את יום או יומיים בלבד אחרי לידה, ואת מתחילה לקלוט שעכשיו מתחילה העבודה האמיתית. אחד מבין כל הדברים שתצטרכי לעשות בזמן הקרוב, כמעט ללא הפסקה, יהיה להניק. אם החלטת להניק, כדאי שתתארגני לכך בהתאם. למרות הסצנות המאוד יפות שאנחנו רואים בסרטים, הנקה לא תמיד באה בקלות. בטח שלא בפעם הראשונה ובימים הראשונים שלאחר הלידה, ותתפלאי, גם לא בילד השני או בילדים שיבואו אחריו.

להתכונן להנקה כראוי
יש כאלה שמצליחות להניק בקלות, ויש כאלה שנאבקות ומתקשות מכל מיני סיבות. אבל אם החלטת שאת רוצה להניק, חשוב שלא תוותרי, ותהיי מוכנה לתרחישים האפשריים והתופעות הכרוכות בהנקה. בנוסף, טרם תחילת ההנקה, מומלץ לקרוא את המדריך להנקה מוצלחת שיסייע לך בפתרונות לתרחישים נפוצים.
איך תתכונני להנקה?
- קראי על הנקה מבעוד מועד, עוד כשאת בהריון.
- התייעצי עם חברות לגבי יועצת הנקה או מדריכת הנקה מומלצת, וצרי איתה קשר כדי לשאול שאלות שעולות מידי פעם, ושמרי את המספר לעת הצורך.
- רכשי מספר חזיות הנקה ופדים להנקה, רב פעמיים וחד פעמיים.
- עשי סקר שוק לגבי משאבת הנקה. אל תקני ישר, ניתן להשאיל או לקנות יד שנייה, ולא בטוח גם שתצטרכי בכלל.
- עשי סיבוב בין חנויות בגדי הריון והנקה. את לא חייבת לקנות עכשיו, אבל כדאי שתדעי איפה אפשר לרכוש חולצות הנקה נוחות, במידה ותחליטי להניק.
- בדקי היכן ניתן לרכוש, ואף הזמיני מראש אם אפשר, סינר הנקה לנוחיותך.
בזמן ההנקה:
- שמרי את מספר הטלפון של יועצת ההנקה או מדריכת ההנקה במקום זמין. רצוי ליד המיטה או על המקרר, שלא יאבד.
- אם את קוראת מידע על הנקה באינטרנט, קחי בערבון תשובות של אימהות אחרות בפורומים. תמיד התייעצי עם איש מקצוע לפני שאת מיישמת משהו שהמליצו לך באינטרנט, או אפילו משהו שחברה המליצה לך לעשות.
- שמרי כרוב קר חתוך לעלים במקרר. במקרה של גודש בשדיים, כרוב מאוד יעיל ומקל על הכאב והגודש.
- אותו הדבר עשי עם חיתול טטרה רטוב. הקפיאי במקפיא, והוציאי מעט לפני שאת שמה על החזה (אל תשימי כשהוא קפוא לגמרי), על מנת להקל על החום והכאב.
- בדקי אילו תרופות את יכולה לקחת, במידה ומורגש כאב, ועשי לך רשימה של משככי כאבים מותרים במהלך הנקה. בכל ביקור אצל רופא או כל צילום שאת צריכה לעשות, עדכני את הצוות הרפואי שאת בהריון.
- הנקה מצמיאה. דאגי שתמיד יהיה איתך בקבוק מים, או כוס מים בהישג יד כאשר את מניקה.
- אל תאמיני לכל דבר שאת קוראת. לרוב, מדובר בגיבובים חסרי כל בסיס. כמו בהריון, כך גם בהנקה, כל אישה היא שונה וכל דבר משפיע עליה אחרת, כך גם ההנקה תשפיע עלייך שונה מאשר על חברותיך או כל אישה אחרת באשר היא.
- אם אין לך כרית הנקה מיוחדת, סדרי לך פינת הנקה עם כריות משלך, כדי שיהיה לך נח.
טיפים חשובים להנקה
- אם את יכולה, מצאי לך מקום שקט ונח להניק. מקום שבו תוכלי לשבת ללא הפרעה. בהתחלה ההנקה לוקחת יותר זמן, ואינך רוצה להילחץ ולהלחיץ את התינוק בזמן ההנקה.
- רשמי את שעות ההנקה בפנקס קטן, וצייני מאיזה שד התינוק ינק הפעם, כדי שתוכלי לעקוב. ישנם בשוק צמידי הנקה מיוחדים לצורך כך.
- עקבי אחרי התגובות של התינוק שלך, ובדקי מה מהמאכלים שאת אוכלת והמשקאות שאת שותה, עושים לו פחות טוב. את המאכלים הללו כדאי שלא תצרכי בתקופה שאת מניקה.
- התייעצי תמיד עם יועצת הנקה או רופא על כל דבר שלא נראה לך.
דברים שיכולים לקרות לאם מניקה
- בכל פעם שתינוק יבכה, גם אם הוא לא שלך, החזה שלך יטפטף.
- בפעם היחידה שכשתשכחי לשים רפידת הנקה, זה יקרה באמצע מקום הומה אדם, בלי כל יכולת להסתיר את החולצה.
- תמיד יהיה מי שיעיר לך על מה את עושה לא נכון ואיך את צריכה לעשות.
- יהיו מקומות שבהם אנשים יסתכלו עלייך בעין עקומה על זה שאת מניקה בציבור.
- תגלי שחדר ההנקה במקומות ציבוריים הוא מטר על רבע מטר ומשמש גם כחדר החתלה.
- התינוק יתחיל לצרוח בקולי קולות כי הוא רעב בדיוק כשיגיע תורך בתור לכל מקום.
- כאשר התינוק נרדם תוך כדי הנקה, איך שאת מתכוונת לשים אותו לישון, הוא יתעורר מיד.
- תעברי למצב “אוטומט” ותוכלי להניק בלילה מתוך שינה.
זכרי שההנקה היא אמנם הדרך הכי טבעית ונכונה להאכיל את התינוק שלך, אבל אם זו חוויה לא נעימה עבורך, את לא חייבת להניק. מצאי את דרך המלך אשר הכי נוחה וטובה לך. בדקי את עצמך, ובחרי להניק רק אם את יודעת שאת עושה זאת בלב שלם. להיות אמא מאושרת זה לא פחות חשוב מאשר תינוק מאושר.