סטטיסטית, כ-70% מהנשים תסבולנה מבחילות ללא הקאות או עם הקאות בשליש הראשון של ההריון. ההקאות לרוב מגיעות לסיומן בשבוע ה-16 להריון. כ-10% מהנשים תמשכנה לסבול מבחילות והקאות לאורך כל ההריון. לרוב, לא מדובר במצב מסוכן לאם או לעובר, אלא בתופעת לוואי זמנית שחולפת כמו רוב תופעות הלוואי בהריון. אצל רוב הנשים הבחילות יחלפו מעצמן (ויפנו את מקומן לתופעות לוואי אחרות), אך כ-3% מהנשים תסבולנה מבחילות קשות והקאות יתר בתקופת השליש הראשון של ההריון או לאורך כל ההריון. מצב זה נקרא היפראמזיס גרווידרום והוא הגורם השכיח ביותר לאשפוזים במהלך השליש הראשון בהריון.
הקאות יתר בהריון עלולות להופיע בכל שעה במהלך היום והן פוגעות ביכולת לשתות ולאכול. הקאות עלולות לגרום לירידה מסיבית במשקל, להתייבשות וכן לפגוע במאזן המלחים והחומצות בדם. במידה ומדובר בהקאות קלות יחסית, לא תהיה כל השפעה על העובר. אך אם את סובלת מהקאות קשות ותכופות שגורמות לירידה במשקל, הדבר עלול לפגוע בהתפתחות של העובר וזה יבוא לידי ביטוי ביילוד העובר במשקל נמוך.
אמנם ההקאות לא משפיעות יתר על המידה על העובר, אך להריונית הן יכולות לשבש את כל מהלך היום וההריון בכלל. מצב של הקאות יתר יאלץ את האישה ההריונית להגיע לבית החולים לקבלת נוזלים ולאשפוז על מנת לבצע בדיקות. כמו כן, ברגע שההקאות משפיעות על משקלה של ההריונית ומונעות ממנה לאכול, היא עלולה לאבד נוזלים בכמות שתסכן אותה. עקב כך היא יכולה לסבול מחולשה כללית ותשישות תמידית לאורך כל תקופת ההריון, דבר היכול להשפיע גם על מצב רוחה.
סיבות להקאות יתר בהריון

הקאות יתר בהריון
אין סיבה אחת ודאית שגורמת לנשים שונות לסבול יותר או פחות מבחילות והקאות בהריון, אך רוב הרופאים סבורים שמדובר בתגובת הגוף לשלל השינויים ההורמונליים החלים בו בתקופת ההריון וכן לשינויים במערכת העיכול. ההורמונים ה”אשמים” לרוב בגרימת הבחילות וההקאות הם הורמוני בלוטת התריס, הורמון האסטרוגן, הורמון הפרולקטין והורמון השילייה.
נטייה גבוהה יותר להקאות והקאות יתר במהלך ההריון. תהיה לנשים רגישות שסובלות מבחילות ללא קשר להריון כמו בחילות במהלך נסיעות או בעקבות נטילת גלולות, וגם לנשים אשר סובלות ממיגרנות קשות בדרך כלל.
תופעות לוואי וסיבוכים של הקאות יתר:
- הרגשת תשישות.
- ירידה דראסטית במשקל, עד למצב של תת-תזונה של ההריונית.
- מחסור בויטמינים B1,B12, B6 שעלולים לגרום למחלות שונות.
- חוסר איזון בחומצת בסיס (בססת).
- התייבשות.
- חוסר איזון במלחים בגוף.
- עצירות.
- חולשה של השרירים בגוף.
דרכים להקל על הקאות היתר במהלך ההריון
- להימנע ממאכלים אשר הריח והטעם שלהם מעורר בחילה, כאשר אצל כל אישה ובכל הריון זה שונה.
- להקפיד לאכול ארוחות קטנות כל כמה שעות ולא שלוש ארוחות גדולות.
- להקפיד לצרוך מזונות עשירים בחלבון ופחמימות ולהימנע ממזונות עשירים בשומן.
- להימנע ממזונות מתובלים, חומציים ומטוגנים.
- לצרוך מים ולהימנע משתייה מוגזת או שתייה המכילה קפאין. כמו כן, מומלץ לשתות בין הארוחות ולא במהלך הארוחה עצמה.
- לא לשכב מיד לאחר הארוחה.
- מכיוון שהנטייה של הבחילות וההקאות היא להיות חזקות יותר על הבוקר, מומלץ ליטול את הויטמינים ותוספי התזונה הנחוצים לפני השינה.
לתשומת לבך, הקאות יתר עלולות להחמיר במצבים של חשיפה לריחות חזקים, עייפות, רעב קיצוני או מחסור בברזל. לכן יש להימנע ככל הניתן מלהגיע למצבים אלה.