נולד לכם תינוק, הכל חדש ולא ברור יותר מידי. אתם מביאים אותו הביתה, מתחילים לטפל בו, בד בבד לטפח שגרת חיים חדשה. תוך כדי שאתם מתחילים להתרגל אל השינוי ואל התינוק החדש, נראה שהכל מתחיל להסתדר עבורכם. אתם חושבים שהבנתם את הרעיון של איך מגדלים תינוק ואיך מסתדרים עם הכל, ופתאום ברגע אחד כל ההתנהגות הרגילה של התינוק, כל מה שהכרת עד כה, משתנה. פתאום הוא אוכל אחרת או לא אוכל, ישן אחרת או לא נרדם ואפילו בוכה ללא סיבה נראית לעין. למצב הזה קוראים קפיצת גדילה.
מהי קפיצת גדילה ומדוע היא מתרחשת?

קפיצת גדילה בגיל שישה שבועות
קפיצת גדילה היא בעצם מצב בו הגוף של התינוק מאותת לו ולנו ההורים, שהילד גדל משמעותית והוא זקוק לכמות מזון גדולה יותר ממה שצרך עד עכשיו, על מנת להתפתח ולגדול. לכן, בשלב הזה התינוקות צורכים יותר מזון, הם הופכים לפחות סבלניים וגם ישנים אחרת או שאינם ישנים כלל. קפיצת הגדילה של התינוק מתרחשת מספר פעמים בשנה הראשונה לחייו של התינוק: בגיל עשרה ימים, בגיל שלושה שבועות, בגיל שישה שבועות, בגיל ארבעה חודשים, בגיל חצי שנה ולעיתים גם בגיל תשעה חודשים.
לא מדובר בשלב התפתחות וודאי ומדויק שניתן לסמן אותו, כלומר לא כל תינוק שיגיע לגיל עשרה ימים פתאום יצמח ויתפתח משמעותית. לעיתים זה יכול להיות בגיל שבוע, לעיתים בגיל שבועיים. אך, אם אתם מזהים שינויים בהתנהגותו של התינוק וברצון שלו לאכול קרוב לזמנים שצוינו לעיל, אז מדובר בקפיצת גדילה.
הורים רבים מתלוננים בעיקר בגיל ארבעה חודשים, בשלב שהתינוק לא ישן, לא אוכל כמו שצריך, בוכה המון ובעיקר פתאום משתנה להם בצורה משמעותית בהתנהגותו. מדובר במצב מאוד מוכר והגיוני, שכן קפיצת הגדילה לא רק מתייחסת לכמות האוכל שהתינוק צורך, אלא גם לקפיצה משמעותית בהתפתחות שלו מכל הבחינות – השכלית, המוטורית והרגשית.
אין זה אומר שכל שינוי בהתנהגות של התינוק מסמלת קפיצת גדילה, אבל אם שוללים כל מצב רפואי אחר וכל סיבה שיכולה לגרום לשינוי בהתנהגות שלו, סביר להניח שבכך מדובר. מכיוון שיש לא מעט קפיצות גדילה במהלך חודשיו הראשונים של התינוק וכל אחת משמעותית להתפתחות שלו, צריך להיות מוכנים לזה ולהבין שזה קורה.
איך מתכוננים לקפיצת גדילה?
האמת שאין יותר מדי מה לעשות חוץ מלדעת שזה אמור לקרות. כשהוא פתאום רעב יותר וצורח אחרי כל בקבוק, למרות שאכל לפי הכמות הנדרשת שהוא רגיל אליה, יש לעצור רגע ולהיזכר שזה השלב שהוא גדל בו. בקפיצה.
קפיצת גדילה לרוב נמשכת בין 24 שעות ל-48 שעות, וכל תינוק מתנהג אחרת במהלך קפיצת הגדילה. יש תינוקות שלא ישנו, יש שלא יפסיקו לדרוש אוכל ויש שהביטוי לקפיצת הגדילה אצלם יגיע רק בלילה. לכן, אין להשוות בין תינוק אחד לאחר ובטח שלא לשבת ולחכות שקפיצת הגדילה תקרה על פי הטבלה של “מתי הוא אמור לגדול ולדרוש יותר אוכל”. כל עוד התינוק אוכל לפי הדרישה, מקבל את כמות המזון המספקת ועולה במשקל בקצב אחיד ומתפתח, אין כלל סיבה לדאגה.
הילד רעב בצורה קיצונית – לא בטוח שמדובר בקפיצת גדילה
איך נוכל להבחין מתי לא מדובר בקפיצת גדילה? אם התינוק מתנהג שונה מעבר ליומיים רצופים, או אם הדרישה מצד התינוק להאכלה או יניקה מרובה היא כבר מההתחלה והתינוק דורש באופן רגיל יותר ממה שהוא “אמור” לקבל לפי גילו ומשקלו. כלומר, כאשר הדרישה לכמות אוכל מרובה יותר אינה פתאומית ואינה מתרחשת בבת אחת, או שההתנהגות “החדשה” של התינוק נמשכת יותר מיומיים רצופים – ככל הנראה לא מדובר בקפיצת גדילה. בשלב כזה מומלץ להתייעץ עם יועצת הנקה, במידה ואת מניקה וגם עם רופא ילדים, כדי לבדוק איך מעלים את כמות המזון לתינוק בצורה שתהיה נכונה וטובה עבורו ותספק אותו.