כמעט כל ערב אני קוראת לילדים את הסיפור “הכינה נחמה” ואז משתמשת בזה כתירוץ לבדוק אם יש להם “נחמות” (כינים) על הראש. כן, אותם יצורים דוחים ומגרדים הפכו לדמות חביבה ומתוקה בספר ילדות הזה, אבל הן רחוקות מאוד מלהיות כאלה. ואגב, הן לא תמיד מגרדות, אלא יכולות פשוט לחיות על הראש ולהטיל ביצים. המון ביצים. ואלו רק חלק מהעובדות שלא ידעתי (ודי בטוח שגם אתם לא) על הכינים.
עובדות על כינים
אז במקרה שמעניין אתכם להכיר מקרוב את היצור הקטן הזה, שמטייל על ראשם של הילדים שלנו ולעיתים על ראשנו שלנו, קבלו 10 עובדות שכלל לא ידעתם על כינים:
- ישנם 3 סוגים של כינים. יש את כינת הראש שמוכרת לנו ומטיילת לה להנאתה בשיער ועל הקרקפת. יש את כינת הערווה (ידועה גם בכינוי “מנדבושקס”), שמדבקת על ידי מגע מיני עם מישהו נגוע ונמצאת בשער הערווה אך יכולה גם להגיע לשיר הפנים, ויש את כינת הגוף שחיה בבגדים עצמם וכשהיא מחפשת אחר אוכל היא עוברת לגוף האדם וגם יכולה להעביר מחלות. ניתן להידבק מבני אדם אחרים, אך לא ניתן להידבק מבעלי חיים בכינים שחיות רק על ראשי בני אדם.
- כינת הראש המוכרת לנו חיה אך ורק על הראש ויכולה להחזיק מעמד מחוץ לראש ליומיים בלבד ולא יותר מזה.
- כינה יכולה לעצור את הנשימה לזמן של עד 8 שעות! כלומר אם נשים על הראש תכשירים שיועדו להרוג אותן באיטיות, סביר להניח שזה לא יצליח, גם אם זה כולל חפיפה טובה, שכן הכינים פשוט עוצרות את הנשימה או “צוללות”, כאשר מנסים להטביע אותן. זו הסיבה שכל התכשירים למיניהם הפועלים כדי לחנוק את הכינה או להטביע אותה, לא אפקטיביים כלל. אך אין זה אומר שאין טיפול יעיל נגד כינים.
- לא רק כינים צריך להוציא מהראש, אלא גם את הביצים של כינים, וגם ביצים מתות, שכן הן לא תצאנה מעצמן. הסיבה היא שכינה מטילה בין 50-150 ביצים במהלך החיים שלה ומדביקה אותן בעזרת דבק מיוחד לשיער, מה שמקשה להוציא אותן אפילו עם מסרק מיוחד ולעיתים דורש לשבת ולהוציא אותן אחת אחת ידנית. במידה ולא נוציא את ביצי הכינים למרות שהן כבר “ביצים מתות”, הן יכולות להישאר דבוקות לשיער למשך חודשים.
- הכינים כאמור מאוד אוהבות את הקרקפת ואת השיער אך יש להן אזורים מועדפים, שהם בעורף ומאחורי האוזניים. כאשר הילד מתגרד, חשוב לבדוק קודם כל שם ולאחר מכן בכל שאר הראש, לא רק צמוד לקרקפת, אלא לאורך השערה עצמה.
- לא משנה איך תטפלו בכינים, אם זה באמצעות תרופות סבתא או על ידי תכשירים חדשים (אגב מוציאים כל שנה תכשיר חדש, שכן כמו היתושים, ווירוס השפעת, גם הכינים מפתחות עמידות ובכל שנה יש זנים אחרים המחוסנים נגד התכשירים הקודמים), חשוב לזכור שהכינה תמיד חוזרת. לכן, בנוסף לטיפול, כאשר התגלו כינים על הראש, לא פחות חשוב טיפול מניעתי (לסרק, לחפוף, לבדוק ידנית).
- הכינים עוברות מראש לראש בהליכה, רק כאשר יש מגע. הן לא קופצות או עפות או מנתרות כפי שנהוג לחשוב.
- לכינים אין העדפה של עונות והן מאוד פעילות במשך כל השנה. הסיבה היחידה שאנחנו נוטים לחשוב שיש עונות שהן פעילות יותר היא החזרה של הילדים למסגרות, כשהם באים במגע עם ילד אחר שיש לו כינים, כי רק אז ישנה הידבקות.
- לכינים אין העדפה של גיל. היא לא תחיה רק בראש הילדים ויכולה להימצא גם בראשם של מבוגרים. לעומת זאת, היא כן תעדיף שיער ארוך וזו הסיבה שבנות נדבקות בכינים יותר מבנים.
- ראש נקי אינו חסין. חשוב מאוד לשמור על היגיינה של הראש, על חפיפה ועל סירוק, אך אין זה אומר שעל ראש נקי לא תבוא כינה לבקר. לכן, חייבים לוודא בכל פעם שאין כינים על הראש. כמו כן, כינים לא טובעות במים, כך שאמבטיות וחפיפות לא יעזרו כל כך (זוכרים שהן יכולות “לצלול” ל-8 שעות?)