כך עם הזמן הם ידעו להבדיל בין היום ללילה ולהתחיל לישון בהתאם.

על פי ההנחיות בבתי החולים, תינוקות בני יומם, שמשקלם פחות משלושה קילוגרמים צריכים שיעירו אותם באופן יזום בכל שלוש שעות כדי לאכול, במידה ואינם מתעוררים בעצמם. זאת מכיוון שהם מאד חלשים ומעדיפים לישון במקום לקום לאכול. ההתעוררות גוזלת מהתינוק המון כוח ואנרגיה, שאין לו בשפע בשלב זה של התפתחותו. לכן, במידה והרופא או האחות נתנו להורים הנחיה לעשות זאת, יש להעיר את התינוק ולהאכילו כדי שיגדל ויתפתח, ולא לחכות שיתעורר בעצמו. אם משקל התינוק הוא מעל שלושה קילוגרמים, והוא עולה במשקל ומתפתח כמצופה מתינוק בגילו, אין סיבה להעיר אותו כדי להאכילו. שוב, אלא אם כן התקבלה הוראה אחרת מפורשת מאיש צוות רפואי.

לתינוקות יש מנגנון רעב ושובע טבעי בגופם, ואין סיבה לפגוע בו. כאשר התינוק רעב, הוא ככל הנראה יראה סימנים ויקיץ משנתו כאשר ירגיש צורך לאכול. האמינו לי, כאשר הוא רעב, התינוק יבכה בצורה כזו שתעיר גם אתכם, ואתם תדעו בוודאות שהגיע זמן האכלה. עם הזמן גם תשימו לב שאתם נוטים להתעורר בשעות של התינוק, או אפילו כמה רגעים לפניו, בשעות שהוא רגיל לאכול. לא ייקח הרבה זמן עד שתהפכו מיומנים להאכיל אותו עם עיניים חצי עצומות.

אם  בכל זאת ישנו צורך להעיר את תינוקכם, עשו זאת בצורה נעימה וכמה שפחות מבהילה. כדי להעירו בקלות, הפשיטו את חלקו התחתון של הבגד של תינוקכם, וברגע שגופו ישנה טמפרטורה, הוא יתעורר מיד. דברו אליו בשקט, אל תדליקו את כל האורות, אלא אור אחת חלש יחסית והחזיקו אותו בעדינות תוך כדי אכילה. כמו שלאף אחד מאיתנו לא נעים להתעורר ברעש ובפתאומיות באמצע השינה, כך גם התינוק מעדיף להתעורר בעדינות. לכן הקפידו להעיר אותו בצורה רכה ונעימה ככל שאפשר. אם אין סיבה להעיר – לא מעירים תינוק שישן! נצלו את הרגע ושימו גם אתם ראש…

 

נכתב בשיתוף שי גראוב, יועצת שינה לתינוקות ופעוטות – “חלומות של פעוטות”.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!