אחד הגורמים לדימומים במהלך ההריון הוא הימצאותם של פוליפים בצוואר הרחם. פוליפים הינם גידולים שנוצרים בצוואר הרחם. למרות שגודלם משתנה ויכול להופיע יותר מאחד, לרוב הם אינם מפריעים כלל להריון ואינם מסוכנים לאם ולעובר. אך מכיוון שמדובר בסוג של גידול, הם מחייבים בדיקה ומעקב. פוליפים בצוואר הרחם אינם תופעה שמופיעה אצל כל הנשים במהלך ההריון. מאידך, נשים יכולות לסבול מפוליפים בצוואר הרחם ללא קשר להריון.
מכיוון שבהריון רמת הורמון האסטרוגן גבוהות במיוחד, יש הטוענים שהדבר מגדיל את הסיכוי להיווצרותם של פוליפים בצוואר הרחם, בעיקר אצל נשים שכבר חוו פוליפים בעבר או דלקות ובעיות שונות בצוואר הרחם, ללא קשר ועם קשר להריון עצמו. אין סיבה אחת וברורה ומדויקת להיווצרות פוליפים בצוואר הרחם, אך ברוב המקרים היווצרותם מקושרת לרמות הגבוהות של הורמון האסטרוגן בגוף במהלך ההריון. כמו כן, אם האישה סובלת או סבלה מדלקת קבועה בצוואר הרחם, הגודש במקום עלול לגרום להיווצרות פוליפים במהלך ההריון.
סימנים להימצאות פוליפים בצוואר הרחם
הימצאות הפוליפים גורמת לגירוי דלקתי באזור צוואר הרחם, כאשר הסימנים הנפוצים והשכיחים ביותר להמצאות פוליפים הם:
- דימום לאחר קיום יחסי מין.
- דימום קל במהלך ההריון.
- הפרשות נרתיקיות ריריות בצבע לבן או צהוב.
כאשר בנוסף לדימום ישנם קשיי נשימה, התעלפויות, או שהדימום חמור מאוד, יש לגשת להיבדק במיידי, שכן יכול להיות שמדובר בהתחלה של גידול סרטני או דלקת שיש לטפל בה באופן מיידי.
גורמים לפוליפים בצוואר הרחם

פוליפים בצוואר הרחם
כאמור, אין גורם אחיד או בדוק להיווצרותם של אותם פוליפים והם עלולים להופיע אצל כל אישה, גם ללא קשר להריון. במצב כזה אותה אישה תחווה דימום כבד במהלך המחזור החודשי, וגם דימומים לאחר קיום יחסי מין. הגורמים העיקריים הידועים להופעת פוליפים בצוואר הרחם הינם:
- כמות גדולה של הורמון האסטרוגן בגוף האישה.
- דלקת בצוואר הרחם עכשיו או בעבר.
- גודש בכלי הדם בצוואר הרחם.
סיבוכים להימצאות פוליפים בצוואר הרחם
ברוב ההריונות כאשר התגלו פוליפים בצוואר הרחם יש צורך במעקב בלבד, שכן חוץ מדימום קל וחוסר נוחות, הפוליפים ברוב המקרים לא מהווים סכנה, לא לאישה ההריונית ולא לעובר. לאחר ההריון יש להסיר את הפוליפ מכיוון שהוא יכול לגרום לדימום חמור ואובדן דם בכמויות גדולות, ואף להתפתח לגידול סרטני.
טיפול בפוליפים בצוואר הרחם
האישה תעבור בדיקת קולוסקופיה של צוואר הרחם ולאחר מכן יוסר הפוליפ או הפוליפים, על ידי ניתוח שמבוצע בשיטת היסטרוסקופיה. למרות שרוב הפוליפים הם גידולים שפירים, על מנת לשלול לחלוטין מצב של סרטן בצוואר הרחם, תילקח ביופסיה כדי לבדוק אם מדובר בגידול סרטני היות ומספר מקרים של סרטן צוואר הרחם התחילו מפוליפים.
הופעת פוליפים בצוואר הרחם לא חייבת להיות מצב כרוני וקבוע. לכן אצל נשים שסבלו מהם לפני ההריון או רק בהריון אחד, אין זה אומר שהן יסבלו מהם בשנית לאחר ההריון או בהריונות הבאים. מה שבטוח הוא שהמצב מחייב מעקב רפואי ומומלץ להסיר את כל הפוליפים, גם אם אינם מפריעים, על מנת למנוע התפתחות דלקתית או סרטן צוואר הרחם, וכן למנוע דימומים עתידיים מהנרתיק.