חיסון גיל חודשיים לתינוק

חיסון תינוקות בגיל חודשיים

בסופו של יום, כל התינוקות מקבלים פחות או יותר את אותם חיסונים. לאחרונה, שמתי לב, שדווקא סביב חיסון תינוקות בגיל חודשיים יש לחץ גדול במיוחד. אימהות שואלות זו את זו לקראת מה יש לצפות, מתעניינות בתופעות לוואי יוצאות דופן ואפילו חרדות לקראת החיסון עצמו. אז בואו נעשה קצת סדר.

לא מעט חיסונים הקטנטנים המתוקים שלנו מקבלים בשנה הראשונה לחייהם. חלקם הכרחיים ונגד מחלות קשות שכבר עברו מהעולם, חלקן שנויים במחלוקת, וחלקם עדיין בגדר המלצה, כמו למשל חיסון לשפעת. אני תמיד ממליצה לפני כל חיסון לקרוא היטב, לדעת לקראת מה הולכים, ולבוא מוכנים עם ידע לקראת מה שמכניסים לגופו של התינוק הרך. בנוסף, כדאי להבין ולדעת מה הן תופעות הלוואי הצפויות.

 

חיסון שמקבל תינוק בגיל חודשיים

חיסון גיל חודשיים לתינוק

חיסון גיל חודשיים לתינוק

לחיסון שהתינוק מקבל כאשר מלאו לו חודשיים קוראים חיסון ‘המחומשת’, מכיוון שהוא מורכב מחיסון משולב של חמש מחלות שמוגדרות קשות במיוחד. את החיסון הזה התינוק יקבל שוב בגיל ארבעה חודשים, חצי שנה ובגיל שנה. החיסון עצמו הינו חיסון מומת. כלומר, לא מחדירים לגופו של התינוק וירוס חי, והוא מורכב מחומר שנקרא רעלן מטוהר. זהו חומר שעובר תהליך, בו הוא מאבד את התכונות הרעילות שלו, אותן תכונות שגורמות בעצם להתפרצות המחלות הקשות.

 

נגד אילו מחלות ניתן חיסון המחומשת?

  • מחלת האסכרה / דיפתריה – מחלה הנגרמת מחיידק אשר מתיישב באזור השקדים, ויוצר פצעים המצטברים לקרום שגורם לדלקת, נפיחות, ועלולה לגרום לחנק אצל התינוק. המחלה מלווה בכאבי גרון חזקים במיוחד ובחום גבוה. החיידק הדיפתריה עלול לפגוע בשריר הלב והמח.
  • מחלת הפלצת / טטנוס – החיידק הגורם למחלה זו מפריש תאי רבייה שעמידים בפני חום ויובש. החיידק עובר דרך פצעים פתוחים, חלודה, צואת בעלי חיים ובני אדם. אצל תינוקות הסיבה להדבקות במחלה היא לרוב טיפול לא נקי בחבל הטבור.
  • מחלת השעלת / פרטוטיס – המחלה מתבטאת ההפרשות מוגברות מהעיניים והופעת נזלת מוגברת. שעלת גורמת להתקפי שיעול רבים וארוכים שמפריעים לחולה בה לשאוף אוויר באופן תקין.
  • המופילוס אינפלואנזה – חיידק הגורם לדלקת ריאות חמורה ולדלקת קרום המח. המחלה מתבטאת בחום גבוה, כאבי ראש חדים, הקאות ואיבוד הכרה. כמו כן, החיידק עלול לגרום לפיגור שכלי, חירשות ואף מוות בעקבות פגישה במערכת העצבים.
  • פוליו / שיתוק ילדים – פוליו היא מחלה הפוגעת במערכת העצבים. המחלה מתחילה בכאבי ראש וגרון המלווים בהקאות ושלשולים, ולאחר מכן גורמת לשיתוק שרירים שאינו חולף. השיתוק יכול להיות חלקי או להופיע בבת אחת בכל הגוף, ועלול לפגוע באיברי הנשימה ולהוביל לנכות קשה.

 

תופעות הלוואי שצפויות לתינוק לאחר קבלת החיסון

למרות הלחץ והפחד שקיימים אצלנו ההורים, בעיקר לפני החיסון שניתן בגיל חודשיים, תופעות הלוואי של החיסון הן חולפות, אינן מסוכנות לבריאות התינוק, ומופיעות אצל פחות מ-10% מהתינוקות שמקבלים את החיסון. תופעות הלוואי הן:

  • אדמומיות ונפיחות באזור קבלת החיסון ומסביב לו. בדרך כלל רואים זאת לאחר כיממה.
  • תופעות לוואי כלליות – חום נמוך, חוסר תיאבון, בכי ממושך (בכל זאת, התינוק קיבל חיסון), הקאות ושלשולים, אי שקט וישנוניות. יש צורך לעקוב אחרי תופעות לוואי אלו, על מנת לוודא שהתינוק לא מיובש, ומגיב למשכך הכאבים. אין טעם לתת לו לסבול ואפשר לתת לו משככי כאבים, המתאימים לגילו, לאחר החיסון. כמו כן, יש לשים לב אם מתפתחת אפאטיות אצל התינוק. זו תגובה הדורשת התייחסות מיידית של רופא.
  • תופעות לוואי נדירות ביותר – בלוטות לימפה מוגדלות, תגובה אלרגית במקום החיסון או מסביב לו, אפאטיות מתמשכת.
  • תופעת לוואי מוכרת – כיומיים שלושה לאחר קבלת החיסון עלולים להופיע פרכוסים קלים או עלייה קלה בחום. אלה אינם מסוכנים ונחשבים לתופעות ידועות ונורמליות. יש לוודא שהתינוק מגיב לסביבה, עירני, ואינו מפתח חום או ממשיך לפרכס.

חיסונים הם לא דבר נעים, בלשון המעטה, אבל הם דבר שבשגרה ונועדו לשמור על בריאות הקטנטנים שלנו. לכן, השתדלו להיות רגועים. התינוק מרגיש הכל. אם מתאפשר לכם, השאירו את התינוק אתכם באותו יום בבית, עקבו אחריו, ושימו לב לתגובות שלו לחיסון שרק עתה קיבל.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!