יש נושא שהבטחתם לעצמכם שלא תדברו עליו אף פעם, ולא משנה מה, אתם לא תהיו כמו זוג החברים שלכם שאחרי שילדו את בנם הראשון היו מסמסים זה לזה בהתרגשות כאשר התינוק עשה קקי. אז זהו, שזה הזמן והמקום לומר לכם שזה בדיוק מה שאתם תעשו ואתם תהיו בדיוק כאלה הורים, ובמיוחד אם הקטנטן שלכם יסבול מעצירות – אתם כל כך תחכו לקקי הזה, ותהיו מאושרים שהוא סוף סוף יצא.

עצירות אצל תינוקות ואצל ילדים
כאשר אתם הורים, אתם תקראו המון כתבות על קקי ותגידו את המילה הזו הרבה. למה? כי עצירות זה נורא. תחשבו רגע על עצמיכם כאשר אתם סובלים מכאב בטן נוראי או עצירות. ככה הילדים מרגישים, רק שהם קטנים מדי בשביל להגיד, או להתמודד, או לטפל בכך בעצמם. זו הסיבה שיש להם אתכם ההורים, ואחד התפקידים שלכם בתור הורים הוא לשים לב לקצב היציאות של התינוק שלכם. אולי תתפלאו, אך אתם צריכים לשים לב כמה פעמים ביום הילד שלכם עושה קקי. לאחר מכן, ברור שתסמסו על זה לחברים. מבטיחה לכם.
לזהות עצירות אצל הילד
עצירות מוגדרת כמצב שבו יש לילד פחות משתי יציאות בשבוע.
האם עצירות מסוכנת?
לרוב, פשוט מדובר במצב לא נח. לחץ בבטן, כאב בטן שמתבטא באי נוחות זמנית. אך, אפשר להגיע למצב של עצירות כרונית ללא יציאות וכאן מדובר במצב רפואי שיש לטפל בו בהקדם האפשרי.
סיבות לעצירות
- מחלות מעי למיניהן או חסימת מעי. הטיפול במקרים כאלה הוא תרופתי לרוב, ועובר עם הזמן. אך אם זה לא עובר, יש לטפל במצב בהליך כירורגי, בהתאם לחומרת המצב.
- סיבה התנהגותית. ייתכן שהילד מפחד מהשירותים או לא רוצה ללכת לשירותים, כדי לא להפסיד משהו, ולכן הוא מתאפק.
- חוסר תנועה ותזוזה בגלל ישיבה ממושכת. קורה כאשר ילדים יושבים הרבה ולא פעילים.
- מחסור בנוזלים. ילדים שלא שותים מספיק במהלך היום יכולים לסבול מעצירות.
- כאב ביציאה. אם הילד סובל מכאבים בזמן מתן צואה, הוא לא ירצה ללכת לשירותים והדבר עלול לגרום לעצירות.
- חוסר של חיידקים פרוביוטיים במעיים.
- מזון מסויים. ישנם סוגי מזון שיכולים להשפיע על הילד ולגרום לו לעצירות, כמו אצל מבוגרים יש מזונות שמשפיעים על מערכת העיכול, על חלק יותר מאשר על אחרים. מאכלים כמו בננות או אורז, עלולים לגרום לעצירות אצל ילדים.
- מינון לא נכון של ברזל עלול לגרום לעצירות אצל תינוקות. אם אכן הגעת למסקנה שברזל הוא הגורם לכך, יש להחליף את הסוג או לשנות את המינון, בהתייעצות עם רופא.
לטפל בעצירות בגיל הרך
כאשר הילד סובל מעצירות, אין לעשות מזה עניין גדול מבחינה התנהגותית, על מנת שהמצב לא ימשוך אליו יותר מדי תשומת לב ויגרום להחמרת הבעיה, או המשך הבעיה. ילדים לא יודעים להבדיל בין תשומת לב חיובית לתשומת לב שלילית, ולכן כל התייחסות אליהם והתמקדות בהם, היא משהו שהם מאוד מעוניינים בו. על מנת לטפל בבעיה, יש לשלול קודם סיבות רפואיות ואז להתחיל בצורה טבעית ולנסות להקל בדרכים הבאות:
- אכילת מאכלים שתורמים לפעולת העיכול, כמו פירות יבשים (שזיפים או מיץ שזיפים מאוד מומלצים).
- שתיית נוזלים מרובה.
- מתן פרוביוטיקה, לאיזון החיידקים הפרוביוטיים במעיים.
- שתיית תה קמומיל, אשר מקל על כאבי הבטן ועל הגזים שיש בבטן בעקבות העצירות.
- לעודד את הילד לזוז כמה שיותר ולהיות פעיל ולא רק לשבת. פעילות פיזית עוזרת לפעילות המעיים.
- לא לתת לילד להתאפק. אם באמצע משחק הילד צריך ללכת לשירותים, לעצור את המשחק ולהסביר לו שיחכו לו, ולעודד אותו ללכת לשירותים כעת.
- בשלבי גמילה מחיתולים, ילדים רבים חווים עצירות מהפחד משימוש באסלה. במקרים כאלו, יש לעבור את הגמילה בעזרת אשת מקצוע רלוונטית ולוודא שהפחד לא גורם לעצירות.
למניעה וטיפול בעצירות חשוב להקפיד על תזונה נכונה, שתייה, תזוזה, וכמובן לשים לב גם להיבט ההתנהגותי, במקביל לשלול כל בעיה רפואית. האמינו לי, שאם הילד סבל מעצירות כמה ימים ואתם יושבים אצל חבר ומקבלים הודעה בנייד שהילד סוף סוף עשה קקי, אתם כל כך תשמחו, אתם אפילו תסמסו לחברים בווטסאפ. אך, לא צריך להיסחף ולשלוח הודעת תמונה. נכון, החברים שלכם שעוד לא חוו הריון ואין להם ילדים משלהם, יביטו בכם במבט מוזר ויבטיחו לעצמם שהם לא יעשו את אותו הדבר בחיים… כן, גם אתם הבטחתם את זה.