כאשר אישה בהריון, הגוף שלה משתנה, המאזנים של הגוף משתנים וגם המינרלים הנמצאים בגוף, התזונה כולה משתנה. לרוב, מדובר בחוסר ברזל בהריון אשר גורם לאנמיה קלה עד חמורה. גם נשים שהיו בריאות ב-100% לפני ההריון, עם בדיקות דם תקינות לחלוטין, עלולות במהלך ההריון לחוות מחסור בוויטמינים או בתוספים חשובים, ולקבל תוצאות של בדיקות דם המעידות על כך. על כן חשוב ביותר לצרוך תוספי ויטמינים ובהם כמובן גם ברזל במהלך ההריון. רק בכדי לסבר את האוזן, על אישה בהריון לצרוך כמות של ברזל העומדת על כ-30 מיליגרם ביום.
תפקיד הברזל בגוף הוא לבנות בצורה נכונה את תאי הדם האדומים והוא נמצא בהמוגלובין אשר נושא את החמצן לשרירים. כאשר אישה נמצאת בהריון, הנפח של הדם שלה עולה וזאת על מנת שיהיה אפשרי לספק לעובר את כל הצרכים שלו. עקב העלייה בנפח הדם והעובדה שרוב הברזל שעובר בדם עובר אל העובר, הדבר גורם לירידה בכמות ההמוגלובין בדמה של האישה וגם בכמות הברזל ברקמותיה. את הירידה בכמות הברזל חווה כמעט כל אישה הריונית, אך ישנן נשים החוות אותה בצורה קשה יותר ומגיעות למצב של חוסר ברזל קיצוני המחייב עירוי דם. לרוב, יהיה מדובר על נשים שסבלו ממצבים של אנמיה טרם כניסתן להריון או שיש להן קושי כלשהו בספיגת ברזל בגוף. יש לעקוב אחר רמת הברזל וההמוגלובין בגוף לפני הכניסה להריון, במהלך ההריון ולאחר הלידה.
כיצד תזהי חוסר ברזל בגופך?

נטילת תוסף ברזל בהריון
הסימנים שיעידו על כך שחסר ברזל הם: עייפות ותשישות מעבר לרגיל, חוסר בתיאבון, קוצר נשימה, כאבי ראש חזקים ותכופים, חיוורון והרגשת קור תמידית גם כשחם ומערכת חיסון חלשה במיוחד. הברזל לא נספג במלואו בגוף, רק בין 4% ל-30% ממנו נספג בגוף בלבד, כך שיש ליטול ברזל בהתאם להוראות, כלומר, ליטול אותו על קיבה ריקה או כאשר אוכלים מאכלים עשירים בויטמין C. אין ליטול ברזל יחד עם מוצרי חלב המעכבים את הספיגה שלו.
חשוב ליטול ברזל לא רק כתוסף אלא גם כמאכל, בעיקר ממקור שהינו מקור בשרי ולא מקור צמחי, מכיוון שכך הוא ייספג בגוף בצורה טובה יותר. חשוב להתמיד ולהקפיד על תזונה מאוזנת, עשירה בברזל, ולא להסתמך רק על התוספים. יש לשלב קטניות וירקות ובמקביל לתוסף ברזל, יש גם ליטול ויטמין 12 ותוספת של חומצה פולית (לפני ההריון, במהלך ההריון ולאחר הלידה, אלא אם כן רופא הנשים ציין אחרת).
בנוסף על כך, צריכת קפאין בהריון וצריכה של תרופות מסוימות עלולות להקטין את כושר הספיגה של הברזל, לכן יש להיוועץ עם הרופא לפני נטילת הברזל ולעדכן אותו בתרופות ותוספי מזון נוספים שנוטלים במקביל. נטילת ברזל לעיתים יכולה לגרום לכאבי בטן, עצירויות וקושי ביציאות (מה שנתקלים בו לאחר מכן גם אצל תינוקות אשר צבע ורקמת הצואה משתנה כאשר מתחילים לתת להם תוספת ברזל בגיל ארבעה חודשים). עם זאת, חשוב מאוד להתמיד ולקחת תוסף ברזל באופן קבוע ולא להפסיק, במיוחד אם האישה סובלת מאנמיה או מרמת המוגלובין נמוכה או במידה ואינה מתמידה על תזונה בריאה ועשירה בברזל.
ישנם מספר סוגים של תוספי ברזל בשוק וניתן לנסות מספר סוגים עד שמוצאים את סוג התוסף שמפריע הכי פחות ושניתן ליטול אותו ביתר נוחות מאשר התוספים האחרים. במידה ואינך מוצאת תוסף שקל לך ליטול, יש להתייעץ עם הרופא על מנת לוודא שלא תסבלי מאנמיה במהלך ההריון. אנמיה עלולה להשפיע גם עלייך וגם על התפתחות העובר שלך בזמן ההריון ולאחר הלידה.
במהלך הלידה האישה מאבדת לא מעט דם ולכן חשוב לבצע בדיקות דם, לוודא ולבדוק את רמת הברזל וההמוגלובין בדם, כדי להיות בטוחים שאין צורך בעירוי דם לאחר הלידה. ברוב המקרים הרופא ימליץ להמשיך ליטול תוספי ברזל מספר חודשים לאחר הלידה, עד לביצוע בדיקות דם חוזרות על מנת לוודא שאכן רמת הברזל וההמוגלובין בדם תקינות.