אין ויכוח שחלב אם הוא המזון הטוב ביותר עבור תינוקך ושלהנקה מספר רב של יתרונות, ממזון בריא לתינוק ועד חיבור בין האם לתינוק. אך, מתי הכי נכון להפסיק להניק? נכון להוראות האחרונות של משרד הבריאות, ההמלצה כיום היא להניק עד גיל חצי שנה ולאחר מכן להתחיל לשלב מוצקים ולשלב עם חלב האם תרכובת מזון לתינוק. אך אימהות רבות בוחרות להניק עד גיל שנה לפחות ולשלב את ההנקה בארוחות של האוכל המוצק. לידיעתך, יש אמהות שבוחרות אף להמשיך להניק עד גילאים מאוחרים יותר, לעיתים עד שהילד מגיע לגיל ארבע אפילו.
לגמול מהנקה – הפסקת הנקה בשלבים

להפסיק להניק בשלבים
בכל גיל שתבחרי להפסיק להניק, ההחלטה היא אך ורק שלך, האם, מכיוון שכל עוד התינוק יונק אין לו ולך סיבה להפסיק. כמו כן, כל עוד ההפסקה לא תעשה בחודשים היחסית מוקדמים, יהיה קשה יותר לגמול את הילד מהנקה. אז מה עושים? הדרך הטובה ביותר להפסיק להניק היא בשלבים:
- כל יום הפחיתי הנקה אחת בשעה שנוחה לך והקפידי על השעה. רצוי שזו תהיה ההנקה העיקרית, כך שהתינוק יוכל לוותר עליה בקלות מבחינה רגשית ויתחיל להבין ולהתרגל למצב החדש. את יודעת מהי ההנקה החשובה ביותר לילד שלך. אם ההנקה החשובה ביותר היא בלילה או אחרי שהוא חוזר מהגן, את ההנקה הזו חשוב להוריד בהתחלה.
- צרי מרווחים גדולים יותר בין ההנקות. את יודעת כל כמה זמן התינוק דורש הנקה, מהרגע שהחלטת להפסיק להניק משכי את הזמן קצת יותר בין הנקה להנקה. אם את רואה שהוא יכול לוותר על אותה הנקה, או לאכול משהו אחר, אז וותרי על אותה הנקה או תני לו ארוחה מחליפה.
- הסבירי לילד מה הולך לקרות. גם אם מדובר בתינוק שכביכול לא מבין, הסברים והכנה מראש יעזרו לו ולך להתרגל למצב החדש. דברי אליו ברוגע ובעדינות, כדי שיבין שזה לא מצב פחות טוב אלא פשוט שלב.
- אל תציעי הנקה יזומה. אם התינוק לא רגוע או בוכה ואת רגילה להשתמש בהנקה כדרך להרגיע אותו, מצאי דרך אחרת להרגיעו. בין אם זה מוצץ או חיבוק, או כל דבר אחר, בכל מקרה השתדלי לא להשתמש בהנקה.
- אל תסרבי. תינוק או פעוט שמבקש הנקה, צריך אותה. אם תסרבי, הוא יהיה מתוסכל ורק ירצה יותר. אז תניקי אך קצרי את זמן ההנקה, והסבירי לו תוך כדי מה את עושה ולמה.
- השתמשי בהסחות דעת כאשר התינוק רוצה לינוק ואת אינך מעוניינת. שחקי איתו, הציעי לו דברים אחרים כדי שלא ישתמש בהנקה כמוצא או כפתרון אוטומטי לכל מצב.
- אל תשני הרגלים ואל תשדרי מסרים סותרים. אם החלטת להפסיק להניק, אל תחזרי פתאום אחורה להנקה מלאה שתבלבל את התינוק וגם אותך. אם את שלמה עם ההחלטה, קחי בחשבון שבדרך יכולות להיות מהמורות וקשיים, אך התמידי והקפידי. כך תרגילי את עצמך וגם תייצרי שגרה חדשה עבור הילד.
- שני בהדרגה את שגרת ההרדמה. אם היית רגילה להניק את התינוק בכורסה מיוחדת לפני השינה, המנעי מהמצבים הללו. אל תניקי אותו בכורסה המיוחדת יותר, כך הוא יתחיל להיגמל ממצבים שקשורים להנקה ולא יקשר אותם אוטומטית להנקה.
הפסקת הנקה היא שלב מאוד רגיש אצל התינוק וגם אצל האם. אם את מוכנה לכך והחלטת שאת עושה זאת, כמו כל שלב אצל התינוק והפעוט, התמידי והתאזרי בסבלנות. תהי מוכנה לנסיגות וגם לקושי רגשי אצלו ואצלך, אבל ככל שתהיי יותר שלמה ותקפידי על השלבים, תבצעי אותם ברגישות ובהדרגה, כך הקושי יפחת עם הזמן, וגם הגמילה מההנקה תעבור לשניכם בקלות. זכרי שאין גיל שחובה להפסיק להניק, ולכן ההחלטה צריכה להיות שלך ולבוא ממך, ברגע שאת מוכנה לכך.