ישנם מקרים בודדים בהם במקום שני עורקים בחבל הטבור ישנו עורק טבורי אחד. לתופעה הזו מספר שמות נפוצים כמו “עורק יחיד בחבל הטבור”, “עורק טבורי יחיד” או “חבל טבור בודד”. אמנם מדובר בתופעה במצביעה על מבנה לקוי של חבל הטבור, אך לרוב אין כל סיבה לדאגה. עם זאת, כאשר ישנו ליקוי כלשהו בחבל הטבור, יש לעקוב ולבדוק שאינו משפיע על התפתחות העובר במהלך ההריון.
תפקיד חבל הטבור
השיליה הינה המקור למזון וחמצן שעוברים מהאם לתינוק וכן לפסולת שעוברת מהתינוק החוצה. המעבר של כל אלו בין האם לעובר מתבצע באמצעות חבל הטבור שמחבר בין האם לתינוק במהלך כל ההריון.
בחבל הטבור, באופן תקין, ישנם שני עורקים ותפקידם לנטר את הדם ולהעביר לעובר את הדם עם החמצן והמזון, בו בזמן להיפטר מהדם עם מעט החמצן והפסולת ולהוציא אותם החוצה. כל עוד העובר נמצא ברחם הוא תלוי לגמרי באמו ובמה שהוא מקבל מהשיליה, ברגע שהוא נולד ונחתך חבל הטבור כל המערכות שלו מתפקדות באופן עצמאי ומערכת הדם מקבלת את הצורה הסופית שלה.
כיצד בנוי חבל הטבור?

תינוק בריא עם עורק טבורי אחד
חבל הטבור מכיל שני עורקים ראשיים וכן וריד אחד. העורקים יוצאים מהתינוק אל השילייה ותפקידם לפנות את הפסולת ואת הדם עם מעט החמצן החוצה. כאשר ישנו עורק אחד, יש חשש שהעובר יתפתח בצורה איטית יותר או שיסבול מקושי התפתחותי. לכן, כאשר מגלים שישנו רק עורק טבורי אחד, יש לעקוב אחר התפתחות העובר על מנת לוודא שאין פגיעה במערכות הפנימיות או בתפקוד העובר ברחם.
לרוב אין חשש גדול מדי לעובר והוא יתפתח ויגדל בצורה תקינה ובריאה, אך בכל זאת עם הימצא עורק אחד בחבל הטבור על האישה לעבור בדיקות נוספות שתשלולנה אפשרויות של פגיעה התפתחותית בעובר, או חוסר התפתחות באחת המערכות שלו.
למרות שמדובר במצב לא תקין ובטח שלא אידיאלי, חשוב מאוד להירגע מכיוון שאין זה אומר בוודאות שהעובר סובל או יסבול ממום או מבעיה כלשהי. ברגע שהרופא יגלה בבדיקת אולטרא סאונד רגילה שלעובר יש עורק טבורי אחד, הוא יבצע בדיקה מקיפה בעובר כדי לוודא שאין פגמים נוספים, כשלי מערכות או מומים. בעת הצורך הרופא ישלח את האישה ההריונית לבדיקת סיסי שיליה או דיקור מי שפיר.
כאמור, ברוב המקרים הימצאותו של עורק טבורי אחד לא משפיעה על המערכות של העובר ולא פוגעת בהן, אך יש לוודא שאין ממצאים אחרים שיכולים כן להשפיע על התפקוד של העובר ברחם ולאחר לידתו. סטטיסטית, ב-30% מהמקרים בהם התגלה עורק טבורי אחד, נמצאו ממצאים חריגים שדרשו התייחסות ובשאר המקרים נולד תינוק בריא ומתפקד לחלוטין.
מה עושים כאשר מתגלה עורק טבורי בודד?
כאשר מתגלה עורק טבורי בודד יש לבצע בדיקות, על מנת לוודא שאין משמעות נוספת ואכן מדובר בממצא יחיד ללא השלכות נוספות ולוודא שאין ממצאים נוספים הדורשים התייחסות. בין הבדיקות שתבוצענה באופן סדיר הן בדיקת אולטרא סאונד, בדיקת אקו-לב לעובר, אותה יבצע קרדיולוג מומחה למחלות לב על מנת לשלול פגמים בלב העובר.
כמו כן, התוצאות של בדיקות הסקר הגנטיות שעברת יבדקו שוב, על מנת לבדוק את האפשרות והסיכוי למומים אצל העובר (בדיקות השקיפות העורפית והחלבון העוברי). במידת הצורך תאלצי לעבור דיקור מי שפיר, על מנת לוודא שאין סיכון לתסמונת כלשהי אצל העובר.
במהלך ההריון תעברי בדיקות אולטרא סאונד נוספת על מנת לוודא שהעובר גדל ומתפתח בצורה תקינה והערכת משקל נוספת. אם כל הבדיקות תקינות, הרי שלהימצאות העורק הטבורי הבודד אין ולא תהיה השפעה במהלך ההריון ולאחר הלידה על העובר.