נוני שלך נולד. הוא מושלם. נוצר החיבור הראשוני ואז מגיע שלב ההנקה. את עושה הכל כמו שצריך, מתייעצת עם יועצת הנקה, הולכת לפי ההוראות של האחות בבית החולים וכלום… זה פשוט לא הולך. את מתאמצת ומנסה שיטות ועצות מחברות, משקיעה ולא מוותרת, אבל משהו לא מסתדר לך. לפני שאת מוותרת ולפני שאת נכנסת לדיכאון (מותר לבכות ואפילו רצוי לשחרר את המועקה עם בכי), לפני שאת חושבת שזהו שאת כבר לא תצליחי להניק למרות שאת כל כך רוצה, אם ניסית את הכל ובדקת הכל והתינוק עדיין לא מצליח לינוק לא משנה מה, כדאי שתבדקי אם יש לו לשון קשורה.
מהי לשון קשורה / לשון כלואה ?
לשון קשורה (Ankyloglossyia) זהו מצב שבו התינוק נולד כאשר חלקה התחתון של הלשון שלא מחוברת, קשורה באופן לא תקין לרצפה של חלל הפה. במצב נורמלי ותקין הלשון לא מחוברת לרצפת חלל הפה והוא אינו מגביל את התנועה שלה. כאשר הלשון קשורה, התנועה מוגבלת והדבר מקשה על הוצאת הלשון החוצה ובעיקר על היניקה.

אבחון לשון כלואה אצל תינוקות
אותו קרום שקושר את הלשון לרוב נעלם בחודשים הראשונים לחייו של התינוק, אך אם זה לא קורה ואם יש קושי בהנקה או ביכולות אחרות של הילד, יהיה צורך בהתערבות כירורגית על מנת לתקן את המצב. מדובר בתופעה שכיחה למדי אז אין לך מה לדאוג מעבר לרגיל, כי מדובר במצב שניתן לתקן ולטפל בו בקלות יחסית. לרוב, מתופעת לשון כלואה יסבלו יותר תינוקות ממין זכר, ללא כל סיבה מדעית או רפואית מוגדרת. לשון קשורה מופיעה אצל כ-5% מהיילודים.
השלכות של תופעת לשון קשורה על התינוק
- בעיות בהנקה. התינוק חייב להזיז את הלשון שלו על מנת לינוק בצורה נכונה ותקינה. אם התנועה שלו מוגבלת בהזזת הלשון הוא לא יצליח לינוק בצורה נכונה ומלאה. זה לא מחייב שאכן יהיו לתינוק בעיות ביניקה, אבל צריך לקחת בחשבון שזה יכול לקרות.
- הפרעות בדיבור. במידה והקרום לא נעלם בחודשים הראשונים, יתכן בהמשך קושי בהגייה של האותיות ל’, ט’, נ’, ד’. לא תמיד זה הכרחי שלשון קשורה או קצרה תגרום לליקוי בדיבור, אך זו בהחלט אחת הסיבות שיכולות לגרום לכך.
- בעיות בשיניים. מכיוון שהלשון הקשורה מוגבלת בתנועה, היא עלולה להוות קושי בניקוי של שאריות אוכל מהפה, מה שיכול לגרום לדלקות חניכיים ובעיות בשיניים ואף לריח רע מהפה בעקבות הצטברות של אוכל ולכלוך.
- ליקוק. לשון קשורה יכולה להפריע בביצוע פעולה פשוטה של ליקוק, אפילו כאשר מדובר בגלידה או בסוכריה בגלל מרחב התנועה הקצר שלה.
לשון קשורה – דרכי טיפול
כאמור, אם הלשון הכלואה אינה מפריעה לתפקוד היומיומי אין כל צורך להתערב ולטפל, אלא רק לעקוב ולוודא שאכן הקרום נספג. הבעיה מתחילה כאשר התופעה מפריעה לתינוק. הדרך הראשונה לשים לב לכך היא זיהוי הקושי ביניקה. אם תרימו מעט את לשון התינוק תוכלו לראות את החיבור לרצפת חלל הפה ולהבחין בכך שמדובר בלשון קשורה. במקרה כזה, כמובן שיש לגשת לרופא על מנת שיאבחן וימליץ על המשך טיפול.
במקרה וצריך טיפול כירורגי הוא יעשה כאשר התינוק בן כמה ימים או שבועות, ללא הרדמה. בהליך זה הרופא יחתוך את הקרום עם מספריים רפואיות סטריליות. הפעולה לא מלווה בכאב ועלול להופיע מעט מאוד דימום לאחריה. מכיוון שמדובר בתופעה שיכולה לגרום לבעיות החל מקושי בהנקה ועד הנשיקה הראשונה, חשוב מאוד לאבחן אותה ולטפל בה. אם את רוצה להמשיך להניק, רגע לפני שאת מתייאשת בדקי את האפשרות שמדובר בלשון קשורה. אם הכל תקין, התייעצי עם הרופא איך בכל זאת ניתן להמשיך להניק.