דברים שלא כדאי לומר להורים עייפים

10 דברים שלא כדאי לך לומר להורים עייפים

עבור רוב ההורים, החודשים הראשונים אחרי לידת התינוק מלאים בלילות חסרי שינה וימים של תפקוד על תקן זומבי. חברים ומשפחה, אמנם רוצים לעזור, ובאים בהמון כוונות טובות. אך, כשנקודת הפתיחה היא הורה שלא יודע מה זה לישון שנת לילה רצופה כבר כמה לילות, מילה אחת לא במקום עלולה לעשות נזק או להביא לפיצוץ, גם אם הכוונות טובות.

 

כל מה שלא כדאי לומר להורים עייפים

דברים שלא כדאי לומר להורים עייפים

דברים שלא כדאי לומר להורים עייפים

להלן 10 דברים שלא כדאי לך לומר להורים עייפים:

 

  1. “אתם יכולים לומר שלום לשעות השינה שלכם כבר עכשיו”, או “תגידו ביי ביי לשעות השינה…”. יש הורים שפשוט מתים על לשתף בסיפורי הזוועה שלהם עם הילדים, וכמה הם לא הצליחו לישון, וינדבו מידע רב על כמה שהילד שלהם צרח וצרח, והם מודיעים לכם חגיגית שאצלכם זה הולך להיות אותו הדבר בדיוק. כי אין מצב שהם סבלו, ואתם תישנו. הורים חדשים צריכים עידוד. משפטים כמו “זה קשה עכשיו אבל זה משתפר” או “בסוף הוא ישן לילה שלם וגם אתם תחזרו לשעות השינה הרגילות שלכם”.
  2. “אתם לא מרדימים אותו כמו שצריך ובגלל זה הוא לא ישן”. רובנו אינטליגנטיים מספיק לא לומר להורה חדש (ועייף) במילים בוטות שהוא עושה את זה לא נכון, אבל ביקורת תמידית ו’תן לי להרדים אותו’ או ‘תני לי להראות לך איך לעשות את זה נכון’, משפיע פחות או יותר אותו הדבר. הימנעו מלתת עצות, אלא אם כן ההורים ביקשו אותם, וגם אז הדגישו שזו הדרך והשיטה שלכם ומה שעבד עבורכם.
  3. “התינוק שלנו ישן כל הלילה רצוף מהיום שחזרנו איתו מבית החולים!”. יש הורים שאומרים את זה, וזה לגמרי לא נכון לעשות זאת, וגם כי הסיכוי שזה באמת קרה, נדיר. נכון, זה קורה שיש תינוקות שישנים יותר טוב, ובאמת לא מתעוררים כל הלילה. זכיתם. זה לא יעזור בכלום להורים אחרים. כל תינוק הוא שונה מאחר, וחוץ מלקנא בכם ולהתבאס עוד יותר, זה לא יועיל להם בדבר.
  4. “תהנו מזה עכשיו – זה השלב הכי יפה וכייפי!”. יש הורים שמתחברים ישר לתינוק החדש, ולא משנה כמה הם עייפים, הם נהנים מכל רגע של עירות עם הנוני הקטן שלהם. אך, לא כל ההורים. כמו שיש אימהות ואבות שללא שינה, לא מצליחים להפיק את המירב ובטח שלא להנות. אז לתסכל אותם עוד יותר בכך שלא רק שהם עייפים, הם גם לא ממצים את הזמן… זה מיותר ומעצבן.
  5. “הפסיקו לדאוג כל כך”. המעבר להורות, בייחוד בפעם הראשונה, הוא מעבר חד ושינוי משמעותי וגדול מאוד בחייהם של זוג צעיר. כל דבר הכי פשוט והכי קטן, נראה להם גדול, מיוחד או בלתי פתיר. קיים סיכוי סביר שאם הם יסתכלו על זה אחרי שנים אחורה הם יצחקו על התקופה הזו, אבל כרגע הם בתוך זה. תנו להם להיות בתוך זה ואל תשפטו.
  6. “אויש כמה שאתם נראים עייפים”. זה אחד המשפטים הכי נוראיים להגיד להורה עייף, בעיקר לאמא עייפה שגם ככה מרגישה פחות יפה, פחות זוהרת ועוד לא חזרה לעצמה אחרי הלידה. היא יודעת שהיא עייפה. אין צורך להזכיר לה את זה. בטוח שאתם לא תיראו במיטבכם אחרי כמה לילות ללא שינה רצופה.
  7. “תנו לו לבכות, בסוף הוא יירדם”. יש כל מיני שיטות להרדמת התינוק, תנו להורים להחליט איך להרדים את התינוק שלהם. תינוק בוכה, בעיקר תינוק קטן ובעיקר תינוק ראשון, מלחיץ את ההורים. הוא צריך מגע, חיבוק ואהבה. והם צריכים ללמוד אותו ולהכיר את דפוסי ההתנהגות שלו. תנו להם.
  8. “תנו לו לאכול והוא יירדם”. העצה הזו לא נכונה ומוטעית מייסודה. מחקרים מראים שמסוכן להרדים תינוק עם אוכל, מעבר לסיבה שהוא יקשר הירדמות עם מזון, מה שיקשה עליו את הגמילה מאוחר יותר. אבל, הסיכוי לפתח דלקות אוזניים (ביניקה מהבקבוק בשכיבה) או חלילה להיחנק מבקבוק, גדול, והדבר מסוכן בהחלט.
  9. “כשהוא ישן, לכו לישון גם אתם”. עכשיו חשבו שזו אמא בחופשת לידה עם התינוק. אם היא תלך לפי ההיגיון הזה, היא לא תעשה דבר חוץ מלישון, להניק ולהאכיל. אמא צעירה צריכה להספיק לא מעט, עם כל העייפות, ובעיקר כשיש עוד ילדים בבית, כך שלישון בכל פעם שהתינוק נרדם זו ממש לא אופציה.
  10. “טוב נו… אתם רציתם ילדים”. נכון, הם רצו. ילדים באים עם כל הקושי, הכאב והסבל. אבל עם הרבה יותר אהבה שמחה ואושר. יש רגעים קשים ותקופות לא קלות, כמו בהתחלה, ולעיתים בזמן עייפות הכל נראה שחור. אך זה יעבור, והם ישמחו ויחייכו ויהנו מכל רגע עם הקטנטנים שלהם. להזכיר להם את הרצון שלהם לילדים כדבר שלילי, זה לא נחמד ולא לעניין.

מה כן לומר לאותם הורים? “בואו, אשמור לכם על התינוק”, “אקח אותו לטיול ארוך בעגלה, שתוכלו לשים את הראש כמו שצריך לשעה שעתיים”. האמינו לי, הם יעריכו אתכם הרבה יותר, ויוקירו לכם טובה.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!