לפני כמה ימים נתקלתי בכתבה על השימוש ב”סוכר נבט” וכמה שהוא מקל על גזים אצל תינוקות ולכן מאוד עניין אותי לקרוא כי בכל זאת מדובר בסוכר. הרי ידוע שסוכר הוא ממתיק, ובעצם “סוכרים” הינו שם כללי לקבוצה של פחמימות מתוקות בעלות מבנה גבישי. בעזרת הסוכר ממתיקים מאכלים ומשקאות וידוע שמבחינה בריאותית צריכת יתר שלו יכולה לגרום ללא מעט בעיות בריאותיות כמו סכרת או לגרום להשמנת יתר. לכן ככל שזה נוגע לתינוקות ופעוטות, ההמלצה היא להתרחק מדברי מתיקה כמה שיותר ואפילו את הטעימות הראשונות של התינוק להתחיל עם ירקות ולא פירות שלא יתרגל לטעם המתוק של הפרי ויסרב לאכול את הירקות.
מהו סוכר נבט?
סוכר נבט הוא סוכר בצורת גביש (נראה כמו קריסטל), ששומר על הויטמינים של קנה הסוכר בתוכו. לכן ברוב בתי הטבע, נבט סוכר מוצג כממתיק בריא בעל מינימום קלוריות. מסתבר שבעדות שונות ביהדות מיוצאי אפריקה, בעיקר ביהדות פרס, מקובל לתת סוכר נבט לתינוקות אשר סובלים מגזים ומכאבי בטן. אם לא די בכך סוכר נבט מוזכר אפילו בספרו של הרמב”ם כבעל יכולת לסייע ולהקל במספר מקרים בריאותיים כגון: שיעול, צרידות, אי נוחות בבטן, גם לתינוקות וילדים וגם למבוגרים.
סגולות סוכר נבט להרגעה והקלה על תינוקות

סוכר נבט לטיפול בגזים
כאשר התינוק סובל מגזים, מה שמומלץ לעשות זה לקחת קובייה אחת קטנה של סוכר נבט ולהמיס אותה בתוך רבע כוס של מים רותחים. לאחר מכן, יש לצנן לגמרי את המים, לשים אותם בתוך הבקבוק ולתת לתינוק ללגום מהן כרגיל. לפי ההמלצות של אימהות רבות, זה מעביר את הכאבים במהירות ומרגיע את התינוק לאורך זמן. לדברי האמהות, הן נוהגות לתת לתינוק לשתות סוכר נבט מומס בעיקר לפני הלילה, על מנת שיעברו לילות שקטים ורגועים יותר על התינוק ועליהן. כמובן שלא מדובר על לתת לתינוק לשתות את כל רבע הכוס של המים הממותקים, אלא מספיקות מספר לגימות כל פעם כדי להגיע למצב של רגיעה אצל התינוק, בהתאם לצורך.
אצל מבוגרים, על מנת להקל על שיעול, מומלץ לערבב כמות נדיבה של גבישי סוכר נבט בתוך כוס התה ולשתות. מדובר בממתיק בעל ערך קלורי נמוך יחסית. על מנת להקל על צרידות, יש לקחת קובייה ולמצוץ אותה כמו סוכריה כדי להקל על הגרון. כמו כן, ניתן לשתות אותה בתה או למצוץ אותה כסוכריה גם כאשר ישנם גזים אצל מבוגרים או שהבטן לא רגועה ואתם מרגישים אי נוחות אחרי ארוחה כבדה או מאכל שלא התיישב טוב בבטן.
ההבדל בין סוכר נבט לסוכר רגיל
נכון שמדובר בגביש סוכר ששומר על יותר ויטמינים וערכים תזונתיים, ואמנם יש לו ערך קלורי נמוך יותר משל הסוכר הרגיל שאנחנו מכירים, אבל בסופו של דבר מדובר בסוכר. כידוע לך, סוכר לא טוב לתינוקות, בטח ובטח לא בשלב הצמחת השיניים וכאשר אינם אוכלים מוצק או שותים מים ביום יום. לכן עדיף להימנע מזה.
כמובן שישנן תרופות סבתא שעוברות מדור לדור ועזרו ללא מעט תינוקות, ואם האמא בוחרת לנסות היא תרופות סבתא אלו, היא יכולה. אך ההמלצה של הרופאים והרוקחים כיום היא להתמודד עם גזים אצל תינוקות באמצעות תנוחות החזקה מסוימות ובדרכים אחרות. הדעה הרווחת של הרופאים היא להימנע ממוצרי מדף או תכשירים נגד גזים אשר יכולים להכיל סוכר בכמות גבוהה מדי עבור התינוק.