להצליח לישון לילה שלם, בלי שהתינוק יתעורר

ייעוץ שינה – להצליח לישון לילה שלם, בלי שהתינוק יתעורר

לא מזמן נכחתי בהרצאה של יועצת שינה שיועדה לנשים בהריון. כאמא לשניים זה היה לי קצת מוזר לחשוב על לשמוע הרצאה כשאת בהריון על הרגלי שינה של התינוק, הוא הרי עוד לא נולד! אז זהו. שזה בכלל לא מוקדם מדי לקבל כמה טיפים מיועצת שינה מוסמכת המסבירה איך לחנך את התינוק מגיל קטן ולהצליח לישון לילה שלם ברציפות, בלי להתעורר בלילה לבכי התינוק. יש המון דברים שאפשר לעשות כדי להקנות לתינוקות הרגלי שינה נכונים עוד מהחודש הראשון לחייהם.

להצליח לישון לילה שלם, בלי שהתינוק יתעורר

להצליח לישון לילה שלם, בלי שהתינוק יתעורר צילום: אורלי רוזנלבט

בשנה הראשונה התינוקות רוכשים אמון בבני אדם, התינוק לומד לסמוך על אנשים דרך אמא ואבא שלו. אם ההורים נענים לצרכים שלו ומספקים לו את מה שהוא צריך, ומטפלים בו כראוי, הוא לומד לסמוך-קודם על הסביבה הקרובה ואח”כ על הסביבה הרחוקה יותר.  צריך להקשיב לילד בכל גיל, כאשר הם תינוקות  קטנטנים-צריך להקשיב לבכי שלהם, ולהבין אותם דרכו. בחודשים הראשונים יש הבדל בין בכי של רעב לבכי של עייפות. צריך לזכור שדרך התקשרות שלהם זה בכי ולא כדאי לגשת מיד ולהרים, או “לסתום” לו את הפה בהנקה או מוצץ. נסו להקשיב לבכי ולעזור בהתאם.

בחודשיים שלושה הראשונים לחייהם, צריך להתאים את התינוקות אלינו ולסביבה. בבטן התינוקות נרדמו כשהיינו פעילות והתעוררו במנוחה וכעת זה הפוך. היות ורמת המלטונין (המכונה גם הורמון החושך או הורמון השינה) המשמש כסמן פיזיולוגי של המוח ואיברי הגוף עבור שעות החשיכה ביממה, בגופם של התינוקות נמוכה בתחילת חייהם הם זקוקים לעזרתנו להירדם. הם לא סתם מתפנקים. הם באמת זקוקים לנו!

 

לעזור לתינוק לישון לילה שלם ברציפות

בחודשים הראשונים לחייהם אפשר לעזור להם בהרדמה בעזרת נדנוד, טפיחה, לחישה, אם יש צורך הרימו על הידיים, הרגיעו על כדור פיזיו, בכיסא נדנדה, בהליכה אך חשוב לדעת ולזכור- כדאי ומומלץ שההרדמות הסופית תעשה במיטה שלהם על מנת שילמדו בהדרגה להירדם לבד במיטתם ללא גורמי תלות. גורמי תלות הינם כל דבר חיצוני שהתינוק נעזר בו כדי להירדם ואינו יכול לספק לעצמו במהלך ההרדמה או ההתעוררות. למשל: בקבוק,הנקה, ידיים, נוכחות ההורים, מוצץ,שיר או כל דבר אחר…

ישנן שיטות וגישות שונות ומגוונות להקניית הרגלי שינה לתינוק. מניסיוני כאם צעירה לשתי בנות מקסימות וכיועצת שינה מומחית, אני מאמינה במענה תמידי לבכי התינוק והילד ושהלמידה להרדמות עצמית שלהם צריכה להיות הדרגתית ומבוקרת. לכן בחרתי בשיטה שדוגלת בלימוד התינוק והילד להירדם עצמאית, פשוט ללכת לישון לבד בעצמו בשלבים ובצורה הדרגתית, תוך הורדת גורמי תלות ומענה לבכי התינוק. וזה עובד!

 

טיפים שיסייעו לך ולתינוק לישון לילה שלם ברציפות

  • השעות המומלצות להרדים את הקטנטנים ולתחילת הלילה שלהם הינה 18:30 עד 20:00.
  • שימו לב לסימני העייפות של התינוק (בכי מקטר, שפשוף עיניים, עצבנות, גירוד באוזניים..) והשכיבו אותו לישון עד חצי שעה מרגע הופעת הסימן הראשון.
  • תינוקות וילדים זקוקים לשגרת יום רגילה ורוטינה שחוזרת על עצמו. השגרה מקנה לילד ביטחון ורוגע כי הוא יודע למה לצפות. הקפידו על סדר יום ברור ושעות (פחות או יותר) קבועות לפעילויות.
  • חשוב לתינוקות להבין שזמן הערות הסתיים ועכשיו מתחיל זמן השינה. לכן טקס שינה מסודר אשר בנוי בצורה כזו שיש פחות ופחות גירויים הוא הנכון ביותר.
  • אתם יכולים להרגיל את תינוקכם לחפץ מעבר, דבר שיכול להקל עליהם את המעבר מעולם הערות לעולם השינה.
  • לאחר השכבת ילדכם מומלץ לחזור לפעילות רגילה ושוטפת של הבית. אין צורך לשמור על שקט מוחלט או לסגור את הדלת של חדר הילדים. זאת על מנת  שיתרגלו  מההתחלה לרעשים בבית ובכלל כדי שבהמשך זה לא יפריע להם.
  • בכל דרך שתחליטו לעזור ולהרגיל את ילדכם  להירדם – חשוב שתתמידו ותהיו עקביים בו.
  • אם התינוק יישן יותר מידי, ונשללה כל בעיה רפואית חלילה – אפשרו לו.

אז נכון שהקטנצ’יק עוד בועט בבטן ולילות בלי שינה נראים כמו חלום רחוק, ואולי הוא רק נולד וישן כמו מלאך אבל זה בדיוק הזמן להיעזר בטיפים המועילים האלה ולהתחיל ליישם מההתחלה.

כל עצה הכתובה לעיל היא בגדר עצה כללית ואינה מחליפה התייעצות עם רופא וכמו כן אינה תחליף להדרכה פרטנית או יעוץ שינה אישי.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!