חופשת לידה היא לא חופשה באיים הקריביים למשך שלושה חודשים ומשכב לידה הוא בטח לא התפנקות במיטה למשך שישה שבועות. משכב לידה זו התקופה של ששת השבועות לאחר הלידה, בה הגוף חוזר למצב שהקודם, טרום ההריון. באותם ששת השבועות האישה תחוש שינויים פיזיים ורגשיים יחד עם תופעות לוואי שמזכירות את ההריון – אבל אין מה להילחץ, אלו תחושות נורמליות והגיוניות שכל אישה עוברת והן חולפות.
שינויים גופניים וריגשיים בזמן משכב לידה
התכווצויות הרחם:
לאחר שילדת הרחם מתכווץ חזרה לגודל המקורי שלו, כלומר לעשירית מהגודל שהיה בו בסוף ההריון. אם לפני הלידה הוא שקל 1000 גרם, הרי שעכשיו הוא צריך להתכווץ חזרה למשקל של 100 גרם. התהליך הזה מלווה בהתכווצויות, שלעיתים כואבות מאוד, מכיון שמדובר בירידה משמעותית בגודל. לפעמים ההרגשה היא של צירים או מחזור קשה. במידה ואינך מניקה, אין מניעה ליטול משככי כאבים על מנת להקל עלייך את הכאבים או להיעזר בבקבוק חם כמו במהלך המחזור החודשי. הכאבים חזקים במיוחד בימים הראשונים והולכים ופוחתים עד שהם נעלמים לגמרי, כשבוע עד 10 ימים לאחר הלידה.
דימום לאחר הלידה:

תקופת משכב לידה
לאחר ההריון ובמקביל לחזרתו של הרחם לגודל המקורי שלו, הוא מנקה את עצמו מכל שאריות ההריון, אותם הוא מפריש החוצה בצורה של דימום וסתי מוגבר מהנרתיק. להפרשה זו קוראים “לוכיה” ובימים הראשונים היא דמית ואפילו מכילה קרישי דם. לאחר מכן, הכמות יורדת והצבע דוהה, כאשר לאחר כמעט שבועיים ההפרשות תהיינה שקופות ומועטות.
בתקופה של הדימום, יש ללבוש תחתוני רשת מיוחדים ופדים גדולים וסופגים ולדאוג לנקות היטב את המקום ולהחליף תחבושות בתדירות גבוהה. במידה והדימום לא מפסיק לאחר שבועיים, או אם יש להפרשה ריח רע, יש לגשת להיבדק במיידי אצל הרופא על מנת לוודא שלא התפתח זיהום או שמא נוצרה דלקת ברחם או בדרכי השתן.
במידה ואינך מניקה, את צפויה לקבל מחזור כשישה עד שמונה שבועות לאחר הלידה, במידה ואת מניקה, לעיתים לא תקבלי מחזור חודשים ואפילו יותר משנה שלמה, אך אין זה אומר שאת מוגנת בפני הריון.
הצורך להטיל שתן:
אם חשבת שלאחר שתלדי לא יהיה עובר שילחץ על השלפוחית ולא תרוצי כל רגע לשירותים, צפויה לך הפתעה. כמו שהרחם מפריש החוצה את שאריות ההריון, כך הגוף עושה גם עם שאריות הנוזלים שצבר בתקופה זו. לכן, תמשיכי לרוץ לשירותים לפחות לעוד כמה ימים לאחר הלידה. גם אם כואב וקשה לתת שתן לאחר הלידה, לא מומלץ לחכות עם הטלת השתן לאחריה, שכן אם לא תצליחי להתרוקן לבד יהיה צורך בקטטר. כמו כן, הסיכוי לדלקת בדרכי השתן עולה.
שינויים במצב הרוח ודיכאון לאחר לידה:
מרבית הנשים חוות שינויים קיצוניים במצב הרוח לאחר הלידה, זה תקין ונורמלי ואף יכול להגיע למצב של דיכאון קל. יש לעקוב ולוודא שאכן האישה מטפלת בעצמה ובתינוק ובמידת הצורך להיעזר באנשי מקצוע. זה בסדר גמור להרגיש שמחה ועצב מעורבים עם פחד והתרגשות בו זמנית, יש רק לשים לב שמווסתים את התחושות בצורה נכונה ולא נכנסים לחרדה או דיכאון. יש לוודא שמצבי הרוח לא מפריעים לאם לתפקד לאחר הלידה, ואינם מונעים ממנה לדאוג לעצמה ולתינוק.
בדיקת רופא לאחר משכב לידה:
לאחר 6 שבועות יש להגיע לרופא הנשים לצורך בדיקה. בבדיקה זו הרופא יוודא שהרחם חזר למקומו ולגודלו טרום ההריון, יבדוק שלא התפתח זיהום או דלקת, ושאין הפרשות חריגות מהנרתיק. במידה ואת לא מרגישה טוב לאחר הלידה, הדימום חזק, יש לך חום גבוה או הפרשות – יש להגיע בהקדם לרופא ולא לחכות לבדיקה שתגיע. שימו לב – לפני בדיקת הרופא אין לקיים יחסי מין ואין לבצע פעילות ספורטיבית, לאחריה יש להקפיד לשתות, להתעמל לפי הנחיות הרופא ולאכול בצורה מאוזנת, על מנת לחזור למשקל שלפני ההריון ולעזור לגוף להתרגל למצב החדש שלו.