ויטמין סי הוא אחד הויטמינים הטובים והנחוצים ביותר לכל האנשים, בעיקר לנשים בהריון וילדים. מכיוון שמדובר בויטמין עדין, הוא אינו נשמר בגוף ואין כמות מצטברת של ויטמין סי במערכות הגוף השונות, אלא הכמות שלו רק הולכת ויורדת. לכן צריך להקפיד ולצרוך כמות מסוימת שלו הויטמין כל הזמן. ויטמין C לא נאגר בגוף והוא יוצא בהפרשות של השתן, זו הסיבה שצריך לדאוג להשלים את הכמויות של הויטמין באופן קבוע בגוף.
נהוג לחשוב שצריך ומומלץ לצרוך ויטמין סי רק כאשר חולים או מצוננים, שהרי הוא ידוע ביכולות שלו לעזור בצינון, שפעת, מצבים של אסטמה, דלקות גרון וברונכיטיס. אך בגלל שהוא מחזק את המערכת החיסונית, לא צריך להיות חולים בשביל לקחת אותו. כמו כן, הויטמין C עוזר בבעיות עור, דלקות פרקים, מקל על מצבי אלרגיה ומצבי אנמיה, מסייע בדימומים של דלקות חניכיים בעיקר וגם בדימומים מהאף. בזמן ההריון מומלץ מאוד ליטול ויטמין סי ביחד עם חומצה פולית על מנת לתגבר אותה ולגרום לה להיות פעילה בגוף, ובנוסף לעזור לברזל להיספג כמו שצריך בדם.
ויטמין סי לנשים בהריון
מכיוון שויטמין סי טוב לגוף ולא רק רק במצבים של חולי או חולשה, כדאי לקחת אותו בכל יום בכמות מינימלית שתישמר לאורך היום. חשוב שלדעת בזמן ההריון הויטמין הזה כל כך חשוב מהסיבות הבאות:
-
ויטמין סי בתפוזים
הוא מחזק את מערכת החיסון שנחלשת במהלך ההריון ועוזר להילחם בצינון שפעת ומחלות נוספות.
- מגן על הגוף מפני זיהומים אליהם הוא נחשף.
- חיוני לייצור הקלוגן, אותו חלבון בעור שעוזר לחבר את העור ולאחות פצעים ורקמות.
- מרגיע ומקל במצבים של לחץ, שיכולים לקרות בזמן ההריון.
- עוזר לברזל להיספג בדם. מומלץ לשלב ויטמין סי עם אכילת מזונות עתירים בברזל, על מנת שיהיה אפקטיבי ויעיל כמה שיותר.
- עוזר למינרלים שונים להיספג בגוף, כמו סידן ואבץ.
- עוזר במניעת אלרגיות או בהפחתה של תגובות אלרגיות כאשר לא ניתן לקחת תרופות אחרות, על ידי כך שהוא מוריד את רמת ההיסטמין בגוף.
על מנת שהויטמין יסייע לכל הפעולות הללו ויעבוד בצורה היעילה ביותר בגוף, יש לצרוך אותו ביחד עם המזונות הרלוונטיים, המכילים ברזל, חומצה פולית ומינרלים שונים. רצוי לצרוך וויטמין סי בצורה הגולמית שלו, בדרך טבעית, באופן מיידי ולא לקלף פרי המכיל ויטמין C ולשמר אותו לאורך זמן. כאשר מבשלים מזונות בהם יש ויטמין סי או מחממים אותו, הוא עלול לאבד מערכו. לכן, מומלץ לא לבשל בישול ארוך ואם כבר מבשלים, אז מומלץ לאדות, ואם מבשלים במים אז מומלץ שלא לסנן את המים.
צריכת ויטמין סי
לא תמיד ניתן להשיג ויטמין סי בכמות מספקת באמצעות המזון שלנו, ולכן חשוב ליטול אותו בתוספי תזונה.
באילו מאכלים ניתן להשיג אותו וחשוב לצרוך אותם על בסיס קבוע? ניתן לצרוך ויטמין סי בדרכים הבאות:
- בפירות ובעיקר בפירות הדר – לימון, תפוז ואשכולית וגם בפירות טרופיים כמו מנגו, גויאבה, קיווי, פפאיה, אפרסמון, וגם בתותי שדה ותותי יער.
- ע”י פקעת ורדים מיועדת לתה.
- בירקות – גמבה אדומה, ברוקולי טרי, כרובית, עגבנייה, נבטים, שעועית ירוקה, אפונה, עלים ירוקים ותפוח אדמה.
במידה ולא צורכים אותו מספיק בסוגי המאכלים השונים, ניתן לצרוך אותו כתוסף תזונה בתור סוכריית מציצה, או אבקה אותה מערבבים במים ושותים כמו מיץ תפוזים. לילדים ישנן סוכריות גומי מיוחדות המכילות את הויטמין. חשוב לדעת שאסור לצרוך מינון גבוה מדי של הויטמין, שכן הוא יכול לגרום לכאבי בטן ואף לשלשולים, מה שיפסק ברגע שתפסיקו ליטול את תוסף המזון או כמות גדולה מדי של הויטמין. כמו כן, אין ליטול את התוסף במקביל לתרופות לשיכוך כאבים או במקביל לגלולות למניעת הריון שפוגעים ביעילות של הויטמין.
לאחר הלידה מומלץ לספק לתינוק ויטמין סי בכמות מספקת למניעת הצטננות, לטובת חיזוק מערכת החיסון. ויטמין C ידוע גם כן בהתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז למיניהן וכתורם להתפתחות המנטלית של הילד.