הפרעות קשב וריכוז. ADHD

מניעת הפרעות קשב וריכוז מגיל ינקות

העולם שלנו הולך ומתפתח בקצב מסחרר, אנו חיים בדור השפע ורוצים להעניק לילדינו מכל טוב. מה שנלווה להתנהלות החברתית הנוכחית הינו הצפה חושית. העולם שלנו מלא בגירויים אינסופיים ולעיתים אנחנו עוברים מדבר לדבר, מבלי לעצור לרגע או לסיים את מה שהתחלנו. כהורים, אנו בעיקר רוצים לתת לילדים שלנו הכל, ודואגים שיתפתחו בצורה התקינה ביותר. אך לעיתים, אנחנו מספקים להם יותר מדי גירויים, ובכך אנו עלולים לתסכל אותם ולגרום להם לחוסר יכולת להתמקד, דבר שבסופו של עניין יתבטא בהפרעות קשב וריכוז.

 

מהי הפרעת קשב וריכוז?

הפרעות קשב וריכוז. ADHD

הפרעות קשב וריכוז. ADHD

הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נירו-התפתחותית שיכולה להתבטא בקושי להתרכז, בפעלתנות יתר ובתגובות אימפולסיביות. לא כל הסימנים צריכים להופיע יחד, מספיק אחד בולט על מנת לזהות את התופעה ולתייגה כהפרעת קשב וריכוז. הפרעה זו מתפתחת בחמש השנים הראשונות לחייו של הילד, ולכן תינוקות בהחלט יכולים “לסבול” ממנה. אך מכיוון שתינוקות גם ככה מתפתחים הרבה ועוברים שינויים רבים, בעיקר בשנה הראשונה לחייהם, קשה יותר לאבחן זאת בגיל קטן. למרות האמור לעיל, ניתן למנוע הפרעות קשב וריכוז כבר כשהם קטנטנים, ובכך להימנע בעתיד מקשיים בלמידה, בעבודה וביחסים בינם לבין אחרים.

 

הצפה חושית כגורם להפרעות קשב וריכוז

ההתפתחות של התינוק הינה סנסומוטורית – חושית ותנועתית. הגוף מייצר תגובה תנועתית לגירוי חושי. כאשר תינוק מוצף בגירויים, הוא אינו מסוגל לסנן אותם ולמקד עצמו, ולכן מגיב בצורה לא יעילה. עקב כך עלולה להתפתח הפרעת קשב וריכוז. אמנם כל תינוק מתפתח בקצב שלו, אך יש טווח נכון של שלבי התפתחות, בו התינוק אמור לפתח את החושים שלו בהתאם לרמת הגירוי שהוא מקבל, לווסת את הרגישות לגירויים, ולהגיב אליהם נכון. אם נציף אותו, כשמוחו עדיין אינו מסוגל להתמודד עם גירויים אלו, הסיכוי להפרעת קשב וריכוז יגדל משמעותית. אחת הסיבות העיקריות לכך נעוצה בשינויים בסביבה ההתפתחותית.

להלן תסמינים המעידים על הפוטנציאל להתפתחות הפרעת קשב וריכוז בגיל הינקות:

  • קושי ברכישת הרגלי שינה סדירים.
  • התפתחות מוטורית מואצת.
  • דילוג על שלבי התפתחות.
  • קושי במיקוד מול גירוי אחד לאורך זמן.
  • מיצוי מהיר של גירויים.
  • תנועתיות יתר.

הפוטנציאל להופעת הפרעת קשב וריכוז הוא לרוב גנטי, אך הופעת הסימפטומים ומימוש ההפרעה, הנם תלויי סביבה התפתחותית. המטען הגנטי היה קיים גם בשנים קודמות, עוד לפני עידן האבחונים ולפני שהמושג ‘הפרעת קשב וריכוז’ הפך שגור בפינו. אך יחד עם זאת, מספרם של הילדים עם הפרעות קשב וריכוז עולה ועולה כל הזמן. ככל הנראה, עקב שינויים שנעשים עם השנים בעולם המתפתח שלנו, ובצורה בה אנחנו מגדלים את ילדינו.

בעידן השפע בו אנו חיים, יחד עם יתרונות הטכנולוגיה וריבוי המוצרים, יש גם חסרונות המתבטאים בהצפה חושית ויותר מדי אינפורמציה. לתת לילד יותר מדי, מכל דבר, גורם ליותר נזק מתועלת. חשוב מאוד להתמקד בסביבה ההתפתחותית של התינוק בשנותיו הראשונות ולהתמקד בדרכי המניעה של הפרעת קשב וריכוז.

 

מניעת הפרעות קשב וריכוז אצל תינוקות

ראשית צריך לסנן גירויים עבור התינוק. ככל שגילו צעיר, עלינו לסנן עבורו יותר. בהמשך, נווסת את כמות הגירויים אליהם נחשף הילד, בכך שנאפשר לו מיקוד במשחק אחד בכל פעם. תינוקות לא משתעממים כל כך מהר ממשחק אחד, ואין צורך לתת להם כמה משחקים ולהחליפם במהירות או בתדירות גבוהה.

בנוסף, יש חשיבות לתהליכי קשב וריכוז אותם ניתן לבצע בקלות. ניתן לשבת ביחד ולהקריא סיפור, או לדבר תוך כדי משחק, ללא מוסיקה ורעשים ברקע. זמן שקט וממוקד בפעילות. דבר נוסף, חשוב במיוחד בתהליכים כאלה, הוא להיות כל הזמן במגע, מגע עמוק, מגע שחודר מבעד לשרירים ולא רק עובר על פני העור. עיסוי תינוקות למשל יהיה מצוין, מגע איטי ונעים שמורגש היטב על כל גופו של הפעוט. באמצעות עיסוי, הוא ירפה וישחרר ויאפשר לעצמו להיות נינוח ולהתמקד בפעילות ולהימנע מגירויים מיותרים.

 

נכתב על ידי לילך עזרא, מאבחנת התפתחותית.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!