צוואר הרחם הינו החלק הצר ביותר והתחתון ביותר של הרחם, המחבר בין הרחם לבין הנרתיק של האישה, כאשר חלקו התחתון בולט לתוך הנרתיק ואורכו כ-3 סנטימטרים ורוחבו כ-2.5 סנטימטרים. אצל אישה שטרם ילדה, יהיה פתח צוואר הרחם בעל צורה עגולה וקטנה, בעוד שאצל אישה שכבר ילדה יהיה פתח צוואר הרחם רחב יותר ודומה בצורתו לחריץ. צוואר הרחם מחובר לרחם על ידי תעלה שנקראת תעלת צוואר הרחם ורוחבה עומד על 8 סנטימטרים בחלק הרחב ביותר שלה.
תפקיד צוואר הרחם הוא לשמור על הרחם סגור ולהגן על העובר הנמצא בתוכו לאורך כל ההריון. כמו כן, כאשר האישה אינה בהריון, צוואר הרחם שומר על הגוף מפני זיהומים ודלקות, אך בו בזמן מאפשר זרימה של הדימום של המחזור החודשי. כאשר ההריון הוא תקין צוואר הרחם נשאר ארוך וסגור עד הלידה עצמה שאז מתחיל תהליך התקצרות והתרככות של הצוואר והוא מתחיל להיפתח עד לפתיחה של 10 ס”מ בלידה עצמה בה יעבור התינוק מהרחם דרך תעלת צוואר הרחם (תעלת הלידה) והחוצה דרך הנרתיק.

צוואר הרחם
התקצרות ופתיחת צוואר הרחם גורמת להתכווצויות אשר גורמות לצירים שאנו מכירים, ואלה מובילים ללידה. לכן, חשוב מאוד לוודא שצוואר הרחם סגור וארוך לאורך כל ההריון, מכיוון שאם הוא יתקצר משמעותית או יפתח לפני מועד הלידה, הדבר עלול להביא ללידה מוקדמת וחלילה אף להפלת העובר. אצל נשים אשר זו הלידה הראשונה שלהן צוואר הרחם ישאר קצר וסגור עד ללידה עצמה, בעוד שאצל נשים שכבר ילדו בעבר, וזו אינו ההריון הראשון עבורן, ההתקצרות והפתיחה יהיו מהירים יותר ועלולים להתחיל כבר בחודש שביעי, אך לא במצב שמסכן את המשך ההריון או את העובר.
כאשר לאישה יש צוואר רחם רחב יש לבצע מעקב ואף טיפול מניעתי על מנת לשמר את ההריון ולהימנע מהפלה או לידה מוקדמת. ניתן לעשות זאת על ידי תפירת צוואר הרחם עד לפני הלידה. טרם תפירת צוואר הרחם יבדוק הרופא ויוודא שאכן מדובר בצוואר רחם רחב, אשר עלול לסכן את ההריון. במידה והאישה עוד לא בהריון, אבל שייכת לקבוצת סיכון, הרופא המטפל יבצע צילום הרחם על מנת לראות בבירור את צורת הרחם ואת רוחבו. לאחר מכן תתבצע בדיקה שנקראת בדיקת הגרים, שבה מחדירים צינורות דקים בקטרים שונים לצוואר הרחם דרך הנרתיק, על מנת לקבוע את רוחב צוואר הרחם.
הסיבות לצוואר רחם רחב:
- מומים מולדים בצוואר הרחם או ברחם עצמו.
- הריון מרובה עוברים הגורם ללחץ רב על צוואר הרחם ועלול לגרום לפתיחה.
- הפסקות הריון יזומות או גרידות.
- ניתוחים שעברה האישה בצוואר הרחם בעבר.
- אישה שעברה הפלות חוזרות או לידה מוקדמת בעבר.
כאשר האישה בהריון אין לבצע צילום רחם או בדיקת הגרים, ולכן הרופא יבדוק את רוחב צוואר הרחם בבדיקה ידנית או בדיקה בעזרת מכשיר אולטרא סאונד, וכך יקבל נתונים על ארכו ורוחבו של צוואר הרחם. אישה שצוואר הרחם שלה רחב והינה בהריון תצטרך להיות במעקב ולעבור בדיקות חוזרות על מנת לוודא שאין התקדמות בפתיחה או התקצרות של צוואר הרחם.
תפירת צוואר הרחם – כיצד מתבצעת התפירה?
את צוואר הרחם מומלץ לתפור בשלב מוקדם יחסית של ההריון בין שבוע 11 לשבוע 13, בו הצוואר טרם הספיק להיפתח או להתקצר, אך האישה כבר עברה את השלב של ההריון בו הסיכוי להפלות טבעיות הוא גדול ושכיח. תפירת הצוואר נעשית על ידי ביצוע תפר בעזרת חוט מחומר סינתטי אותו מעביר הרופא דרך דופן הצוואר בארבעה מקומות. לאחר מכן הוא יהדק את החוט ויקשור את התפרים. תפירת צוואר רחם רחב נעשית באשפוז יום, תחת הרדמה כללית. התפר יוסר בחודש תשיעי ללא הרדמה.
לאחר תפירת צוואר הרחם האישה יכולה להמשיך לתפקד כרגיל ואין כל חשש לפגיעה בהריון, אך עליה להיות במעקב. במידה ותפירת צוואר הרחם נעשתה לאחר שבוע 18, תאלץ האישה להישאר בשמירת הריון בשכיבה בבית או בבית החולים, בהתאם למצבה וזאת מכיוון שבתקופה זו כבר אין מספיק רקמה צווארית בצוואר הרחם שתגן על העובר ותמנע לידה מוקדמת. גם כאשר צוואר הרחם רחב מדי ולא ניתן לבצע בו תפר, תאלץ האישה לשכב עד סוף ההריון. אם אישה עברה תפירת צוואר רחם בהריון אחד זה לא מחייב שהיא תעבור תפירה גם בהריונות שלאחר מכן. כל מקרה נבדק לגופו ואין להסיק מן האחד על האחר.